Mat

8 råd som fjerner juleflesket

Lær deg disse enkle matvettreglene, så blir du kvitt ribbemagen.

8 råd som fjerner juleflesket
Publisert
Sist oppdatert
For deg som ikke er direkte stolt av hvordan du taklet julefråtsingen, så er det fremdeles håp.
 • Slik holder du deg ung
 • Spis deg skjønn, smart og sunn
 • 7 sorter til evig ungdom
 • Hverdagsmaten bærer riktig nok ikke merkelappen «Til angrep!», men mange små tabber kan gjøre stor skade. I en hektisk hverdag er det lett å la seg forlede ut i fristelse, ergo småspising og dårlige matvaner. - I framtiden kommer vi antagelig til å lære folk hvordan de skal takle matsituasjoner, akkurat slik som vi lærer folk å spise med kniv og gaffel og hvordan man skal oppføre seg på restaurant, sier Cynthia Bulik ved universitetet i North Carolina. Cynthia Bulik leder et program for kvinner som har et sykelig forhold til mat og er medforfatter av boken Runaway Eating: The 8-Point Plan to Conquer Adult Food and Weight Obsessions. Hun bekrefter at det er lett å pådra seg usunne matvaner fordi man ikke lærer å håndtere hverdagssituasjonene. - Vi trenger mer kunnskap, sier hun til magasinet Eating Well. Å lære seg matvettreglene er dessuten den eneste riktige måten å gå ned i vekt på. Matvett handler om å bli bevisst sine dårlige vaner og opparbeide seg sunne rutiner som gjør at man kan spise uten dårlig samvittighet.

  1. Før matdagbok

  Dette må ikke forveksles med sykelig kaloritelling, men som en måte å få klarhet i egne rutiner. - Dette gjør alt du spiser til en del av planen din, og har du ingen plan får du det antagelig nå, sier Elena Ramirez ved the Vermont Center for Cognitive Behavior Therapy i South Burlington, Vermont.

  2. Legg en strategi

  Dersom du vet hvordan du skal forholde deg i ostekakesituasjoner går du ikke så lett i fella. Studier viser dessuten at dette er den beste måten å unngå overspising på. - Å bestemme seg for hva som er nei-mat gjør det lettere å holde seg unna, sier Ramirez. Dersom sjokoladekjeks er din store svakhet, ikke ha det i huset, men lær deg i stedet å kunne nyte en kjeks av og til i «trygge» omgivelser. - Å lære seg å nyte nei-mat i små mengder er viktig, sier hun.

  3. Dropp småspisingen

  Å spise regelmessig gjør det lettere å styre unna små skrikende matbiter som elsker å slå opp telt midt på baken din. - Del opp dagen i fire spiseperioder. Spis frokost, lunsj, middag og kveldsmat, sistnevnte inneholdende rundt 250 kalorier, lyder ekspertrådet.

  4. Ikke spis uten grunn

  Ikke spis mens du ser på tv. Måltidet bør ha en begynnelse og en slutt.- Spis sakte og legg ned gaffelen mellom hver bit, sier Ramirez.

  5. Forvent det uventede

  Fristende mat trigger overspising i større grad når den kommer brått på oss. - Lær deg en setning som du automatisk sier til deg selv og andre dersom du står overfor fristelser, sier Elena Ramirez til Eating Well.

  6. Ikke trøstespis

  Trøstespising bøter aldri skaden, for den er sannsynligvis skjedd alt. Meditasjon, trening og en hyggelig telefonsamtale gjør større nytte, og ingen skade. - Finn alternative måter å få ut følelser på og øv deg på disse så ofte du kan, råder Ramirez.

  7. Gjem fristende mat

  Selv om det sendes rundt konfekt på jobbben betyr det ikke at du må ta, og dersom du gjør det likevel så går det an å la den ligge på pulten. Litt sånn «Ops, jeg er visst så stressa at jeg glemte å spise sjokoladen min».- Det er 70 prosent større sjanse for at man blir fristet dersom man har usunn mat i gjennomsiktige bokser eller liggende åpent på en serviett for eksempel, sier Brian Wansink, direktør ved the Cornell University Food and Brand Lab i Ithaca, New York..

  8. Gjør overspising vanskelig

  Jo oftere du må spørre deg selv om du virkelig er sulten, fordi det er et stort tiltak å tilberede måltidet, jo mer effektiv blir slankekuren din. - Lag porsjoner dersom du må ha ferdig mat stående i kjøleskapet. Det hindrer deg i å spise hele lasagnen fra i går, sier Wansink. Studier utført av Wansink og hans forskerteam viser faktisk at jo større porsjoner som blir servert, jo mer spiser vi. Matvettreglenene kan med andre ord være nyttige å ha på netthinnen i lystig lag; Det er ingen skam og snu, ergo det er lov til å starte det nye året med sunnere vaner. LES OGSÅ:
 • Spiser du deg super?
 • Spis deg til topps
 • Anti-hva-sa-du?
 • Spis deg pen
 • Sunnhetsguiden
 • Maten som gir høy forbrenning
 • Hvilken diett passer deg?
 • Snarveien til Vendela-kropp
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.