Rundt 900 000 nordmenn har plager på grunn av pollen, mens 300 000 er så plaget at de må bruke medisiner. De aller mest brukte medisinene er antihistaminer i pilleform. Tidligere var disse kjent for å gi mye trøtthet, men de første allergipillene - som Polarmin, Thenargan og Valergan - brukes ikke så mye lenger.
Den andre generasjon antihistaminer - som Clarityn, Kestine, Zyrtec og Versal - har mindre bivirkninger, selv om også disse pillene kan gjøre enkelte mennesker trøtte. Her må hver enkelt prøve seg fram i samråd med legen.
Det er også kommet en tredje generasjonen antihistaminer, kalt Aerius og Xycal. Disse er dyrere enn andre allergipiller, men fagmiljøet strides om hvorvidt disse gjør deg mindre trøtt.
Tett i nesa
Hvis nesa er tett selv om du bruker allergipiller, kan du bruke kortisonholdig nesespray, som for eksempel Rhinocort, Asonex og Nafacort.
Mellom 5 % og 10 % av pasienter som bruker disse, får plager med skorpedannelse, småblødninger og tørrhet i nesen. I veldig sjeldne tilfeller kan du også få hull i neseskilleveggen.
- Et råd er å skylle nesen med saltvann noen minutter etter at du har sprayet deg. Du kan også passe på å ikke spraye inn i neseveggen, men rette dusjsprayen bakover i nesen og snufse litt inn når du sprayer. Eventuelt kan du smøre litt vaselin eller annen nøytral krem forrest i nesen, sier professor Sverre Steinsvåg, som er øre- nese- og halsspesialist.
Røde øyne
Hvis øynene din klør, renner eller blir røde, kan du bruke øyedråper. Dette har ikke mange bivirkninger, selv om kontaktlinsebrukere må være forsiktige med øyedråper som har konserveringsmidler. Spør øyelegen eller optikeren din.
Sprøyte
Mange som ikke føler de får gode nok resultater med vanlig allergimedisin, velger å ta en kortisonsprøyte. Men dette er en omstridt metode, fordi kortison i store mengder kan ha negative virkninger på binyrebarken. Dette kan på sikt føre til beinskjørhet hos kvinner, eller måneansikt og stoffskifteforstyrrelser.
- Kortisonsprøyter er en tradisjon vi prøver å få bukt med. Det viser seg også at
hvis man bruker vanlige medisiner på riktig måte, har det ofte like stor effekt, sier Steinsvåg, som oppfordrer folk til å ta allergimedisinene regelmessig.
Hvis dette ikke fungerer, anbefaler han allergivaksinasjon.
Bli helt frisk
Allergivaksinasjon er den eneste behandlingen som kan gjøre allergikere friske. Den foregår ved at legen injiserer store mengder av det du er allergisk mot, inn i kroppen. Dette gjør at kroppens immunforsvar forandrer reaksjonsmønster, og pasientene vil i mange tilfeller slutte å være allergiske. Bivirkningene kan være svært alvorlige, men er heldigvis sjeldne.
- Det er en fare for allergisjokk, som er livsfarlig. Men alle de som driver med den type behandling, har forholdsregler for å takle allergisjokk hvis det oppstår. Det er ikke rapportert dødsfall i Norge på flere år, sier Steinsvåg.
Noen få prosent av pasientene kan også få lokale bivirkninger, som kløe i halsen, lette pusteproblemer og nysing. Rundt 3000 nordmenn er under denne behandlingen i dag, som tar tre år å fullføre.
LES MER OM POLLEN OG ALLERGI: