Helsetips

8 pinlige problemer

Her er spørsmålene vi ikke en gang tør stille vår beste venninne.

CELLULITTER: Ifølge kostholdsekspert Ina Garthe hjelper det ikke å bruke kremer, kosttilskudd, massasje eller cellulittbukser. Hennes råd er å trene jevnlig. Foto: Pixland / Image Source
CELLULITTER: Ifølge kostholdsekspert Ina Garthe hjelper det ikke å bruke kremer, kosttilskudd, massasje eller cellulittbukser. Hennes råd er å trene jevnlig. Foto: Pixland / Image Source Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Noen problem foretrekker vi å ha for oss selv - uansett hvor irriterende det enn måtte være. Selv om vi lurer våger vi likevel ikke å henvende oss til vår beste venn i frykt for hvordan hun/han vil reagere. Mange synes det rett og slett blir for privat.

Her er åtte spørsmål som mange lurer på, men som kan være pinlig å stille.

Les også: Sexspørsmålene vi rødmer av

1. Hvorfor har jeg dårlig ånde?

Du puster tennene og bruker tanntråd to ganger daglig, en likevel dukker det opp en dårlig smak i munnen - hvorfor? Dette kan skyldes at du har glemt å børste tunga. Ikke glem at matrester setter seg der også, som igjen tiltrekker seg bakterier, som igjen lager dårlig lukt.

- Den aller vanligste grunnen til dårlig ånde kommer fra bakterier i munn og svelgområdet. Det er alltid bakterier i munnen. Selv den reneste munn huser millioner av bakterier, og under de riktige omstendighetene kan de vokse og trives i munnhulen. Matrester som råtner lukter vondt, skriver lege Ann Cathrin Reichelt på Lommelegen.no.

Dårlig ånde kan også skyldes at du har tannkjøttsykdom, tørr munn eller bihulebetennelse. For å være på den sikre siden kan det kan lønne seg å styre unna mat som inneholder mye hvitløk, karri og andre kraftige ingredienser, som er kjent for å gi en uapetittelig pust. munnen får nok oksygen. Å tygge på oksygenrike grønnsaker som selleri og persille er også bra. Om den dårlige ånden vedvarer bør du oppsøke tannlege.

Klikk her og få tips for hvordan du kan kvitte deg med stålånden. Visste du at du kan få dårlig ånde av slanking? Les hvorfor her!

Les også: Dårlig ånde? Spis bark!

2. Hvorfor svetter jeg så mye?

Svette er kroppens måte å kjøle ned seg selv på. Ofte er dette noe som ligger til familien, og det kan oppstå hos deg på hvilket som helst punkt i livet. For sikkerhets skyld kan du ta en legesjekk for å utelukke at du ikke har lavt blodsukker eller andre medisinske problemer. Det finnes heldigvis en rekke preparater som fungerer bedre enn vanlig deodorant, så forhør deg på apoteket. Er du veldig plaget av svette kan injeksjoner med botox kanskje hjelpe. Det lammer svettekjertlene i et halvt til ett år.

Les også: 10 tåpelige sexspørsmål

3. Hvorfor har jeg et sammenhengende øyebryn?

Det er ikke noe nytt at det kan vokse hår mellom øyebrynene til kvinner og menn. Noen kvinner har også hårvekst over munnen og på kinnet. Ofte er dette bare arvelig, men det kan også være et tegn på at du har en sykdom. Dette kan skyldes at du har for høyt nivå av mannlige hormoner i kroppen, og bør få behandling for det.

For å kvitte deg med hårene kan du prøve å nappe, eller bruke preparat som voks, hårbleking eller hårfjerningskrem. Hvis du ønsker å kvitte deg med hårene for godt kan du fjerne hårene med laser eller elektrolyse for langvarig virkning.

97 prosent av norske kvinner fjerner hår under armene, viser en ny undersøkelse utført av Enalyzer på oppdrag for Veet. 82 prosent fjerner bikinilinjen, 20 prosent fjerner hår i ansiktet, mens 10 prosent fjerner hår andre steder.

Les også: Les dette før du vokser deg

4. Er det noe som hjelper mot cellulitter?

- Cellullitter er et resultat av at fettceller legger seg mellom fibre som forbinder muskel og hud og gir et «ruglete» utseende. Vanligvis får man cellulitter på hofte, rumpe og lår, og det oppstår vanligvis etter puberteten, noen ganger etter en vektøkning, som for eksempel ved graviditet, sier vår kostholdekspert Ina Garthe i et nettmøte på KK.no.

Ifølge Garthe fungerer ikke kremer, kosttilskudd, massasje, cellulittbukser som øker blodsirkulasjonen, eller det å drikke mye vann. Hennes beste tips er å trene for å få bukt på problemet.

- Cellulitter er altså fett og bør behandles som fett (det er ikke avfallsstoffer eller annet skummelt som noen hevder). Dette betyr at trening og reduksjon i fettvevet vil være den beste løsningen, råder Garthe.

Les også: Trusa som tar cellulittene

5. Hvorfor har jeg flass?

Leger er faktisk usikre på hvorfor noen får flass mens andre ikke. Noen tror dette kan forårsake flass:
 • tørr hodebunn
 • fet hud
 • for hyppig eller sjelden vask med sjampo
 • stress
 • eksem
 • psoriasis
 • for mye bruk av hårpleieprodukter
 • ugunstig næringsinntak
 • sopp

 • Selv om flass kan oppleves som både flaut og ubehagelig, er det heldigvis ikke farlig. Ofte kan problemet behandles med spesialsjampo – som fås enten med eller uten resept, eventuelt salisylsyre eller balsam. Oppsøk lege dersom du føler at ingenting hjelper.

  Les også: Dette sier håret ditt om helsa

  6. Hjelp, håret mitt faller av!

  Ifølge WebMD er hårtap vanligere enn du tror. 40 prosent av kvinner over 40 år har synlig hårtap. En av de vanligste årsakene er hormoner, graviditet og enkelte medikamenter. Alvorlig håravfall kan bli behandlet med aktuelle løsninger som prøver å stimulere hårveksten, eller piller for å løse det eventelle hormonelle problemet.

  Alopecia areata, eller flekkvis håravfall, er en hudsykdom der en person plutselig får hårløse hudflekker. Les mer om sykdommen her!

  Les også: Perfekte tenner uten tannbørste

  7. Hvorfor blir tennene mine misfarget?

  Kaffe, te, brus, rødvin og røyking kan misfarge tennene dine. Det er viktig å pusse tennene og bruke tanntråd regelmessig for å unngå dette. Ønsker du hvitere tenner? Det blir stadig mer vanlig å bleke tennene, men det aller tryggeste er å gjøre dette hos tannlegen. De må vite om tennene dine er friske før du eventuelt bleker de.

  Les også: Rødmer du? Denne sprayen kan være redningen

  8. Jeg rødmer ofte. Hva kan jeg gjøre for å slutte?

  - Flauhet og rødming skyldes vanligvis en sosial overfølsomhet. Det er derfor problemet plager så mange i ungdomsårene. Det føles som om det handler om liv og død hver gang man møter noen. Det føles livsviktig å bli oppfattet riktig, å bli forstått, å bli likt, å være ok, skriver KK.no's psykolog Peder Kjøs til en leser.

  Ifølge Kjøs rødmer du fordi kroppen tror at det skjer en katastrofe, selv om det ikke gjør det. Han råder rødmere til å prøve å lure kroppen sin til å ikke rødme.

  - Ikke tenk: «rødmer jeg nå, da dør jeg!» Prøv heller å tenke: «Nå kan det hende at jeg rødmer. Hva skjer da? Brenner huset opp? Revner alle klærne mine? Kommer ingen av vennene mine til å være glad i meg mer? Kommer jeg til å falle død om?» Du har sikkert flere ideer til mulige katastrofer som kan inntreffe hvis du rødmer – og jeg er sikker på at ingen av dem kommer til å slå til.

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer