STOPP: Ikke blås deg helt bort! Det hjelper ikke mot tett nese, uansett. Foto: Colourbox
STOPP: Ikke blås deg helt bort! Det hjelper ikke mot tett nese, uansett. Foto: Colourbox Vis mer

Forkjølelse

Å blåse nesen hjelper ikke mot tetthet

Det kan faktisk gjøre vondt verre.

Publisert
Vi er midt i den verste tiden for forkjølelse. Er du en av dem som går rundt med «dedd dese»?

Det er veldig slitsomt og irriterende, spesielt om den fortsatt er tett når du skal legge deg for å sove. Så hva gjør du? Bruker tonnevis med nesespray? Prøver å blåse den ren?

Tenk deg om to ganger før du pusser nesen om den er tett.

Det er ikke så smart - faktisk tvert imot.

Det er ikke snørr som tetter nesa

En skikkelig forkjølelsestett nese gjør det vrient å puste skikkelig, men å blåse ut med full kraft er ikke løsningen.

Ved vanlige forkjølelser er det ikke snørr som hoper seg opp som tetter nesa. Forkjølelsesviruset kan vitterlig gjøre at du blir snørrete, men det er hovne slimhinner som faktisk gjør at nesa blir tett og det kjennes vanskelig å puste.

Og dessverre kan du ikke blåse bort denne hevelsen ved å pusse nesa til du besvimer av utmattelse. Faktisk øker du faren for å få neseblødninger hvis du stadig klemmer til og utsetter blodårene i slimhinnene for trykk. I tillegg er sjansen stor for at du blåser bakterier og guffe inn i kanaler der de kan forårsake både bihulebetennelse og øreverk.

LES OGSÅ: Tette bihuler? Disse triksene hjelper

BRUK MED MÅTE: Nesespray får ned hevelsen som tetter nesa, men har motsatt effekt om du bruker den for ofte. Foto: Colourbox
BRUK MED MÅTE: Nesespray får ned hevelsen som tetter nesa, men har motsatt effekt om du bruker den for ofte. Foto: Colourbox Vis mer

Slik blir du kvitt snørra

Så hva gjør du hvis du er tett i nesa og samtidig opplever at snørret hoper seg opp? Du kan godt pusse nesen, men da skal du blåse svært forsiktig, og konsentrere deg om ett nesebor av gangen.

Det er i hvert fall rådet øre-nese-hals kirurg Ayah Al Ayoubi gir til Daily Mail.

Hvis du ikke føler at du blir kvitt alt ved å blåse forsiktig, kan du rense nese og bihuler med lunkent saltvann.

Det er ikke behagelig, men veldig effektivt.Slik letner en tett nese

Hvis nesen din er tett på grunn av hovne slimhinner, er nesespray et effektivt middel, da sprayen inneholder stoffer som får blodårene i slimhinnene til å trekke seg sammen, og dermed reduseres hevelsen.

Men nesespray må brukes med forsiktighet, da det er lett å bli avhengig - noe som betyr at blodårene slutter å reagere, og dermed blir du aldri kvitt problemet med at slimhinnene hovner opp.

Et godt tips er å kjøpe nesespray beregnet på barn. Den er mildere og dermed snillere mot slimhinnene, men klarer som regel å lindre bra, likevel. Mest effektivt er det om du lener deg framover når du bruker sprayen, så den får jobbet seg oppover i nesegangene, og ikke renner ned i svelget med én gang.

Ellers er det lurt å sove med hodet høyt for å minske følelsen av tett nese.

LES OGSÅ: Drikken som hjelper mot forkjølelse


Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer