Råd

8 ting du må vite

...når du skal til legen. Slik får du nemlig hjelpen du trenger.

Foto: All Over PressAll Over Press
Foto: All Over PressAll Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert










I en ideell verden finnes legen som kan alt, og som vet nøyaktig hva du feiler uten at du engang trenger å åpne munnen. I virkeligheten kan viktig informasjon og tid gå tapt om du ikke forbereder legebesøket.
  • Legesjekken er bortkastet tid
  • Unngå allergi med et klikk

  • Slik gjør du legebesøket verdt pengene og tiden din:

    1. Skriv ned hvilke medisiner du bruker

    Legen er en lege, ingen tankeleser. Skriv ned navnet på medikamentene, fortell hvorfor du har fått medisinen og hvor ofte du tar den. Ta gjerne med forpakningen. Husk at P-piller også regnes som medisiner. Verdifull tid kan bli bortkastet når en slik liste ikke er komplett.

    2. Kjenn helsehistorien din

    Bestemoren og tanten din hadde glutenallergi - eller var det fibromyalgi? Du hadde meslinger som 5-åring, eller var det vannkopper? Legen spør gjerne om helsehistorien din, og da bør du ikke stole på at din sviktende hukommelse har svarene. Det er spesielt viktig dersom du eller familien din har en komplisert sykdomshistorie.

    3. Ta med nyere prøveresultater og en kopi av legens notater

    Hvis ortopeden doktor Johansen bestilte en MR (røngten) for kneet ditt, må du anta at reumatologen doktor Nilsen ikke har sett det. Du bør også anta at de to legene aldri har snakket med hverandre. Så før du bestiller time hos doktor Nilsen for å utrede grunnen til knesmertene dine, få en kopi av doktor Johansens notater fra ditt siste besøk samt en kopi av MR-svaret ditt. For eksempel.

    4. Lag en liste over det du lurer på

    Skriv en huskeliste over hva du vil ta opp med legen din, og ta fram lappen under konsultasjonen. Det kan hjelpe deg å fokusere på hvorfor du faktisk bestilte timen. På den måten slipper du også å oppleve å komme på den siste, viktige tingen du skulle spørre om i det du går ut fra legekontoret og tiden er rent ut.
  • 17 råd mot tidsklemma
  • Lev lenger med sunne råd


  • 5. Brems ned

    Dersom du ikke har vært hos legen på ti år og har samlet opp alle problemene og spørsmålene dine, kan du ikke forvente at legen skal ha tid til å gjennomgå alt på én konsultasjon. En legetime er ikke en klokketime. Men du har krav på full oppmerksomhet under hele konsultasjonen. Føler du at legen er ukonsentrert og at du nærmest blir jaget ut døren, har du rett til å si at du føler det går for fort, at det gjør deg nervøs og at du dermed ikke klarer å fortelle hva du vil fortelle. Legen skal i utangspunktet ikke tillate telefoner eller andre avbrytelser mens konsultasjonen pågår.

    6. Spør

    Usikker på hva dere egentlig avtalte? Vær ikke redd for å spørre. Du er ikke dum hvis du ikke forstår. Be legen forklare - også om hun må forklare om igjen - dersom du er usikker. Det kan være flere grunner til at man ikke får med seg alt, og at ting må gjentas. Skriv det ned eller be legesekretæren notere ned det viktigste.

    7. Du har lov til å ringe

    Dersom du føler deg usikker på for eksempel medisinbruk etter at du har kommet hjem, kan du ringe tilbake. Dersom legen er opptatt, kan legesekretæren be legen ringe deg igjen senere. Kommer du på ytterlige spørsmål, bestill en ny time.

    8. Lytt til kroppen din

    Bare du føler hvordan kroppen din reagerer. Det er fastlegens oppgave å vurdere om du skal bli sendt videre til en spesialist. Men ikke slå deg til ro når du føler at noe er feil. Dersom du gjerne vil videre til en spesialist, så forklar dette. Kanskje finnes det videre utredninger du kan ta. Å vurdere alternativ behandling kan også være en idé når legen ikke kan hjelpe deg videre.

    LES OGSÅ:
  • Bedre helse på 1 minutt

  • 10 pinlige kroppsfeil
  • Den store kondomtesten
  • Dette prater vi ikke om
  • Her er de verste lystdreperne
  • Derfor bør du aldri slanke deg
  • Slik holder du deg ung
  • Lev lenger med sunne råd


  • Vit navnet på medisinen du tar.
    Vit navnet på medisinen du tar. Vis mer
    Eplet faller ofte ikke langt fra stammen. Kjenn din families helsehistorie.
    Eplet faller ofte ikke langt fra stammen. Kjenn din families helsehistorie. Vis mer
    Ta med kopier eller originaler av dine tidligere undersøkelser.
    Ta med kopier eller originaler av dine tidligere undersøkelser. Vis mer
    Du har krav på full oppmerksomhet. Foto:    ***Unless it is marked Mode
    Du har krav på full oppmerksomhet. Foto: ***Unless it is marked Mode Vis mer
    Om du lurer på noe, har du lov til å ringe legen din i ettertid. Foto: Creative Images/Getty
    Om du lurer på noe, har du lov til å ringe legen din i ettertid. Foto: Creative Images/Getty Vis mer
    Fortell at du gjerne vil bli sendt videre til en spesialist, dersom du ønsker det.
    Fortell at du gjerne vil bli sendt videre til en spesialist, dersom du ønsker det. Vis mer
    Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer