Middag

Å spise curry regelmessig styrker immunforsvaret

Et stoff i gurkemeie motvirker sykdom og infeksjoner, viser ny forskning.

SUNT OG GODT: Ny forskning viser at det kan være bra for immunforsvaret å spise curry (med gurkemeie) et par ganger i uken. Husk imidlertid at det er sunnere å lage curry selv, enn å kjøpe take-out. Foto: Colourbox
SUNT OG GODT: Ny forskning viser at det kan være bra for immunforsvaret å spise curry (med gurkemeie) et par ganger i uken. Husk imidlertid at det er sunnere å lage curry selv, enn å kjøpe take-out. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er få ting som brenner så godt og herlig på tunga som en vaskeekte, spicy indisk curry-rett fra den lokale take out-sjappa.

Og det er ikke bare den gode, og lettere eksotiske smaken, som er grunnen til at du bør ha denne retten på middagstallerkenen litt oftere.

Tidligere forskning har nemlig vist at gurkemeie, som er en vanlig ingrediens i indisk curry, har flere helsebringende egenskaper.

Blant annet er det supert for å øke fettforbrenningen og gi bedre fordøyelse. I tillegg inneholder gurkemeie et stoff – curcumin, som har vist seg å kunne forebygge Alzheimers.

LES OGSÅ: Bruk mer krydder til fet mat

Spis et par ganger i uken

Curcumin er imidlertid ikke «bare» bra for hjernen. Ny forskning viser nemlig at dette stoffet også kan være med på å styrke immunforsvaret ditt og forebygge infeksjoner, skriver Daily Mail på sin helsenettside (ekstern lenke).

Det er professor Adrian Gombart og et forskningsteam fra Oregon State University i USA som har sett nærmere på de helsebringende effektene av å spise curry.

Og resultatene av studien – som er publisert i tidsskriftet the Journal of Nutritional Biochemistry (mer info finner du her – ekstern lenke) viste at det å få i seg curcumin et par ganger i uken (for eksempel gjennom curry til middag) øker mengden av et spesielt protein (cathelicidin anti-microbial peptide) i kroppen.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise mer sterk mat

Styrker immunforsvaret ditt

Dette proteinet er med på å styrke immunforsvaret, slik at kroppen kan bekjempe virus og bakterier, som for eksempel i forbindelse med tuberkulose.

- Curcumin er på generelt basis noe de fleste bare får i seg i moderate mengder gjennom kostholdet, sier Gombart i forbindelse med studien:

- Det er imidlertid mulig at et moderat, men jevnt inntak over tid kan være gunstig for helsen og hjelpe til med å beskytte kroppen mot infeksjoner – særlig i magen og fordøyelsessystemet.

Problemer med magebesvær på ferie? Ja, da kan det altså være lurt å begynne å spise litt curry før du skal ut på tur.

LES OGSÅ: Krydderet med uante helseeffekter

Lag din egen curry

Dersom du ønsker et litt sunnere alternativ til take away-curryen, så er det faktisk ikke så vrient å lage din egen med helsebringende gurkemeie.

Gurkemeie er nemlig en vanlig ingrediens i ferdige currypulverblandinger også, så ved å lage din egen curry med currypulver, får du i deg en fin dose av stoffet.

Det finnes også helsekostprodukter laget av gurkemeie, men det er mer effektivt å spise det som en del av ditt vanlige kosthold.

Å lage deg en curry fra ferdigsaus kjøpt på glass er ikke like sunt, blant annet fordi slike sauser inneholder masse sukker.

Nedenfor finner du en super oppskrift på Kylling curry fra Tine.no (ekstern lenke):

Til 4 porsjoner trenger du:

500 g kyllingfilet
11 ss smør

Saus:
2 finhakket hvitløksbåt
1 ss smør
1 ss karri
0,5½ ts salt
0,5½ ss tomatpure
1 ts fersk, finrevet ingefær (evt. 1 ts tørket)
1 ts garam masala
1 ts gurkemeie
0,5½ ts chilipepper
0,5½ dl vann
2 dl Crème Fraîche (lett)

Dryss:
1 dl frisk hakket koriander

Tilbehør:
2 dl ris
0,5½ slangeagurk
1 gul paprika
2 tomater

Slik gjør du det:
 • Kok risen etter anvisning på pakken.
 • Tørk av kyllingfiletene og skjær dem i strimler. Stek dem ganske raskt i smør, til de er gyllenbrune.
 • Pass på varmen slik at smøret ikke blir brunt eller brent.
 • Ta kyllingstrimlene ut av pannen. Ha hvitløk i stekepannen.
 • Visp inn resten av ingrediensene til sausen og gi den et godt oppkok.
 • Smak til med kajenne eller chilipepper og evt. noen dråper lime eller sitron.
 • Tilsett kyllingstrimlene og la dem bli forsiktig gjennomvarme i sausen.
 • Dryss over fersk koriander eller bladpersille.
 • Server med salat, og eventuelt kokt ris.

  LES OGSÅ: De beste matvarene for kvinner

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer