<strong>VASK HENDENE:</strong> I disse influensa-og omgangssyketider er det ekstra viktig å være nøye med håndvasken - særlig hvis du tar mange mennesker i hendene. Det er nemlig en av de vanligste måtene å bli smittet av bakterier på.  Foto: Getty Images
VASK HENDENE: I disse influensa-og omgangssyketider er det ekstra viktig å være nøye med håndvasken - særlig hvis du tar mange mennesker i hendene. Det er nemlig en av de vanligste måtene å bli smittet av bakterier på. Foto: Getty Images Vis mer

Håndhygiene

Å håndhilse kan gjøre deg syk

Derfor lønner det seg å være ekstra nøye med håndhygienen i disse influensatider.

Publisert
Sist oppdatert
Det er normal høflighet å ta folk i hånda når du møter dem for første gang, og for de fleste av oss faller det helt naturlig – uten tanke på bakteriespredning og sykdomssmitte.

Flere eksperter går imidlertid nå ut og råder personer - særlig idrettsutøvere, å slutte med denne høflighetsvanen. Årsaken er at de mener det øker risikoen for sykdom betraktelig, skriver britiske The Guardian på sin helsenettside (ekstern lenke).

Det er blant annet Ian McCurdie, som er sjefslege for den britiske OL-troppen, som råder folk til å slutte med håndhilsing. Ifølge McCurdie er nemlig håndhilsing svært risikofullt for toppidrettsutøvere, som allerede er sårbare for bakteriesmitte.

LES OGSÅ: Håndvask er viktigere enn du tror

Dårlig håndhygiene er problemet

Det er imidlertid ikke bare OL-leger som mener at det å håndhilse kan være en trussel for helsen din.

Ifølge Verdens helseorganisasjon ville også antallet tilfeller av dødelig diaré kunne vært halvert dersom folk hadde vært flinkere med håndhilsingen og håndhygienen.

For det er nettopp dårlig håndhygiene som gjør håndhilsing til et problem. Stadig flere undersøkelser viser at vi mennesker ikke er flinke nok til å vaske hendene etter å ha vært på do, etter at vi har båret ut søpla, når vi har nøset, benyttet oss av offentlig transport, eller andre aktiviteter som innebærer at bakterier kan spres.

Forskning har også vist at skitne hender er blant de vanligste årsakene til sykdomssmitte, og kan spre virus som for eksempel salmonella, influensa og meslinger.

Flere bakterievarianter kan nemlig feste seg og bli på hendene i flere timer, og så fremt du ikke er møysommelig med håndvasken, som er ekstra viktig i disse omgangssyke og influensatider, kan disse bakteriene smitte videre til overflater og håndtak, som folk ofte deler.

LES OGSÅ: Slik unngår du tørre vinterhender

Smittet med endetarmsbakterier

I 2009 gjennomførte forskere fra London School of Hygiene and Tropical Medicine en undersøkelse hvor de tok prøver fra 308 personer som reiste med offentlig transport i Storbritannia. Og resultatene viste at mellom fire og 19 prosent av alle de reisende hadde blitt smittet med endetarmsbakterier i løpet av reisen sin.

Å håndhilse på disse ville ikke automatisk gitt deg magebesvær, men dersom du hadde stukket hånden i munnen etter å ha hilst på dem, ville du kanskje fått overført bakterier som kunne gjort deg syk.

Beskjeden fra forskere, leger og eksperter er med andre ord at vi bør være langt mer nøyaktige med håndhygiene, og at vi bør vaske hendene mer regelmessig enn vi gjør i dag. Både for å unngå å smitte oss selv med bakterier eller sykdommer, samt for å unngå å smitte barn eller andre sårbare voksne (som for eksempel eldre og toppidrettsutøvere).

LES OGSÅ: Slik styrer du unna omgangssyken

<strong>HELE HÅNDA:</strong> Vær nøye med å vaske hele hånda når du først setter i gang. Håndflate, overflate og tomler må også vaskes med såpe og skylles for at du skal bli skikkelig ren.  Foto: Per Ervland
HELE HÅNDA: Vær nøye med å vaske hele hånda når du først setter i gang. Håndflate, overflate og tomler må også vaskes med såpe og skylles for at du skal bli skikkelig ren. Foto: Per Ervland Vis mer

Slik vasker du «best»

Matportalen.no (ekstern lenke) har Mattilsynet kommet med en rekke anbefalinger når det gjelder god håndhygiene.

Her er deres tips:
• Håndvask skal foretas under tilstrekkelig rennende temperert vann.
• Hendene skal gnis inn med et godt håndvaskemiddel slik at all synlig forurensning fjernes, både i håndflaten, mellom fingrene og under neglene. Såpen skylles av med rennende vann.
• Hendene tørkes deretter med engangshåndklær.
• Det er viktig å forbinde eller plastre sprekker eller sår i overflaten som kan gi grobunn for bakterievekst.

LES OGSÅ: 1 av 10 bakterier er full av dritt


Ikke glem dette stedet

En annen ting som mange av oss glemmer når det gjelder håndvask og renslighet er det å vaske hele hånda.

I tillegg til nedre del av håndflaten, er det flere som ikke vasker seg høyt nok opp på håndleddet og som dropper en av tomlene (når du gnir hendene sammen).

Når du vasker hendene neste gang er det derfor anbefalt å være ekstra nøye med å vaske hele hånden med såpe og varmt vann, eventuelt bruke antibak-gel eller spray.

- Å passe på håndhygienen er ikke å være overhysterisk, har Atle Wold, seniorrådgiver i seksjon for hygiene og virksomhetskrav i Mattilsynet, tidligere uttalt til KK.no:

- Daglig hygiene er veldig viktig, og det så vi særlig i forbindelse med svineinfluensaen, og influensaen mange får nå.

Han presiserer også at det er ekstra viktig å vaske hendene før og etter dobesøk, samt når vi lager/steller med mat.

- Det er viktig å vaske seg på hendene hver gang du skal spise mat, og hver gang du har vært på toalettet. Har du ikke en vask tilgjengelig, er håndsprit eller desinfiserende midler på flaske, som man nå får kjøpt over alt, en god erstatning. Disse fungerer veldig bra, sier Wold.

LES OGSÅ: Disse produktene MÅ holdes rene

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer