MORGENSVETTE: Det kan være kjekt å få unna treningsøkten om morgenen, men det kan føles ekstra tungt å trene da. Foto: Thinkstock
MORGENSVETTE: Det kan være kjekt å få unna treningsøkten om morgenen, men det kan føles ekstra tungt å trene da. Foto: Thinkstock Vis mer

Fettforbrenning

Å trene før frokost øker fettforbrenningen

Men er det så lurt å slite på tom mage?

Det er ikke alltid vi får klemt inn en treningsøkt etter jobb. For de av oss om er ekstra travle, er kanskje eneste alternativ å ta en økt på morgenen.

Men skal du da sette i gang før frokost, eller bør du vente til du har fått noe mat i magen?

En pilotstudie fra University of Glasgow testet hva som var mest effektivt i forhold til fettforbrenning. I studien deltok ti overvektige menn som vanligvis ikke trente. De troppet opp hos forskerne Jason Gill og Nor Farah ved Institute of Cardiovascular and Medical Sciences ved tre anledninger. Den ene gangen fikk de servert frokost, den andre gangen ble de bedt om å gå 60 minutter i raskt tempo før de fikk frokost, den tredje gangen fikk de frokost før de gikk raskt i 60 minutter.

3 1/2 time etter frokost fikk de lunsj, og deretter målte forskerne fettfobrenning og innhold av fett, sukker og insulin i blodet over en periode på 8 1/2 time.

TRENINGSRÅD: Christine Thune mener litt næring må til for å yte skikkelig. Foto: Privat
TRENINGSRÅD: Christine Thune mener litt næring må til for å yte skikkelig. Foto: Privat Vis mer

Brant mer fett på tom mage


Resultatene viste at på dagen de ikke trente fikk de et overskudd på 49 kalorier med uforbrent fett. På dagen der de spiste frokost og så trente brant de 216 flere fettkalorier, mens på dagen de trente før frokost, brant de 298 flere kalorier enn på dagen de ikke trente.

Studien indikerer at å trene om morgenen øker fettforbenningen utover dagen, og at det har positiv effekt på fett-, sukker- og insulinnivåene i blodet. Å trene før frokost ga størst fettforbrenning og større reduksjon av fettinnhold i blodet.– Denne studien er publisert i et anerkjent tidsskrift, British Journal of Nutrition, så det er jo et interessant funn. Men det er en pilotstudie. Dette må bekreftes i en større studie dersom man skal endre råd for hvordan man mest effektivt skal forbrenne fett og gå ned i vekt. Testen er i tillegg utført bare en gang, og det er for kort tid også. En ting kroppen er god til er tilpasning, så vi vet ikke om denne forskjellen ville vært opprettholdt om man gjorde det over tid, sier Christine Thune, utdannet ved Norges Idrettshøyskole, og produktsjef for trening i den nye trenings- og helsekjeden Stamina HOT.

– Det viktigste denne undersøkelsen viser er det vi vet fra før; at den store forskjellen i kaloriforbruk er mellom de som trener – og ikke.

Hun forklarer at det ikke er noe mysterium at fett forbrennes raskere om du trener på tom mage. Hvis glykogenlagrene (stoffet karbohydratene du spiser omdannes til) er tomme, må kroppen bruke fettlagrene for å få energi å forbrenne.

– Rent fysiologisk kan du trene før frokost , men mange vil føle seg mindre opplagte og ha lavere energinivå. Du er i væskeunderskudd etter natten, og har lavt blodsukker. Vinninga går da fort opp i spinninga, fordi de færreste orker å trene så lenge og energisk som ellers når de gjør det på tom mage.

LES OGSÅ: Slik blir du en bedre løper

Litt frokost før trening


Thune mener at å trene om morgenen kan fungere fint for morgenfugler.

– Hvis du først får gjort det å morgenen er du sikker på at det blir gjennomført, og du tar med deg den gode følelsen resten av dagen.

– Jeg tenker at det er nok med 30-45 minutter, evt opp mot en times trening med moderat intensitet hvis vi snakker om kondisjonstrening som spinning eller løping. Du kan godt trene styrke, balanse, tennis og annet, men vær klar over at det vanligvis oppleves som tyngre å trene om morgenen.

Hun anbefaler at du får i deg noe mat før du tar morgenøkten, og at du drikker godt, siden du mister en del væske i løpet av natten.

– Hvis jeg skal ut å jogge en halvtime kan jeg godt gjøre det uten skikkelig frokost, men skal jeg trene lenger, eller på en aerobictime, spiser jeg litt frokost rett før. De fleste tåler å ha littegrann i magen når vi trener. Et glass appelsinjuice og en banan, eller en lett brødskive eller yoghurt går bra for de fleste.

– Poenget er å få trent, så ingen grunn til å gjøre type mat og tidspunkt komplisert. Men husk en god frokost etter morgenøkten! God måltidsrytme er viktig både for vekten og energien.

LES OGSÅ: Gode grunner til å trene om morgenen

Treningsglede viktigst

Hvis målet ditt er å gå ned i vekt, bør du se på kostholdet ditt generelt. Å gå ned i vekt bare med trening er en lang prosess, ifølge Thune. En kombinasjon av kostendring og mosjon gir best resultat.

– Å være aktiv og trene gjør selvsagt en forskjell i forhold til vektkontroll, men jeg mener dette bør være en bonus, og ikke hovedfokus. Forskning viser også at indre motivasjon, gleden over aktiviteten, er avgjørende for å holde i gang over tid. Å trene og kjenne at du mestrer kroppen gir en stor indre kraft og glede. Å ha trent er aldri en nedtur, det er alltid et pluss, og mestring og gjennomføring styrker selvfølelsen. At du får mer overskudd og en strammere kropp er en fin bonus.

LES OGSÅ: Så lenge varer treningsgleden

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: