HJEMMELAGET PIZZA:  Den perfekte pizzaen lager du selv - med ditt favorittfyll. Men se opp for de klassiske pizzafellene. Foto: Grafvision - Fotolia
HJEMMELAGET PIZZA: Den perfekte pizzaen lager du selv - med ditt favorittfyll. Men se opp for de klassiske pizzafellene. Foto: Grafvision - Fotolia Vis mer

Pizza

8 vanlige pizzafeil

Gjør du disse blemmene når du lager hjemmelaget pizza?

Publisert

KK.NO: Pizza er den store folkefavoritten, og en middagsrett «alle» liker. Aller best blir den når du lager den selv,  for da kan du ha på akkurat det du ønsker.

Pizza kan forøvrig være sunn middag, så lenge du tenker over hva du putter på den. Her er ernæringsfysiologenes beste tips.

Men, selv om pizza er en ganske enkel rett å lage, er det noen klassiske feil mange gjør i løpet av prosessen.

Vi er sikre på at du kjenner deg igjen i  noen av dem ...

Åtte vanlige pizzafeil

Joda, det er såpass mange av dem, og vi kan dele dem i tre deler. Det er feilene du gjør med deigen, med fyllet og med stekeprosessen.

Se bare her:

Du bruker for mye gjær

Du trenger svært lite gjær i en pizzadeig. Det skal ikke mer enn 10 gram gjær til i en deig som lages med 500 gram mel og 3 dl væske, for eksempel (denne deigen holder til fire porsjonspizzaer). Husk at om du bruker tørrgjær trengs enda mindre. Bruker du for mye, vil deigen smake av gjær, og det er ikke spesielt godt. 

HETT DEIGTIPS! Bruk pizzamel (tipo 00), et ekstra finmalt hvetemel som gir ekstra god pizzabunn. Bland også gjerne inn litt tørket oregano i deigen for å gjøre den ekstra smakfull.

LA STÅ: Pizzadeigen skal heve til dobbelt størrelse før den bakes ut. Foto: tolism - Fotolia
LA STÅ: Pizzadeigen skal heve til dobbelt størrelse før den bakes ut. Foto: tolism - Fotolia Vis mer

Du lar ikke deigen heve nok

Det er med pizzadeig som med annen gjærbakst - den trenger tid til å heve seg. Deigen bør doble seg i størrelse før du begynner å bake den ut.

Du kjevler ut pizzabunnen

Italienske pizzakokker river seg i håret over kjevlebruk på pizzadeig. Det er faktisk forbudt i pizzakonkurranser i Napoli! Problemet er også at når du kjevler presser du unødig mye luft ut av deigen, og dessuten har deigen lett for å krympe til en mindre størrelse enn du ville ha. I stedet skal du klappe og dra deigen utover til du får en fin pizzabunn.

Du dropper å forsteke pizzabunnen

De færreste av oss har en vedfyrt steinovn hjemme, og selv med pizzastein får du ikke samme høye temperatur i stekeovnen din. Derfor er det smart å forsteke pizzabunnen noen minutter før du har på fyllet. Bare følg med, så du får tatt den ut før den begynner å bli brun. PS. Ikke gjør dette før du har klargjort alt fyllet som skal legges på pizzaen.

OBS! Ikke less på for mye på pizzaen, og stek soppen før du legger den på. Foto: freshidea - Fotolia
OBS! Ikke less på for mye på pizzaen, og stek soppen før du legger den på. Foto: freshidea - Fotolia Vis mer

Du har for mye fuktig fyll

En klassisk feil er å ha på for mange væskeholdige grønnsaker på pizzaen, eller bruke en altfor rennende tomatsaus. Da blir pizzaen bløt, og bunnen det samme. Skal du for eksempel ha på tomater, så fjern den fuktige kjernen (cherrytomater fungerer bedre på pizza enn vanlige tomater). Skal du ha på sopp, så stek soppen før du har den på pizzaen, så blir du kvitt noe av væsken. Tomatsausen bør koke inn såpass at den har tilnærmet tomatpuré-konsistens.

Du lesser på med for mye fyll

Det blir ingen god pizza hvis du hiver på altfor mye fyll. Dette gjelder spesielt ost. Et tykt ostelag gir ingen sprø og god pizza. Det er dessuten bedre å rive osten framfor å legge på osteskiver. PS. bruk gjerne lettost for en sunnere pizza.

LES OGSÅ: Prøv pizza med bresaola og parmesan

FORT OG GÆLI': Pizza skal stekes på maks temperatur, og er ferdig på 5-7 minutter. Foto: dmitrimaruta - Fotolia
FORT OG GÆLI': Pizza skal stekes på maks temperatur, og er ferdig på 5-7 minutter. Foto: dmitrimaruta - Fotolia Vis mer

Du steker på for lav temperatur

Det gjelder å imitere steinovneffekten best mulig, og derfor skal du sette ovnen din på makstemperatur når du steker pizza. Steketiden er ikke mer enn 5-7 minutter, så følg med på pizzaen!

Du lar ikke pizzaen hvile på rist etter steking

Det er fristende å sette den nystekte pizzaen rett på middagsbordet, men den bør få noen minutter på å lufte seg på en rist først. Fjern bakepapiret først, for poenget er å la bunnen få lufte seg. Dropper du dette, får du en pizza med svett pizzabunn.

 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer