Kyssesyken

90 prosent får kyssesyken

Noen blir sengeliggende i flere måneder, mens andre ikke merker noe til sykdommen.

HOVNE MANDLER: Legen ser som regel at det er kyssesyken du har fått, mandlene og lymfeknuter i halsen hovner opp.  Foto: Scanpix
HOVNE MANDLER: Legen ser som regel at det er kyssesyken du har fått, mandlene og lymfeknuter i halsen hovner opp. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Kyssesyken er noe mange av oss forbinder med ungdomsårene - særlig russetiden.

Men selv om du kanskje var så heldig ikke å få det i tenårene, betyr ikke det at du er «sikret». 

De aller fleste vil nemlig få kyssesyken en gang.

Ifølge Norsk Helseinformatikk viser studier at 90 prosent av den voksne befolkningen vil få sykdommen en gang i løpet av livet. 

LES OGSÅ: Kan du få bihulebetennelse av å trekke inn snørr? 

Mange vet ikke at de har den

Epstein Barr-viruset, som forårsaker kyssesyken, eller mononukleose, tilhører gruppen herpesvirus. Den smitter ved dråpesmitte, og derav navnet kyssesyken.

Sykdommen gir ofte en kraftig halsbetennelse, høy feber, og hovne lymfeknuter, ifølge Norsk helseinformatikk.

FEBER: Mange får ikke symptomer på kyssesyken, og har dermed hatt sykdommen uten å vite om det. Får du symptomer, er feber et av dem.  Foto: Scanpix
FEBER: Mange får ikke symptomer på kyssesyken, og har dermed hatt sykdommen uten å vite om det. Får du symptomer, er feber et av dem. Foto: Scanpix Vis mer

De aller fleste er friske igjen etter et par uker, men noen blir sengeliggende i flere måneder. 

Men enda oftere enn det, skjer det faktisk ingenting. For det er nemlig svært vanlig å komme seg igjennom kyssesyken helt uten å merke det. 

- Det er derfor det er viktig å si noe om dette, for mange tror at det er så innmari farlig, sier fastlege og daglig leder ved Legevakt Vest på Ullern i Oslo, Kari Eidjar til KK.no.

DRÅPESMITTE: Kyssesyken smittes ved dråpesmitte, og er gjerne assosiert med russ. Når du har sykdommen, bør du for eksempel unngå å dele flaske med andre.  Foto: Scanpix
DRÅPESMITTE: Kyssesyken smittes ved dråpesmitte, og er gjerne assosiert med russ. Når du har sykdommen, bør du for eksempel unngå å dele flaske med andre. Foto: Scanpix Vis mer

Hun anslår at ikke mer enn rundt 20 prosent av de som får sykdommen, faktisk også får symptomer. 

Det er med andre ord ikke lett å skulle vokte seg fra å få sykdommen ved å holde seg unna de som allerede har den. Smitten er der, uansett om den som har fått viruset selv vet at han eller hun er syk. 

Du har kanskje også hørt at viruset sitter i kroppen din og kan smitte videre i lang tid etter at du har vært syk?

Ifølge Norsk helseinformatikk vil viruset forbli i kroppen hos de fleste voksne, men Eidjar avviser at du trenger å være redd for å smitte andre etter at du har blitt frisk igjen. 

- Har du vært syk med symptomer er smittefaren borte i det øyeblikket du er frisk, forteller hun. 

- I noen sjeldne tilfeller kan man få sykdommen flere ganger i løpet av livet, men det hører unntaket til. 

LES OGSÅ: Har magen slått seg vrang? 

Mest symptomer hos ungdom

Det er sant at sykdommen er vanligst blant ungdom. Dette er fordi ungdom ofte har mer fysisk kontakt med hverandre, og for eksempel deler flasker, og dermed smittes lettere. 

Men at dette ses på som en ungdomssykdom kan også ha sammenheng med at det er flest ungdom som faktisk viser symptomer på sykdommen. 

- Akkurat hvorfor det er sånn, vet vi ikke, sier Eidjar.

- Men det er hos jenter mellom 13 og 16 år og gutter mellom 16 og 19 år, hvor vi oftest ser at de er syke. 

LES OGSÅ: Så ofte bør du gå «ordentlig» på do 

Trygt å trene

TRYGT: Så lenge alt står bra til med lever og milt, og du føler deg frisk nok til å trene, kan du det. Men ikke ta i fullt så hardt som du pleier.  Foto: Scanpix
TRYGT: Så lenge alt står bra til med lever og milt, og du føler deg frisk nok til å trene, kan du det. Men ikke ta i fullt så hardt som du pleier. Foto: Scanpix Vis mer

Hun mener det er mye «hysteri» rundt kyssesyken, og at mange tror det er langt verre enn det er.

Det er selvsagt noen tilfeller hvor folk har vært syke i mange måneder, men det hører sjeldenheten til. 

Du trenger heller ikke være redd for å bevege deg og være aktiv når du har sykdommen, så lenge du føler deg frisk nok.

Har du feber skal du selvsagt ikke trene, ei heller om du kjenner at kroppen ikke er i form. Men har du ikke særlig med symptomer kan du fint fortsette treningen gjennom sykdomsperioden også. 

- Før sa man at du ikke skulle trene, men det har man gått bort fra nå. Men da trener du ikke fra tungt til moderat, da trener du fra moderat til lett trening. Du skal selvsagt ikke drive med toppidrett. 

Har du fått vite at du har kyssesyken, skal du unngå alkohol, paracethamol og naturpreparater, men stort sett kan de fleste leve som normalt.

LES OGSÅ: Slik kan du unngå vond rygg

Slik oppdages sykdommen:

Symptomer på kyssesyken er altså feber, hovne mandler og sår hals. Du kan også føle at sykdommen er litt «seig». 

I noen tilfeller er leveren og milten forstørret, noe som vil oppdages ved en legeundersøkelse. Dette normaliseres innen kort tid og er ikke farlig.

UVANLIG: Kyssesyken er likevel ikke til å spøke med. Noen er syke i flere måneder.  Foto: Scanpix
UVANLIG: Kyssesyken er likevel ikke til å spøke med. Noen er syke i flere måneder. Foto: Scanpix Vis mer

Ifølge Eidjar er det vanskelig å si noe om hvor lang tid det tar fra du smittes til du merker eventuelle symptomer på kyssesyken. 

- Du kan jo ha vært slapp i en tid før det påvises, men dette kan skyldes noe annet, så det er vanskelig å fastslå inkubasjonstiden. 

Sykdommen oppdages kjapt hos legen, da mandlene og lymfeknuter på halsen gjerne forstørres. 

- Man får gjerne et karakteristisk utseende på mandlene i halsen, og da oppdages det raskt. Så tar vi en hurtigtest som får påvist eventuell kyssesyke fort. Blodprøver som sendes til laboratorie bekrefter diagnosen.

I noen tilfeller kan disse lymfeknutene bli så hovne at det blir vanskelig å få i seg mat, og man må få intravenøst på sykehus, ifølge Norsk helseinformatikk.

Men, dette er sjeldent. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer