Solarium

Å ta sol er det dummeste du gjør for skjønnheten

Gir fin glød nå, men rynker, pigmentflekker og kreftrisiko i framtiden.

DROPP DETTE: Du vet at det eldrer huden, og nå viser det seg at solarium kan gi tre ulike krefttyper. Foto: All Over Press
DROPP DETTE: Du vet at det eldrer huden, og nå viser det seg at solarium kan gi tre ulike krefttyper. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Vi nærmer oss vinter med stormskritt. Dette er tiden da vi går i hi, og fort føler oss mindre energiske og opplagte enn ellers i året.Dette skyldes i stor grad at dagene er kortere og mørket kommer sigende tidligere og tidligere. Kanskje føler du deg ekstra trøtt? Det er helt naturlig på denne årstiden.For å føle seg mer opplagt og frisk er det mange som tar solarium. Ved å holde huden brun føler de seg mer vel enn med gusten og blek vinterhud. Men å ta sol er det dummeste du kan gjøre for skjønnheten.De intense UV-strålene i et solarium sliter fryktelig på huden, og gjør at den eldes raskere enn normalt. Det betyr at du raskere vil få rynker og pigmentflekker hvis du tar sol.For ikke lenge siden startet en kampanje i Storbritannia der solariumstilhengere fikk sin ansiktshud skannet og sjekket for solskader. Huden kan nemlig ha blitt skadet selv om denmed det blotte øye ser helt fin ut. Se de sjokkerende bildene hos Dailymail.co.uk.Her i Norge fulgte Dagbladet opp med å sende 21-årige Athina Brox til hudskanning. Hennes nydelige hud til tross - skanneren viste at hun hadde fått solskader allerede. les artikkelen og se video hos Dagbladet.no.

Kan gi flere krefttyper

Du vet sikkert allerede at uvettig soling kan gi melanoma, eller ondartet føflekkreft. Faktisk kan jevnlig bruk av solarium doble risikoen for å få føflekkkreft hvis du er under 35 år. Nå viser en ny studie publisert i British Medical Journal at solariumssoling også øker risikoen for to andre typer hudkreft; basalcellekreft og squamoscellekreft. De viser seg som eksemlignende områder på huden, eller sår som utvikler seg til svulster. Disse krefttypene er mye vanligere enn føflekkreft, men ikke like farlige. Likevel er det ikke bra å få en av disse hudkrefttypene heller, og behandling bør igangsettes raskest mulig. Les mer om basalcellekreft hos Lommelegen.no, og om forskjellen på basalcellekreft og squamoscellekreft hos Netdoctor.

Sats på selvbruning

Du har sikkert ikke så lyst til å fortsette med solarium etter å ha lest dette? La heller huden bli blek i vinter. Det er like vakkert som brun hud - tenk bare på Nicole Kidman, Taylor Swift, Dita von Teese og Cate Blanchett. De ser strålende ut med sin kritthvite hud. Dersom du ikke synes du kler di bleke hud så godt (noen av oss får jo en mer gulaktig eller rosa hud når vi er bleke), bør du heller satse på selvbruning. Lær deg hvordan du får optimale resultater i denne artikkelen.Merk! KK.no og Lommelegen.no eies begge av Aller Media.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer