Kvinnekroppen

9 ting kvinner bør vite om kroppen sin

Visste du at noen tamponger er farlige og at lukten fra underlivet ikke er så ille som du tror? Sjekk flere viktige fakta her.

BRUK BOMULL: Syntetiske truser, sterke såper og tøyvaskemidler kan forårsake kløe, svie, irritasjon og utlod. Foto: Getty Images
BRUK BOMULL: Syntetiske truser, sterke såper og tøyvaskemidler kan forårsake kløe, svie, irritasjon og utlod. Foto: Getty Images Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Noen kroppsfenomener er ikke alltid så lette å prate om. Det betyr ikke at det ikke er viktig å ha kunnskap om dem. Dette bør du få med deg.

1. Lukten er ikke så ille som du tror

Selv om det lukter urin fra underlivet er det ikke sikkert at du har tisset på deg.

Svette kan nemlig lukte veldig likt urin, og svette kan du gjøre noe med.
Unngå bruk av syntetiske stoffer i truser og strømpebukser, vask deg hver dag med vann og mild såpe, og bruk gjerne en talkum etterpå.

LES OGSÅ: A til Å hos gynekologen

2. Noen tamponger er farlige

Kjøp tamponger hjemme i Norge før du drar på ferie. Noen tamponger er rett og slett så effektive at de suger opp all fuktighet i skjeden. Det kan øke forekomsten av en bestemt type bakterier, som produserer giftstoffer i kroppen.

Da kan du risikere å få såkalt toksisk sjokk-syndrom, som er en sjelden, men alvorlig sykdom. De vanligste tampongmerkene du får kjøpt i Norge regnes som trygge. Bruk dem aldri lenger enn anbefalt.

3. Du blir lettere syk når du har mensen

Har du sex når du har mensen kan du lettere pådra deg kjønnssykdommer og andre infeksjoner. Det skyldes at høyere ph-verdien i skjeden gir lavere beskyttelse mot bakterier i denne perioden.

Mensen eller ikke - er du usikker på om partneren din er «safe» bør dere uansett bruke kondom.

LES OGSÅ: Alt om kjønnssykdommer

4. Bomull er bra

Syntetiske truser, sterke såper og tøyvaskemidler kan forårsake kløe, svie, irritasjon og utlod. Milde produkter til intimvask og bruk av bomullstruser vil mest sannsynlig lindre plagene.

5. Unngå tampongbruk utenom mensperioden

Endel kvinner bruker tamponger mot urinlekkasjer, fordi tampongen legger et press på urinrøret og dermed hindrer inkontinens.

Dette bør du unngå. Å dytte tamponger inn i en tørr vagina kan gi rifter og irritasjoner, som igjen øker risikoen for infeksjoner. Til nøds kan du benytte metoden under trening eller i andre situasjoner der lekkasjefaren er større. Fjern imidlertid tampongen straks treningen er over.

LES OGSÅ: 1-2-3, knip!

6. P-piller kan ødelegge sexlysten

Hvis du synes at du har mindre lyst på sex etter at du begynte med hormonelle prevensjonsmidler som p-piller, p-sprøyte eller hormonspiral, er det neppe innbilning.

Det er hormoner som i utgangspunktet sørger for at du får lyst, så det er ikke merkelig at kunstige hormoner kan virke inn på sexlysten.

Opplever du dette bør du vurdere å prøve et annet pillemerke, kvinner reagerer ulikt på ulike preparater. Fungerer ikke det kan du gå over til hormonfri prevensjon, som for eksempel kondom, pessar eller vanlig spiral.

LES OGSÅ: Velg riktig prevensjonsmetode

7. Hodepine kan gi deg lyst

Sex er kanskje det siste du tenker på når hodet verker, men undersøkelser har vist at kvinner ofte får økt sexlyst i døgnet før et migreneanfall.

Legene er usikre på hvorfor dette skjer, men én teori er at det kan ha noe å gjøre med at serotoninnivået i kroppen øker. Denne signalsubstansen knyttes blant annet til seksuell lyst.

TA TESTEN: Hvor bra er sexlivet deres?

8. Sexnekt kan gjøre vondt verre

Endel kvinner opplever smerter under samleie, og mange tar derfor sexpauser for å «hvile» underlivet. Dette kan faktisk forverre tilstanden, det kan faktisk være vondere å gjenoppta sexlivet når kroppen ikke lenger er vant til å ha sex.

Samtidig er det ikke normalt at sex gjør vondt. Smerter kan oppstå om du ikke er nok tent når samleie starter. Her er løsningen lengre forspill og en partner som lærer deg og kroppen din å kjenne.

Videre kan hormonendringer føre til tørrhet i vagina, som igjen kan gi et smertefullt samleie. Den enkleste løsningen på dette problemet er å bruke en glidekrem - det finnes en rekke produkter på markedet - eller en østrogenkrem som bidrar til økt fuktighet.

9. Samleie øker ikke soppfaren

Selv om mannen skulle ha sopp skjer det sjelden at han overfører denne til kvinnen, ifølge en studie utført ved Universitetet i Michigan i USA.

Imidlertid viste studien at kvinner som mottar oralsex oftere enn andre får soppinfeksjoner, uavhengig av om mannen har en soppinfeksjon i munnen eller ikke.

Forskerne vil ikke fraråde folk å ha oralsex, men mener kvinner skal være oppmerksomme på den økte risikoen.

Hormonubalanse, høyt blodsukker, antibiotika, p-piller og stress kan også forårsake sopp i underlivet.

Denne artikkelen har tidligere vært publisert på KK.no, men har blitt funnet frem for å glede nye lesere.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer