Helse & Livsstil

9 tips for blyge jenter

Er du litt blyg? Her er tipsene som jager bort både rødming og hjertebank.

9 tips for blyge jenter
Publisert
Sist oppdatert
Ekstreme former for blyghet rammer 15 prosent av Norges befolkning. Man snakker da om sosial fobi som fører til at man isolerer seg helt eller delvis. For deg som «bare» er blyg i visse situasjoner finnes det en del tips som kan gjøre hverdagen litt lettere.

 • Ta testen: Er du tøff nok?

 • Ta testen: Er du en sosial vinner?

 • Ta testen: Den store lykketesten


 • Sosial fobi

  Boken «Fri från blyghet och social fobi» av Gillian Butler er en selvhjelpsbok for mennesker som lider av sjenerthet og sosial angst.

  - Mange som lider unødvendig kan få hjelp, sier psykologiprofessor Gerhard Andersson til svenske Expressen.

  Professoren, som har skrevet forordet i boka, forteller at sosial fobi er et handikap for dem som lider av det.

  - I enkelte situasjoner kan stort sett alle føle seg blyge, men i kommunikasjonssammenheng stilles det større krav til oss. Vi må ha sosial kompetanse for å nå dit vi vil. De som lider av sosial fobi tør verken søke jobb, bli med på fest eller innlede forhold til det motsatte kjønn, sier han.

  Hjelp til selv-hjelp

  Ferske studier viser at kognitiv oppførselsterapi er en effektiv måte å behandle blyghet på. Her får du ni tips for hjelp til selvhjelp.

  1. Identifiser problemet
  Skaff deg en notisbok. Identifiser problemene og skriv dem ned så nøyaktig som mulig. Hvorfor vil du overvinne blygheten? Hvilke symptomer er mest brysomme? Hva vil du endre på? Sett av en begrenset tidsperiode, kanskje et par måneder, for å arbeide aktivt med blygheten eller din sosiale fobi. Se på det som et kurs.

  2. Endre tankemønster
  Mange har negative tanker som «ingen vil være sammen med meg». Før dagbok over tanker du får i ulike situasjoner hvor du føler deg sjenert. Velg å bli kvitt en av disse sentrale tankene og finn alternative positive tanker. Se på deg selv med samme medfølelse og forståelse som du ville hatt for andre mennesker.

  3. Overvinn redselen din
  Spør deg selv hva som er det verste som kan skje i ulike sosiale situasjoner. Er dette virkelig så farlig? Hvordan ville en annen sett på den samme situasjonen?

  4. Utsett deg for ubehag
  Eksperimenter med å oppsøke vanskelige sosiale situasjoner. Begynn med situasjoner som du oppfatter som lett ubehagelige, som å møte en persons blikk eller smile til noen og avansér etter hvert.

  5. Fokuser utover
  Blyge personer er ofte selvsentrerte og funderer mye på hvordan andre fatter dem. Det øker angsten og forverrer problemet. Vend fokus utover istedet. Symptomene på blyghet kjennes forferdelige, men de synes ikke alltid for andre. De flese tenker ikke så mye over hva andre gjør, de er fullt opptatt av seg selv.

  6. Øv på selvsikkerhet
  Bygg opp selvbildet ditt. Oppfør deg som om du var selvsikker og gjør de tingene som du innerst inne vet at fører til fremgang. Det kan være å gjøre sosiale ting sammen med personer som som føler deg trygg sammen med eller å delta i en form for foreningsarbeid.

  7. Endre oppfatning
  Definer merkelappene du setter på deg selv, for eksempel blyg. Hva mener du egentlig? Forsøk å erstatte dem med mer positive og nøytrale merkelapper. Fokuser på hva du gjør, ikke på det du tror du er.

  8. Oppsøk hjelp
  Oppsøk hjelp. Det kan være nyttig å ha en støtteperson å prate med som vet hva du gjennomgår.

  9. Se fremgangen
  Glem ikke å belønne deg selv for dine fremskritt. Gå tilbake i notisboken din og se hvordan du har utviklet deg.


  PSYKOLOGEN SVARER:
 • Slik blir du utadvendt
 • Sosial angst
 • Redd for alt

 • LES OGSÅ:
 • 7 veier til lykke
 • Det vi ikke snakker om
 • Lys i mørket
 • Tren bort tristheten
 • Få blikkontakt på nettet


 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer