Jobb

8 av 10 kvinner sier nei til ny sykelønn

Regjeringen sliter kraftig med å få kvinnene med seg i spørsmålet om sykelønn, ifølge KKs meningsmåling.

8 av 10 kvinner sier nei til ny sykelønn
Publisert
Sist oppdatert



Fakta om Regjeringens
nye sykelønnsordning

  • Når du er syk fra jobben, må arbeidsgiver dekke 20 prosent av alt sykefravær opp til 6 måneder, og 10 prosent av fravær mellom 6 og 12 måneder.
  • Allerede etter de 16 første fraværsdagene må arbeidsgiver betale sin andel etter den nye ordningen.
  • Staten kan spare 2,5 milliarder neste år, dersom ordningen blir vedtatt. Uten den nye ordningen er Statens utgifter beregnet til 26,5 milliarder kroner. Med den nye ordningen kommer totalen på 24 milliarder kroner, altså må arbeidsgiverne betale 2,5 milliarder mer enn nå.






  • Hele 79 prosent mener Stoltenberg-regjeringens forslag til ny sykelønnsordning er dårlig, ifølge en meningsmåling InFact har gjort for KK. Målingen er utført blant norske kvinner over hele landet i alderen 18 til 50 år.

    Bare 10 prosent støtter forslaget, som ble lagt fram av arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap).

    13 prosent av de spurte har ingen bestemt oppfatning om det er rett eller galt at arbeidsgiver skal betale 2,5 milliarder kroner mer av sykelønnen i 2007 enn i år.

    Forslaget er blitt møtt med massiv motstand og trusler om streik fra et samlet norsk arbeidsliv, inkludert arbeidstakerorganisasjonen LO og arbeidsgiverorganisasjonen NHO.

    - Dette er en oppskrift på utstøting av dem som ikke kan jobbe 100 prosent. Ansatte som gir risiko for økt fravær, for eksempel kvinner og eldre, kan bli rammet. Det bryter mot avtalen om inkluderende arbeidsliv, sier direktør Hilde Charlotte Solheim i NHO Reiseliv til kk.no.

    I KKs meningsmåling er de spurte nærmest entydige i at kvinnene vil tape ytterligere i lønnskampen, at flere utestenges fra arbeidslivet, at det blir vanskeligere å få fast jobb - og at mange vil lyve overfor mulige arbeidsgivere for å slippe å bli stemplet.

    - Dette er en veldig alvorlig beskjed. Jeg har studert og gjennomført meningsmålinger i mange år og det er helt uvanlig med så entydige svar, sier KKs sjefredaktør Bente E. Engesland, som er tidligere politisk redaktør i NRK.

    Målingen viser at det er kvinner i alderen 40-50 år som er klart mest negative til ny sykelønn. 82,9 prosent i denne aldersgruppen synes forslaget er dårlig, mens bare 38,5 prosent i alderen 18-24 år mener det samme.

    Ser man målingen geografisk, er kvinner over hele landet svært samstemte i sin negative holdning. Det er i Nord-Norge forslaget møter mest motbør. Der mener 80,8 prosent at forslaget er dårlig. Mest positive er kvinnene i Midt-Norge, hvor tre av fire sier nei til ny sykelønn.

    Kvinner uten barn er noe mer positivt innstilt enn mødre, mens de som er i fast jobb er mer negative enn de som ikke var i fast arbeid da meningsmålingen ble utført 7. og 8. september i år.

    Også blant kvinnene får Jens Stoltenberg og co mest støtte blant sine egne.

    Blant Ap-velgere synes drøye halvparten at forslaget til ny sykelønn er dårlig, mens hele ni at ti kvinnelige KrF-velgere sier nei takk til ny sykelønn, tett etterfulgt av kvinner som stemmer Frp og Høyre.

    Regjeringens grunntanke om at ny sykelønn skal få sykefraværet ned, kjøpes heller ikke av mange kvinner. 68 prosent svarer nei på spørsmål om forslaget er egnet til å få ned sykefraværet. 19 prosent mener ja, det vil få fraværet ned, mens 12 prosent svarer «vet ikke».

    Det er kvinner i aldersgruppen 25-39 år som har minst tro på at nyordningen skal få sykefraværet ned. Kvinnene i Midt-Norge kvinnene er mest optimistiske, mens vestledningene er mest skeptiske. Det er ingen vesentlig forskjell mellom mødre og barnløse i dette spørsmålet, heller ikke blant de som er i fast arbeid og de som står uten.

    Nesten halvparten av Ap-velgerne tror at dette er veien å gå for å få fraværet ned, mens RVs og Frps velgere har minst tro på at dette forslaget har noe for seg.

    Det var mulig å velge flere svaralternativer på enkelte spørsmål. 1071 kvinner fra hele landet deltok i undersøkelsen, som du kan lese mer om i papirutgaven av KK utover høsten.

    LES OGSÅ:
  • Kan bli storstreik
  • Rammer kvinner hardest
  • 8 av 10 kvinner sier nei til ny sykelønn
    Direktør Hilde Charlotte Solheim i NHO Reiseliv mener Regjeringen gir med den ene hånden og tar med den andre.(Foto: NHO)
    Direktør Hilde Charlotte Solheim i NHO Reiseliv mener Regjeringen gir med den ene hånden og tar med den andre.(Foto: NHO) Vis mer
    KKs sjefredaktør Bente E. Engesland  mener det er uheldig at Regjeringen lar store endringer komme som en bombe på arbeidsgiverne.
    KKs sjefredaktør Bente E. Engesland mener det er uheldig at Regjeringen lar store endringer komme som en bombe på arbeidsgiverne. Vis mer
    Foto: Åse-Berit Jamne
    Foto: Åse-Berit Jamne Vis mer
    Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer