Underliv

7 ting du bør vite om underlivet ditt

De vanligste problemene i det supersensitive området.

FØLSOMT OMRÅDE: Finn ut hva de forskjellige underlivssymptomene virkelig betyr! Foto: (c) Jutta Klee/ableimages/Corbis/All Over Press
FØLSOMT OMRÅDE: Finn ut hva de forskjellige underlivssymptomene virkelig betyr! Foto: (c) Jutta Klee/ableimages/Corbis/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Underlivet vårt kan være vanskelig å forstå til tider. Det vi må huske på, er at det er blant kroppens mest sensitive områder, og at man derfor må være nøye med hvordan man behandler det.

KK.no har tidligere skrevet at intimvaskprodukter ikke er nødvendig og at man kan spise seg til et friskere underliv. Ja, du skal til og med kunne detoxe det følsomme området.  

Av og til skjer det uventede ting der nede. Gynekologtimen er vel noe de færreste av oss ser frem til, og det kan derfor være en fordel å ha sånn noenlunde oversikt over hva de forskjellige symptomene betyr. 

De fleste av oss blir en eller annen gang utsatt for kløe, irritasjon, sopp eller illeluktende utflod.

Sjekk denne listen før du kontakter lege eller gynekolog.

I mange tilfeller kan det faktisk holde med en liten tur på apoteket, skriver det danske kvinnenettstedet Q.

LES OGSÅ: Slik ser ekte kvinner ut nedentil

EN PINLIG SEANSE: De færreste av oss liker å dra til gynekologen.  Foto: Zsolnai Gergely - Fotolia
EN PINLIG SEANSE: De færreste av oss liker å dra til gynekologen. Foto: Zsolnai Gergely - Fotolia Vis mer

Småblødninger

Dette kan ha mange årsaker, og kan forekomme både med og uten p-piller eller annen prevensjon. Dersom blødningene kommer rundt samme tid som eggløsning, er det ingen grunn til å slå alarm. Her vil man i mange tilfeller kunne løse problemet ved å bytte p-piller. Hvis blødningene derimot oppstår i forbindelse med sex, bør du ta en legesjekk. Da kan blødningen nemlig være et symptom på celleforandringer. 

Graviditet eller hemoroider?

Hvis du undersøker blødningene hos lege, kan det vise seg at de skyldes polypper som sitter på livmormunnen. Disse kan enkelt fjernes, og er gjerne ufarlige. Alternativt kan det faktisk hende at du er gravid, og at dette skaper forstyrrelser og dermed også blødninger. Sist, men ikke minst er det lurt å virkelig sjekke hvor blødningene kommer fra, da hemoroider og irritasjon ved urinrøret også kan være årsak til blødninger. 

Underlivssopp

Når det klør og svir i underlivet skyldes det ofte sopp. Dette kan være en særdeles kjip gjenganger hos noen av oss, som i noen tilfeller krever flere måneder med behandling. Sopp kan dukke opp etter en avsluttet penicillinkur, og dersom du får i deg mye sukker kan dette være medvirkende til at soppen utvikler seg og blir verre. 

Dette gjør du: 
Har du sopp som stadig vekk kommer tilbake, bør du kontakte legen din og få skrevet ut medisin på resept, da medisin du får kjøpt på apoteket reseptfritt ofte bare virker dempende, men ikke fjerner problemet. 

Allergiske reaksjoner

Du kan bli allergisk og få utslett overalt på kroppen - også i underlivet. I mange tilfeller bunner det rett og slett i at man har byttet vaskemiddel, truseinnlegg eller såpe, som kan ha forårsaket reaksjoner. Det første du derfor bør tenke over, er om du har byttet ut noen av disse produktene. 

Dette gjør du:
Har du fått en allergisk reaksjon som ikke går over av seg selv, bør du kontakte lege. Han/hun kan hjelpe deg med medisinsk behandling. En generell huskeregel: Ikke få parfymerte produkter i nærheten av underlivet. 

LES OGSÅ: Ikke bruk for sterke såper når du vasker underlivet

REIS TIL LEGE: I mange tilfeller kan det være lurt å kontakte din fastlege - for å være på den sikre siden.  Foto: Adam Gregor - Fotolia
REIS TIL LEGE: I mange tilfeller kan det være lurt å kontakte din fastlege - for å være på den sikre siden. Foto: Adam Gregor - Fotolia Vis mer

Utflod

Dette kommer i utallige nyanser, konsistenser og lukter, men felles for alle typer utflod er at det sjeldent er veldig velkomment. Hvis utfloden din er grønlig og lukter fisk, er det et tegn på en bakterie som kan behandles med medisin. Er den derimot tykk, gulaktig og illeluktende, kan det være tegn på gonoré. Dette er imidlertid ganske sjeldent nå til dags. 

I noen tilfeller kan utfloden inneholde litt blod og lukte veldig, veldig vondt. Dette kan være et tegn på noe langt mer alvorlig, nemlig livmorhalskreft. Er dette tilfelle, må du behandles med en gang. 

Kløe

Kløe kan være sopp, men det kan også være et tegn på uvelkomne gjester - nemlig skabb, midd eller andre bakterier. 

Dette kan du behandle med både reseptbelagte og apotekkjøpte legemidler, alt ettersom hvor alvorlig det er. 

Blærekatarr

Hvis det føles som om du tisser glasskår, og som om du hele tiden må på do, er sannsynligheten stor for at du lider av blærekatarr (infeksjon i urinblæren) eller urinveisinfeksjon (infeksjon i urinveiene). Dette oppstår ofte som et resultat av at bakterier fra tarmen har sneket seg opp i urinrøret, men hos gravide kan det også oppstå fordi det kommer ekstra press på blæren.

Blærekatarrlignende symptomer kan dessuten være et tegn på at man har klamydia, herpes eller gonoré. Hvis du mistenker det sistnevnte, kan du enkelt sjekke dette ved hjelp av en test hos legen. 

Blærekatarr og urinveisinfeksjon kan forebygges ved å drikke rikelig med væske, slik at blæren skylles godt. Utover dette er det viktig at du går på do umiddelbart etter sex, da dette kan skylle eventuelle bakterier vekk. Sist, men ikke minst, kan varme klær virke beskyttende mot den ubehagelige sykdommen. 

LES OGSÅ: Stadig flere opererer underlivet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer