Helse

Å pille seg i nesa kan styrke immunforsvaret

Ekkelt, men sant - om vi skal tro forskning...

IKKE SÅ ILLE SOM DU TRODDE? Ifølge en kanadisk forsker kan det faktisk styrke immunforsvaret ditt, men det er visstnok bare hvis du spiser innholdet (ew..).  Foto: Thinkstock.com
IKKE SÅ ILLE SOM DU TRODDE? Ifølge en kanadisk forsker kan det faktisk styrke immunforsvaret ditt, men det er visstnok bare hvis du spiser innholdet (ew..). Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Vi har alle våre uvaner - og det er sikkert mange av dem du helst ikke ønsker å snakke noe særlig om.

Vel, vi tar det opp likevel...

For det viser seg at selv om det er mange av uvanene dine som ikke bringer noe positivt med seg i det hele tatt, finnes det også dem som kan ha noe bra for seg.

Det blir blant annet hevdet at det ikke er så dumt å pille seg i nesa, skriver Daily Mail.

LES OGSÅ: Én av tre har dette problemet

Kan styrke immunforsvaret ditt

Vi har alle opplevd det - du sitter på bussen i kø på motorveien og kikker tilfeldigvis på personen i bilen ved siden av deg, som sitter med fingeren godt opp i nesa.

Og det hele topper seg når han fører fingeren til munnen etterpå.

«Æsj», tenker du - med god grunn. Men faktisk kan det være at denne personen har sterkere immunforsvar enn deg.

Det hevder i hvert fall den kanadiske forskeren og professoren Scott Napper. Han oppfordrer sine studenter til å pille seg i nesen for å se hvilke effekter uvanen har på helsen deres.

Uansett hvor ufyselig det måtte være mener Napper at du trygt kan spise det du måtte finne i nesa, siden du kan styrke immunforsvaret ved å tilføre små og ufarlige mengder bakterier tilbake i kroppen.

LES OGSÅ: Ikke bruk for sterke såper her

For sterilt miljø er ikke nødvendigvis bra for deg

Teorien hans følger en rekke andre - som også indikerer at overdrevent fokus på hygiene fører til mer allergier og autoimmune sykdommer.

– Fra et evolusjonært perspektiv, utviklet vi oss under svært skitne forhold. Det er derfor ikke sikkert at dette ønsket om å holde miljøet og atferden vår så steril som mulig, er til noen fordel for oss, har Napper uttalt til CBC News.

Han har foreløpig ikke gjennomført noen konkrete eksperimenter, men foreslår å teste effektene ved å dele de frivillige inn i to grupper.

De kan da se hvordan den nye uvanen vil påvirke immunsystemet til gruppen.

Dette er heller ikke den eneste teorien som indikerer at de dårlige vanene dine kan ha en positiv effekt på helsen din. En tidligere studie har blant annet vist at bakteriene du får i deg ved å bite negler kan styrke immunforsvaret ditt.

LES OGSÅ: Visste du dette om neglene dine?

Derfor får du buser i nesa

Men hva er egentlig disse grønne busene mange graver så ivrig etter?

Christian Buchwald, en av Danmarks ledende eksperter på området, professor ved København universitets medisinske fakultet og overlege ved Rikshospitalets Øre-, nese-, hals-polyklinikk, har tidligere kommet med en forklaring på nettopp dette.

– Busemenn er tørket sekret. Nesen består av en slimhinne som skiller ut slim eller sekret. Når dette slimet tørker, blir det til skorper, og skorper er busemenn, har han uttalt.

Ok, så de små klumpene er altså inntørket slim, men hvorfor får man egentlig alt dette slimet?

– Slimhinnen bidrar til det såkalte mukociliære apparatet, som er et renseanlegg i nesen. Renseanlegget virker ved at det dannes slim som fanger de partiklene som flyr rundt i luften og inn gjennom nesen. Partikler som for eksempel bakterier, pollen og forskjellige andre urenheter, har Buchwald forklart:

– Slimet transporteres vekk fra nesen via det mukociliære apparatet ned i svelget. Hvis det blir ubalanse i det systemet, dannes det skorper. Det er det samme som skjer i øret når det dannes ørevoks.

Buser er altså et overskuddsprodukt som skyldes ubalanse i nesens «renseanlegg», og når dette begynner å klø og irritere, føler mange av oss seg nødt til å «rense» litt i dette anlegget. Og da kommer som regel fingeren på banen.

LES OGSÅ: Slik kan nyset avsløre deg

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer