Lykke

7 veier til lykke

Blir du aldri 100 prosent fornøyd med noe? Det er lettere å finne hverdagslykken enn du tror.

7 veier til lykke
Publisert
Sist oppdatert
Er du lykkelig? Hvor ofte hører vi noen si det med alvor?
 • Ta testen: Er du lykkelig?
 • Vi lever i en verden med endeløse muligheter. Kvinner flest kan i dag bestemme over sin egen karriere, sin egen kropp og sitt eget følelseliv. Likevel er vi mindre tilfredse enn våre foreldre, viser amerikanske undersøkelser.- For mange valg, dess høyere forventninger. Du er nesten nødt til å bli skuffet, uansett hvor bra ting går, sier Barry Schwartz, forfatter av boka The paradox of choice: why more is less til bladet Cosmopolitan.Nøkkelen er å blande lærdommen du har fått med deg fra foreldrene dine og de erfaringer du selv har gjort på godt og vondt.

  1. Finn gode venner

  Hvem stiller opp når kjæresten din gjør det slutt? Du merker det kanskje ikke før du sitter og nipper til rødvinsglasset sammen med en venninnne, men hvor mange roller har du måttet spille i løpet av uken? Du har kanskje vært både tøff sjef, mild mor og freidig fristerinne. Det er da klart det tar på.- Det viktigste er at du kan åpne deg for vennene dine og har frihet til å være deg selv, sier David Niven, forfatter av boka 100 simple secrets of happiness. Du trenger forøvrig ikke å være medlem av det liksom-perfekte firkløveret á la Sex og singelliv for å være lykkelig. Ulike venner som berører forskjellige områder av livet ditt er bare sunt. Det er følelsen av tilhørighet som gjør en lykkelig. - Det som er viktig å huske på er at du er nødt til å dele private tanker for å få vennskapet til å blomstre. Det er lettere å stifte et vennskap enn å få det til å vare, sier Niven.

  2. Dra ut på eventyr

  No vil æ færra te Mexico, synger du, mens du står og tripper i dusjen fordi du er sent ute, som vanlig. Stopp opp og tenk litt på hvor du egentlig vil med livet? Hvilke opplevelser er det du vil tenke tilbake på med et smil? Var det toppkarakteren du fikk i 1992, eller var det haiketuren du trodde du aldri skulle komme helskinnet hjem fra. Våg å leve litt farlig. - Hvis alt du gjorde i livet var trygt, ville du ikke hatt noen ville opplevelser å se tilbake på. Det er disse som gir deg følelsen av at du virkelig lever, sier Brian Luke Seaward, forfatter av boken Quiet Mind, Fearless heart. Du trenger kanskje ikke ta helt av, men sørg for å gå litt andre veier av og til. - Folk tror som oftest at å gjøre det rette fører til lykke, men å ta sjanser er det som egentlig gjør det, påpeker Seaward.

  3. Kvitt deg med unødvendige ting

  Minimalismens storhetstid er forlengst forbi, men det er forskjell på glansede smulefrie flater så langt øyet kan se og et ryddig hjem godt balansert av ting du bruker og ting du elsker. Er det egentlig medaljen fra Holmenkollrennet i 1996 som betyr noe eller er det minnene fra skiturene, smaken av glovarm kakao og prikkingen i røde eplekinn etterpå. Kast den forbaskede medaljen. Du vil ikke savne den. Et godt tips er å legge ting du ikke trenger i esker og la det gå litt tid. Det du ikke savner kan du trygt kaste etter noen uker.- Det er lett å glemme å sette pris på det man eier og derfor vanskelig å føle seg komplett, sier psykiater Janet Taylor. Ekstra eiendeler tynger og stjeler energi. Å rydde i kaoset gir deg kontroll og balanse som igjen fører til lykke. Det er på tide å bli kvitt følelsen av dårlig samvittighet hver gang du kaster noe du har fått, arvet eller vunnet. Just do it!

  4. Balanser dødtid og arbeidstid

  Å alltid gå rundt i jobbemodus uten et eneste sekund til overs for en tissepause, er en humørdreper av de store. Det samme er det å sove bort dagen i sofaen.- Kjedsomhet gir dårlig selvtillitt og en følelse av at man ikke duger til noe, sier David Niven. Tipset er å balansere kalenderen din. Halvparten av tiden til ting du liker, og resten til ting du gjøre. Det vanskeligste er å å lære seg til å gi litt faen av og til. Legg deg nedpå når øynene er røde og tørre og hvert blunk føles som et vepsestikk på et malplassert sted. La oppvasken stå til etterpå og ta den mens du danser til høy musikk - og husk å puste.

  5. Gi etter for fristelser

  Det betyr ikke at du skal gjøre det hele tiden. Det er ikke snakk om å fråtse i sjokolade og potetgull hver gang etter du har vært på trening, eller å være utro på jenteturen til Kreta. Det handler om å unne seg litt luksus.
 • Ta testen: Er du lykkelig?
 • Gå på den spatimen du har drømt om i årevis, reis på den ferieturen selv om det blir knekkebrød i to uker etterpå. Sist, men ikke minst: liker du noen, gjør noe med det. Ta initiativ. Følg den lille hjertestemmen, for én gangs skyld.- Ikke glem å unne deg ting, Du ender opp ulykkelig hvis du ikke gir etter for fristelser av og til, sier Brian Luke Seaward.

  6. Elsk deg selv

  Alle driter seg ut. Noen rødmer når de gjør det, noen gliser rått. Men alle gjør vi det. Vi er ikke perfekte noen av oss. Når det er noe du ikke får til, husk at venninnen din ikke får til alt hun heller.- Vi er eksperterter på å straffe oss selv, noen ganger er du bare nødt til å la det være, sier Ed Diner, professor og leder for et forskningsprosjekt på lykke ved University of Illinois. Han forteller at det er viktig å ikke være sin egen verste kritiker, verken når det kommer til ytre eller indre kvaliteter. - Vi er så redde for å skryte av oss selv, men det kan være oppløftende å dele noe vi selv opplever som gode nyheter, sier han.

  7. Slutt med vinglingen

  Du har garantert opplevd dette. Du har sittet på en restaurant og brukt en halv evighet på å bestille kylling. Når maten kommer lurer du på om du likevel skulle valgt fisk. - Vi innbiller oss stadig at det er noe bedre der ute og er livredde for å gå glipp av noe på grunn av valgene vi ikke tok. Du blir aldri lykkelig på den måten, sier Schwartz.Løsningen er å slå seg til ro med at du ikke kan få både i pose, sekk og pappeske. Hvis det viktigste for deg er at mannen din er snill og en god far, prøv å overse at han hater å danse og slenger sokkene sine absolutt overalt.- Slå deg til ro med at de kriteriene som er viktigst for deg er innfridd og vær fornøyd med det, sier han.LES OGSÅ:
 • Tren bort tristheten
 • Tips mot stress
 • Lys i mørket
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer