Cøliaki

80 000 kan ha cøliaki uten å vite det

Disse symptomene bør du være oppmerksom på.

CØLIAKI: Ifølge forskere har nærmere to prosent av befolkningen cøliaki, det vil si rundt 100 000 personer. Foto: Shutterstock / Andrey_Popov
CØLIAKI: Ifølge forskere har nærmere to prosent av befolkningen cøliaki, det vil si rundt 100 000 personer. Foto: Shutterstock / Andrey_Popov Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: - Jeg tror de fleste som kutter ut gluten har en god grunn til det, men mange av dem er nok ikke ordentlig diagnostisert, sier Joakim Iversen, som er lege og driver privatpraksis ved Lab1 i Sandvika. Han har spesielt fokus på næringsstoffenes rolle i sykdom og helse. 

Den siste tiden er det blitt satt mer og mer søkelys på gluten og glutenintoleranse. Iversen mener det blir galt å gå ut ifra at det å styre unna gluten er en ren kostholdstrend.

LES OGSÅ: Vet du egentlig hva gluten er? 

1 av 4 uten diagnose

For selv om det både skrives og snakkes mer om gluten enn noen gang regner man med at kun 20 prosent av de som antas å ha cøliaki har fått en diagnose, forteller generalsekretær i Norsk cøliakiforening, Knut H. Peterson.

- Ifølge forskerne har nærmere to prosent av befolkningen cøliaki, det vil si rundt 100 000 personer. Da går det cirka 80 000 personer med plager de ikke kjenner årsaken til, sier han. 

I tillegg antas det at mellom fem og syv prosent, altså 350 000 personer, har ikke-cøliakisk glutensensitivitet.

Ved ikke-cøliakisk glutensensitivitet kan du oppleve de samme plagene som ved cøliaki, men ikke skader i tarmen. Også her skal antallet diagnoser være lavt. 

LES OGSÅ: Derfor bør du ta en titt i toalettskåla

Viktig å skille mellom typene intoleranse

Det er viktig å få frem at du kan ha en glutenintoleranse uten å ha cøliaki. 

Glutenintoleranse brukes som en fellesbetegnelse på fire ulike typer intoleranse mot gluten; cøliaki, hveteallergi, hudsykdommen dermatitis herpetiformis, og ikke-cøliakisk glutensensitivitet.

Cøliaki: Cøliaki er en autoimmun sykdom som skyldes en overfølsomhet overfor gluten, som finnes i hvete, rug, bygg og spelt. Det som skjer når en som har cøliaki spiser gluten, er ifølge ncf.no, at tynntarmens slimhinne blir betent, tarmtottene reduseres, og evnen til å absorbere næringsstoffer fra kosten svekkes. Dette kan gi store plager for de det gjelder, og har man cøliaki og inntar gluten økes risikoen for kreft i mage og tarm.

Dermatitis herpetiformis (DH): Dette er en langt sjeldnere sykdom der inntak av gluten kan gi et hudutslett med mange små væskeblemmer som klør. Diagnosen stilles kun ved hudbiopsi, og behandlingen går også her ut på et glutenfritt kosthold. 

Ikke-cøliakisk glutensensitivitet: Her er det andre deler av immunsystemet som reagerer på gluten enn ved cøliaki. På tross av dette følger det likevel med seg mange av de samme symptomene. 

Hveteallergi: Dette er en matallergi, eller kontaktallergi, der du reagerer på proteinene i hvete. 

INNEHOLDER GLUTEN: Gluten finnes i hvete, rug, bygg, havre, triticale (hybrid mellom hvete og rug) og spelt, ifølge Norsk Helseinformatikk (NHI.no). Foto: Scanpix
INNEHOLDER GLUTEN: Gluten finnes i hvete, rug, bygg, havre, triticale (hybrid mellom hvete og rug) og spelt, ifølge Norsk Helseinformatikk (NHI.no). Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: 4 herlige småbrød som er helt glutenfrie

Kan være vanskelig å skille fra andre plager 

Symptomene ved cøliaki og ikke-cøliakisk glutensensitivitet er ofte de typiske for sykdommer og plager i mage og tarm, og det er dermed ikke alltid lett å oppdage at du er glutenintolerant. 

- Funksjonelle lidelser i fordøyelseskanalen er vanlig. Riktignok vender man seg etter hvert til å ha plager som har vart lenge eller er mindre uttalt og tenker derfor ikke over at det betyr at noe er galt. Det kan gjelde for eksempel unormal avføring, oppblåsthet og ubehag i magen, sier Iversen og legger til: 

- Dessuten er det nok mange som synes at det ikke er god nok hjelp å få for dette. Det kan fort oppfattes som at det ikke blir tatt på alvor. Da vil nok færre ta det opp med legen sin. 

De vanligste symptomene på cøliaki er ifølge Norsk Cøliakiforening følgende:

 • Periodevis/ langvarig diare
 • Kronisk forstoppelse samt luftsamlinger
 • Følelse av oppblåsthet
 • Kronisk jern- og vitaminmangel
 • Vantrivsel (særlig barn)
 • Påfallende tretthet. Hos noen kan dette være det eneste symptomet på cøliaki, ifølge Iversen. 
 • Uforklarlige magesmerter
 • Benskjørhet
 • Manglende vektøkning (vekttap) og dårlig høydevekst hos barn
 • Emaljeskader på permanente tenner
   

Gluten ataksi er dessuten en av flere tilstander der inntak av gluten gir nevrologiske symptomer, som vansker med balanse og koordinasjonen.

Du kan også ha ataksi med flere symptomer som ufrivillige muskelrykninger, muskellidelser, sykelige endringer i ryggmargen, cerebral forkalkning, hodepine med abnormiteter i den hvite substans og svimmelhet, forteller Dag Tveiten, som er bioingeniør og laboratoriesjef ved Lab1.

- Disse pasientene kan ha cøliaki, men inntil 60 prosent av dem har ikke noe tegn til enteropati (cøliaki) ved biopsier. Allikevel responderer disse pasientene godt på glutenfritt kosthold, forteller han. 

Husk at symptomene på cøliaki vil variere fra person til person. Noen opplever ikke mye plager selv om de spiser gluten. 

BYTTER UT GLUTEN: Mange har den siste tiden byttet til et glutenfritt eller glutenredusert kosthold. Legene mener flere reagerer på gluten nå enn tidligere. Foto: Scanpix
BYTTER UT GLUTEN: Mange har den siste tiden byttet til et glutenfritt eller glutenredusert kosthold. Legene mener flere reagerer på gluten nå enn tidligere. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Husk dette når du baker glutenfritt

Vi spiser mer gluten enn tidligere

Til tross for at så få av de som antas å ha cøliaki har fått en diagnose, er det blitt svært vanlig den siste tiden å kutte ut, eller redusere gluten fra kostholdet sitt.

De to legene peker på flere mulige årsaker. Det er ikke usannsynlig at flere får cøliaki og intoleranse i dag. 

- Det er sannsynligvis en økt forekomst på grunn av økt gluteninntak generelt og derfor et økt problem i befolkningsperspektiv, sier Geir Flatabø, som er lege ved Medisinsk helsesenter AS. 

Iversen peker dessuten på at flere generelt får allergier i dag. 

- I tillegg kan man reagere på flere matvarer, inkludert glutenholdige kornsorter, om man har forstyrret tarmflora. I så fall er det ikke gluten som egentlig er problemet. Sistnevnte har nok økt etter introduksjonen av antibiotika.

VONDT I MAGEN: Har du mye vondt i magen og mistenker at det er fordi du ikke bør spise gluten, bør du dra til legen med en gang, før du tester ut et glutenfritt kosthold på egen hånd. Foto: Scanpix
VONDT I MAGEN: Har du mye vondt i magen og mistenker at det er fordi du ikke bør spise gluten, bør du dra til legen med en gang, før du tester ut et glutenfritt kosthold på egen hånd. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Er det allergi eller forkjølelse? 

Dra til legen før du tester ut glutenfri kost selv

Lurer du på om du reagerer på gluten er det viktig med et legebesøk. Dette bør du gjøre før du begynner å teste ut om plagene blir borte om du slutter å spise gluten. 

- Begge deler er mulig, men fordi en cøliakidiagnose kan forsvinne når en har brukt glutenfritt kosthold en stund,  anbefales legeutredning med cøliakitest , før en starter et varig glutenfritt kosthold, forteller Flatabø.

Dette er fordi tarmskaden som har oppstått vil begynne å lege seg selv når du går over til å droppe gluten. 

Hos legen påvises cøliaki ved blodprøver og bekreftes med en vevsprøve fra tolvfingertarmen, forklarer Iversen. 

- Når cøliaki er utelukket, kan man gjennomføre en eliminasjonsprovokasjonsdiett for å finne ut om man har glutenintoleranse. 

- Hvis plagene er mindre alvorlige, kan man eventuelt føre en kostdagbok for å notere en eventuell sammenheng mellom plager og mat man har spist, før man går til legen. Man bør få undersøkelse for cøliaki før man kutter ut gluten. 

Norsk Cøliakiforening hadde i 2012 en kampanje der de etterlyste de 30 000 som da var antatt å ha cøliaki uten å ha fått en diagnose. Mistenker du at du har cøliaki kan du ta testen deres på ncfetterlyst.no.

Merk at testen ikke er nok for å sette en diagnose på deg selv. Viser svarene du gir at du kan ha cøliaki tar du resultatet med til legen din.    

LES OGSÅ: 7 måter å fornye havregrøten på

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer