Nøtter

7 supergode ting du kan bruke nøtter til

Visste du for eksempel at du kan toppe pizzaen med cashewost?

NØTTER: Visste du at nøtter kan brukes til en rekke spennende ting? Hva med å lage ditt egent nøttesmør, ha nøtter i smoothien, eller bytte ut kjøttet med nøtter? Foto: DPA
NØTTER: Visste du at nøtter kan brukes til en rekke spennende ting? Hva med å lage ditt egent nøttesmør, ha nøtter i smoothien, eller bytte ut kjøttet med nøtter? Foto: DPA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Nøtter og frø er rike på proteiner, vitaminer og omega-3, og kan brukes til mye. Å tilsette nøtter og frø i blenderen når du lager smoothie er for eksempel en super måte å gjøre den mer proteinrik, samt få ned den glykemiske indeksen. 

Men de kan brukes til langt mer enn det også.

Tro det eller ei men nøtter og frø kan erstatte både egg og kjøtt i flere oppskrifter, og dessuten kan en jo neve at nøtter også kam bli ost på pizzaen eller i tacoen. 

Vi har snakket med et knippe ernæringsekspert er matbloggere, og fått en rekke gode tips!

LES OGSÅ: Varm drikke som er gull for helsa 

Fortykning i supper

- Å tilsette finmalte nøtter for å tykne supper og sauser er genialt for alle som vil unngå mel eller ekstra karbohydrater, forteller Christina Slette Johnsen, som har bloggen Lovelyliller.com

Mal en håndfull nøtter og bland de med litt av suppen eller sausen til alt er jevnet ut til en pasta. Bland dette inn i resten av suppen. 

- Nøtter som cashewnøtter eller avskallede mandler er perfekt å bruke siden de ikke endrer eller mørkner fargen til sausen eller suppen, sier hun. 

SUNT OG PROTEINRIKT: Ha nøtter i smoothien, eller bruk det som fortykning i supper og sauser. Foto: Scanpix
SUNT OG PROTEINRIKT: Ha nøtter i smoothien, eller bruk det som fortykning i supper og sauser. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Er popkorn en antioksidantbombe?

Lag nøttesmør

Nøttesmør kan brukes på skiva så vel som i desserter og annet godt. Peanøttsmøret er kjent for oss, men hvorfor ikke prøve å lage nøttesmør av mandler eller hasselnøtter? Eller kanskje en blanding? 

- En annen smakfull måte å blande nøtter inn i kosten på kan være ved å lage nøttesmør, forteller ernæringsfysiolog Malén Gudbrandsgaard. 

- Erstatt vanlig smør, kjøttpålegg eller ost med hjemmelaget nøttesmør. Prøv nøttesmør av mandler, peanøtter eller hasselnøtter. Tilsett gjerne linfrø i nøttesmøret for å øke omega-3-inntaket.

NØTTESMØR: Nøttesmør kan brukes på brødskiva, i desserter, eller som dipp til epler. Foto: Scanpix
NØTTESMØR: Nøttesmør kan brukes på brødskiva, i desserter, eller som dipp til epler. Foto: Scanpix Vis mer

Bytt ut rømmedressingen

Som vi tidligere har skrevet er dippen tilbake. Men er du lei av den gode gamle holidaydippen er det flere alternativer. 

- Bytt ut den tradisjonelle rømmedippen med en dipp laget på bønner, linser og erter. Bland ingrediensene i en foodprosessor og tilsett sitron, olivenolje, hvitløk og en klype salt, sier Gudbrandsgaard. 

LES OGSÅ: Det beste tidspunktet å ta kosttilskudd

Kan erstatte egg 

Er det eggeallergikere I familien er det greit å vite at frø faktisk kan brukes som bindemiddel I flere deiger og rører, og dermed erstatte egget.

Dessuten får du tilsatt ekstra protein, som det jo blir mindre av når du ikke kan bruke egg.

Prøv for eksempel damen bak Lilliansmatblogg.no, Lillian Løvliseters pannekaker uten egg. I hennes oppskrift er eggene byttet ut med linfrø og vann, noe som gir en lett nøtteaktig smak, ifølge henne.

UTEN EGG: Linfrø kan faktisk erstatte egg i både pannekakerøra og bakst av ymse slag. Chiafrø skal også kunne gjøre samme nytten. Foto: Lillian Løvligseter/Lilliansmatblogg.no
UTEN EGG: Linfrø kan faktisk erstatte egg i både pannekakerøra og bakst av ymse slag. Chiafrø skal også kunne gjøre samme nytten. Foto: Lillian Løvligseter/Lilliansmatblogg.no Vis mer

Du trenger: 

4 ss linfrø
12 ss vann
2,5 dl hvetemel
1 dl sammalt hvetemel
1 neve havregryn
0,5 dl sukker
5 dl melk
60 gram smør 

Slik gjør du: 

Start med å kjøre linfrø i en blender, foodprosessor eller lignende. De skal finmales. 

Ha vannet i sammen med de malte frøene og bland godt sammen. La denne miksen stå i 10 minutter. Du vil nå få en tykk blanding, med en eggehviteaktig konsistens. 

Smelt smør. Bland sammen hvetemel, havregryn og sukker i en bolle. Ha i melk og visp godt sammen til en jevn røre. Tilsett smeltet smør.

Ha til slutt i linfrøblandingen, og visp det sammen med resten i et par minutter.

La røren svelle i 15 minutter.

Varm smør i en stekepanne og stek pannekakene på middels varme.

FRØ: Frø kan brukes til mye. De kan erstatte egg, og brukes sammen med nøtter i en god dipp. Foto: Scanpix
FRØ: Frø kan brukes til mye. De kan erstatte egg, og brukes sammen med nøtter i en god dipp. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: 80 000 kan ha cøliaki uten å vite det

Nøtter istedenfor kjøtt

Du visste kanskje ikke at nøtter kan erstatte kjøtt. Ikke bare kan det være vel så proteinrikt, men det fungerer også å lage for eksempel «kjøttboller» av!

- Nøtter passer også i veganske «kjøttboller» - istedenfor kjøtt rett og slett. Laget rett blir disse sprø på utsiden, saftige inni og veldig rike på smak, forteller Mari Hult, som driver Vegetarbloggen.no

Hults oppskrift på veganske kjøttboller av nøtter ser slik ut: 

Du trenger: 

 • 200 gram røde linser (tørka)
 • 1 kinesisk hvitløk
 • 1 sjalottløk
 • 0,5 rød chili
 • Olje til steking
 • 1 teskje røkt paprikapulver (eventuelt liquid smoke)
 • 1 teskje paprikapulver
 • 0,5 teskje spisskummen
 • 2-3 kvaster persille
 • 3 desiliter mandler
 • Salt og pepper
 • 3-4 spiseskjeer kikertmel

Slik gjør du:

Kok linsene møre i godt med vann. Sil av vannet.

Finhakk hvitløk, sjalottløk og chili. Varm opp en spiseskje olje i en panne. Stek hvitløk, sjalottløk og chili til det er blankt og litt mykt. Ha i røkt paprikapulver, paprikapulver og spisskummen og surr noen minutter til. Avkjøl.

Finhakk persille.

Ha mandlene i en food processor og kjør til små biter. Ikke kjør de for lenge, da vil det feste seg sammen og bli mandelsmør.

Bland sammen linser, løk- og krydderblanding, persille og mandler i en bolle. Smak til med salt og pepper. Jobb inn en og en spiseskje kikertmel til du har en deig som er lett å jobbe med, ikke for klissete (rått kikertmel smaker vondt, så det er viktig å smake på deigen før du starter å ha det i) La deigen hvile et kvarters tid.

Forvarm stekeovnen til 200 grader. Kle to stekebrett med bakepapir, gni over et veldig tynt lag med olje.

Lag små boller av deigen, jeg pleier å bruke en spiseskje til å stikke de ut med. Fordel utover stekebrettene.

Hell litt olje over, det skal ikke mye til.

Bak i ti minutter (enten ett og ett brett på vanlig ovnsvarme, eventuelt to brett på varmluft). Ta ut brettet/brettene, snu på “kjøttbollene” og stek i 10-15 minutter til.

Hele oppskriften, med tomatsaus, finner du her

KJØTTFRI DAG: Er du vegetarianer, eller vil du kutte ned på mengden kjøtt du spiser? Bytt ut kjøttbollene med nøtteboller! Foto: Mari Hult/Vegetarbloggen.no
KJØTTFRI DAG: Er du vegetarianer, eller vil du kutte ned på mengden kjøtt du spiser? Bytt ut kjøttbollene med nøtteboller! Foto: Mari Hult/Vegetarbloggen.no Vis mer

LES OGSÅ: Disse mellommåltidene elsker ernæringsekspertene

Lag ost av nøtter! 

Hva med en vegansk pizza med kjøttboller da? 

Spiser du ikke animalske produkter? Da fungerer denne cashewosten på pizzaen, forteller Hult. 

Du trenger: 

PÅ PIZZAEN: Å finne noe å erstatte osten på pizzaen med er ikke så lett, men Mari Hult bak Vegetarbloggen.no gir oss denne oppskriften på cashewost! Foto: Mari Hult/Vegetarbloggen.no
PÅ PIZZAEN: Å finne noe å erstatte osten på pizzaen med er ikke så lett, men Mari Hult bak Vegetarbloggen.no gir oss denne oppskriften på cashewost! Foto: Mari Hult/Vegetarbloggen.no Vis mer
 • 200 gram rå, usalta cashewnøtter
 • Vann til bløtlegging
 • 0,75 desiliter vann
 • 1 spiseskje sitronsaft
 • 2 spiseskjeer næringsgjær
 • 2 hvitløksfedd
 • Salt og nykvernet pepper

 

Slik gjør du: 
La nøttene ligge i bløt i to timer. Sil av vannet.

Ha nøttene og resten av ingrediensene i en kjøkkenmaskin. Kjør på høy hastighet til du har en helt jevn, kremete masse. Du må nok stoppe et par ganger for å dytte ned masse som legger seg oppover kantene på maskinen (spesielt de første minuttene). Spe eventuelt med et par spiseskjeer mer vann. “Osten” setter seg litt i kjøleskapet. 

Ha over i en tett beholder og sett kaldt i minst et døgn før servering.

LES OGSÅ: Julekaker for deg med allergier

Sunn og god frokostpudding

CHIAPUDDING: Chiafrø får en geleaktig konsistens når de har ligget i bløtt. Her er det bare å prøve seg frem med puddinger med forskjellige smaker! Foto: Kristine Weber/Kriweb.no
CHIAPUDDING: Chiafrø får en geleaktig konsistens når de har ligget i bløtt. Her er det bare å prøve seg frem med puddinger med forskjellige smaker! Foto: Kristine Weber/Kriweb.no Vis mer

Chiafrø har den egenskapen at de trekker til seg veldig mye vann, og dermed blir konsistensen geléaktig når du legger dem i bløt.

Derfor egner chiafrø seg ganske bra til desserter, eller en sunnere chiapudding til frokost eller lunsj. Prøv for eksempel Kristine Weber, som driver bloggen Kriweb.no, sin chiapudding med mango. 

Du trenger: 
3 ss chiafrø
2 dl kokosmelk
3 dråper stevia vanilje
0,5 dl vann
½ mango
1 ss kokosstrø
1 neve valnøtter

Slik gjør du: 
Ha chiafrø, kokosmelk og steviadråper i en bolle og la den stå i kjøleskapet noen timer, gjerne over natta. Resultatet er en deilig pudding som du kan smaksette akkurat slik du ønsker. Den blir ganske tykk, så spe gjerne på med litt vann i etterkant så du får den konsistensen du ønsker. Legg puddingen lagvis med mango i terninger, kokosstrø og hakkede valnøtter.

LES OGSÅ: Mmm... Kokosboller!

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer