Hygiene

Å dusje for ofte kan gjøre deg syk

Du risikerer å vaske bort viktige bakterier i huden.

IKKE FOR OFTE: Å dusje for ofte kan være ugunstig både for hud og helse. Foto: carol_anne - Fotolia
IKKE FOR OFTE: Å dusje for ofte kan være ugunstig både for hud og helse. Foto: carol_anne - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
En varm dusj på morgenen er for mange av oss nødvendig for å få en god start på dagen.

Og etter jobb drar du kanskje på treningen og svetter, og da må du naturligvis dusje da også.

Ja, de fleste av oss dusjer hver eneste dag, og noen ganger til og med to eller tre ganger per dag. Men er dette egentlig sunt for kroppen vår?

Ikke dusj for mye

Svaret på dette spørsmålet er simpelthen nei.

Dusjer du for ofte kan dette faktisk forstyrre kroppens naturlige bakterieflora, som hjelper til med å holde oss friske.

– For hyppig dusjing kan gi uttørking av huden. Og bruk av såpe vil vaske bort det beskyttende fettlaget i overhuden og skape en dårligere hudbarriere, sier Øystein Grimstad, overlege ved Hudavdelingen på Universitetssykehuset i Nord-Norge, til KK.no.

Han anbefaler særlig at de som sliter med eksem eller lignende er forsiktige med å ikke overdrive dusjing og bading.

– Personer med eksem har i utgangspunktet dårligere hudbarriereegenskaper i overhuden. Disse bør ikke dusje for mye, og samtidig også unngå å bruke såpe, forteller han.

IRRITERT HUD: Overdreven bruk av såpe kan gjøre huden tørr og irritert. Og er du plaget av eksem bør du være ekstra forsiktig. Foto: PantherMedia / r Eko Bintoro
IRRITERT HUD: Overdreven bruk av såpe kan gjøre huden tørr og irritert. Og er du plaget av eksem bør du være ekstra forsiktig. Foto: PantherMedia / r Eko Bintoro Vis mer

Ren og pen

Å dusje daglig er noe som først har blitt normalt i senere tid. Du behøver ikke gå mer enn 50 år tilbake i tid før du finner et helt annet bilde på hva som var normalt.

Den gangen fylte man opp badekaret maks en til to ganger i uka, og noen ganger brukte til og med hele familien det samme badevannet.

Dette vil vi kanskje rynke på nesa av i dag. Men sannheten er at man før i tiden vasket seg av helsemessige årsaker, mens vi i dag hopper i dusjen av sosiale og estetiske grunner.

Vi er rett og slett avhengig av å være rene for å føle oss pene og komfortable i sosiale situasjoner.


Sunne bakterier på huden

Overdereven dusjing kan altså gi oss tørr hud. Dessverre er det ikke det eneste det kan gjøre med huden vår.

Forskere ved University of California har nemlig også kommet fram til at hyppig dusjing kan fjerne de «gode» bakteriene på huden.

Dette er bakterier som har som oppgave å beskytte oss mot infeksjoner og kontrollere inflammasjoner.

– Generelt kan jeg si at noen bakterier er en del av en viktig normalflora i huden, og disse bakteriene er med på å hemme veksten av mer skadelige bakterier. Om denne normalfloraen vaskes bort, gir man samtidig bakterier som er skadelige for huden et bedre spillerom for å slå seg ned i huden og gi infeksjon og sår, forklarer Grimstad.

For å ikke forstyrre hudens normalflora kan vi altså med fordel roe litt ned på vaskerutinene våre (du trenger ikke dusje hver dag, og hvis du gjør det er én gang om dagen mer enn nok). Bortsett fra når det kommer til hendene, som absolutt bør vaskes ofte.

Hvor ofte dusjer du?

LES OGSÅ: Unngå disse helsefarene i jula

Annen hver dag
 
(42%)
1 gang om dagen
 
(36%)
1-2 ganger om dagen
 
(13%)
1 gang i uken
 
(7%)
2-3 ganger om dagen
 
(2%)

Ikke bra for huden

Det er ikke bare hvor ofte du dusjer som har noe å si, men også hvordan du dusjer.

Varmt vann og såpe kan være slitsomt for huden, hvert fall når det er en rutine den gjennomgår hver dag.

– Ja, man bør unngå å bruke for mye såpe. Om man skal bruke såpe, skal denne ha en pH som tilsvarer hudens egen. Personer med tørr og skadet hud bør også unngå å bruke såpe i det hele tatt. Disse skal bruke dusj- eller badeolje, som i tillegg til å rengjøre huden også vil bli liggende som en beskyttende barrierefilm på huden etter dusjing, sier overlegen.

I hvilken grad huden reagerer på såpe kan variere fra person til person, og avhenger mye av hudtypen din.

Og er du avhengig av å dusje ofte så bør du huske på at du kan også bli ren ved å bare bruke rent vann. Eller du kan begrense såpebruken til under armer og i underlivet, og heller såpe inn hele kroppen kun én til to ganger i uka.

HVOR OFTE DUSJER DU?: Dusjer du annen hver dag, hver dag, flere ganger om dagen? Foto: Frederic Cirou / PhotoAlto
HVOR OFTE DUSJER DU?: Dusjer du annen hver dag, hver dag, flere ganger om dagen? Foto: Frederic Cirou / PhotoAlto Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer