Trening

ABC om løping i kulda

Ikke noe problem å jogge ute i vinter, du må bare ta noen flere forholdsregler.

Det er mulig å nyte desember uten å angre i januar.
Det er mulig å nyte desember uten å angre i januar. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Svært mange setter pris på trening som kombinerer naturopplevelser. Er du blant disse, men kjenner at det er blitt kaldere der du bor - ta disse forholdsreglene.

 • Få med kroppen ut
 • Bli en superjogger
 • Intervalltrening gir maksform

 • Redd for kuldesjokk? Les også disse tipsene.

  1. Varm opp sakte

  Du har større risiko for muskelstrekk når du løper i kulda. Trikset er å varme opp sakte og forsiktig.

  2. Lag på lag

  Flere tynne lag varmer mer og er mer funksjonelt enn et tykt lag. Bruk klær som holder på varmen, men som leder svette og fuktighet bort fra kroppen. Det er mange varianter av superundertøy å velge mellom. Start gjerne med et syntetisk plagg som puster og trekker til seg svetten innerst mot kroppen, deretter en fleecejakke (funskjonell) og avslutt med en vannavstøtende jakke som puster.

  3. Beskytt hender og føtter

  Så mye som 30 prosent av kroppsvarmen forsvinner faktisk ut gjennom disse kroppsdelene. På milde dager, bruk vanter og på kalde dager, bruk votter så fingrene dine kan dele kroppsvarme i mellom seg. Bruk innersokker under ullsokkene dine og pass på at tærne dine har plass til å bevege seg i skoene.

  4. Ikke glem hodet

  Du bør alltid ha dekket til hodet når du trener i kulden. Det største varmetapet i kroppen skjer fra hode og nakke. Jo mer varme du har i kroppen, jo jevnere varm bllir du fordi denne blir sirkulert rundt i hele kroppen din. Er det virkelig kaldt, ha et skjerf over nedre del av ansiktet og munnen for å varme luften du puster inn og beskytte fjeset ditt.

  5. Ikke kle deg for varmt

  Kanskje like viktig som det å kle seg godt er det å ikke kle seg for varmt. Alt med måte, for husk at du får varmen i deg når du begynner å løpe. En god tommelfingerregel er: Kle deg som om det var ca. 15 grader varmere ute enn det er.

  6. Ikke gå i vått tøy

  Klær som blir våte vil øke kroppens varmetap betraktelig. Du bør derfor se etter superundertøy som trekker til seg svette, men som ikke blir våte og fuktige. Unngå bomull da det holder seg vått.
  Dersom du likevel blir våt av regn eller slaps og svetter i kald luft, bytt til tørre klær så fort som overhodet mulig etter økten.

  7. Kle deg etter type trening

  Harde treningsøkter krever naturligvis mindre klær enn lettere økter. Men det kan være lurt å ha med en ekstra jakke til bruk under oppvarmingen og eventuelt nedtrappingen på slutten av timen. Sørg for at denne jakken er lett å ta av og på seg under treningsøkten.

  8. Drikk nok

  Tross det kalde været svetter du og mister væske på den måten. I tillegg er kald luft «tørrere» og det kan føre til dehydrering dersom du ikke fyller på. Få i deg væske både før, under og etter treningen, men unngå alkohol og koffein.

  9. Vær synlig

  Det beste er selvsagt å løpe på opplyste steder – eller før det blir for mørkt, men dersom du likevel ender opp med å løpe sent på kvelden eller et sted som er dårlig opplyst: husk refleksvest og ifør deg lyse klær.

  10. Hold deg varm på hjemveien

  Må du kjøre bil fra ski – eller joggeløypen, sett på varmeapparatet og sørg for å ikke fryse. Rett etter treningsøkta er du ekstra sårbar.

  Les også hva du bør tenke på avhengig av når på dagen du trener. Jill Jahrmann gir gode råd om det her.

  Obs! Avstå fra høyintensive treningsøkter når det er minus 15 grader ute eller kaldere og ikke lås deg til treningsplanen din. Vær fleksibel i forhold til vær, overskudd og temperatur - og husk å hvile mellom øktene, skriver magasinet Birkebeiner'n.

  PS! Er det kaldere enn minus 20 grader bør du uansett være varsom med å trene ute.

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer