FARLIG GODT: Forskere råder gravide kvinner til å styre unna lightbrus. Slukk heller tørsten med vann, juice eller melk i stedet.
FARLIG GODT: Forskere råder gravide kvinner til å styre unna lightbrus. Slukk heller tørsten med vann, juice eller melk i stedet. Vis mer

Gravid

Advarer gravide mot å drikke lightbrus

Kan øke risikoen på for tidlig fødsel.

Det er mye du må passe på når du er gravid.

Ikke får du spise upasteuriserte meieriprodukter, blodige biffer eller slukke tørsten med vin.

Nå er det nok en matvare som gravide bør unngå, nemlig sukkerfri-brus. Det er en dansk studie som har kommet frem til dette, ifølge Aftonbladet.se

LES OGSÅ: - Kunne drikke ti bokser om dagen

Kan skade livmoren

Og hvorfor bør de holde seg unna lettbrusen?

Forskere ved Statens Serum Institutt i Køpenhavn har funnet ut at kvinner som drikker lettbrus har større risiko å få for tidlig fødsel enn kvinner som lar være.

En av årsakene til dette kan være at søtstoffene blir omgjort til kjemikalier når de brytes ned i kroppen. Disse kjemikaliene kan skade livmoren og fremskynde fødselen.

- Gravide kvinner bør unngå lightdrikke. De bør heller konsentrere seg om melk, fruktjuice og vann, råder forskningslederen Thorahallur Halldorsson til «American Journal of Clinical Nutrition».

LES OGSÅ: Plast gir små peniser

Jo mer, jo verre

Cirka 60 000 danske kvinner deltok i studeien. De som drakk en lightbrus per dag, hadde 38 prosent større risiko for å føde for tidlig.

Jo mer lightbrus de drakk, jo større risiko hadde de. Kvinnene som drakk fire lightbrus eller mer om dagen hadde 78 prosent risiko for en for tidlig fødsel.

Er du gravid og lurer på hva du kan spise, eller hva du bør unngå? Sjekk ut Helsedirektoratet, Mattilsynet og Nasjonalt folkehelseinstitutts råd her.