Intimbarbering

Advarer mot intimfrisering

Amerikansk lege mener trenden øker faren for infeksjoner og kjønnssykdommer.

SKAL, SKAL KKE: Å fjerne kjønnshår er blitt helt dagligdags, men hårveksten er der for en grunn. Foto: Colourbox
SKAL, SKAL KKE: Å fjerne kjønnshår er blitt helt dagligdags, men hårveksten er der for en grunn. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Svært mange kvinner under 40 år friserer seg nedentil. Det er fortsatt noen som bare rydder litt i det som synes utenfor bikinibuksa, men veldig mange går grundigere til verks og fjerner alt, eller lar bare en stripe foran bli igjen.Trenden startet på slutten av 90-tallet, og kom faktisk fra pornoindustrien. I dag er bikinifrisyrene "brazilian" (der stripen står igjen) eller "hollywood" (der alt fjernes) helt vanlige.

Ikke uten bivirkninger

Vi har tidligere skrevet at intimfrisering kan skape irritasjon og kløe, og at faren for soppinfeksjoner også øker. Nå uttaler en amerikansk lege at intimfrisering kan øke faren for infeksjoner og sykdommer.Lege Emily Gibson som jobber ved et helsesenter for studenter ved Western University i Washington, har nå gått ut med en advarsel mot å fjerne kjønnshår på den anerkjente legenettsiden KevinMD.com. Her i Norge var Klinikk for seksuell opplysning tidlig ute med å advare mot denne trenden. Tidligere i år gikk også jordmødre ut og advarte gravide mot intimbarbering.- Vi jobber for at gravide kvinner skal få tydelig beskjed om at intimbarbering hjemme øker infeksjonsrisikoen, og anbefaler at de ikke gjør dette den siste måneden før fødselen, sa klinikkoverjordmor Gunn Gabrielsen ved kvinneklinikken på Haukeland universitetssjukehus til Foreldre & Barn. Uansett om du barberer, vokser eller bruker epilator, vil hårfjerningen etterlate huden med bittesmå sår. Og den gjentatte behandlingen gjør huden irritert.- Når dette kombineres med det varme, fuktige miljøet i og rundt kjønnsorganet, blir dette et herlig sted for bakterier, spesielt gruppe A streptokokker, stafylokokker og den nylig muterte fetteren MRSA, skriver den amerikanske legen Emily Gibson.Disse bakteriene fører til betennelser, og det er ikke sjelden at intimbarbering kan føre til betente konger, altså store betente byller. Gibson skriver også at hun har sett en annen type overfladisk infeksjon, cellulitis, som har spredt seg på grunn av barbering, eller smittet over mellom partnere.Videre hevder hun at hårløse kjønnsorganer er mer utsatt for herpessmitte, da de små sårene gir viruset lett tilgang, og at intimfrisering også kan øke faren for å bli smittet av andre kjønnssykdommer.- Kjønnshår er der for å beskytte mot gnisninger som kan skape irritasjoner og sår, de beskytter mot bakterier og er et tydelig tegn på at man er voksen og kjønnsmoden, understreker hun. Gibson oppfordrer "krigen mot kjønnshår" til å stanse, og ønsker altså at vi skal legge vekk våpnene våre - barberhøvelen, epilatoren og voksen.Hudlege Ole Fyrand har tidligere kalt trenden for idiotisk i et NRK-intervju. For ifølge Fyrand skilles det ut seksuelt stimulerende dufter i kjønnsområdet, og disse duftene sender signaler til partneren - og øker sexlysten.

Slik minsker du risken for irritasjoner

Dersom du ikke er klar for full kroppsbehåring ennå, kan du sjekke ut følgende tips for hvordan du intimfriserer deg på mest mulig skånsom måte:Slik ungår du nuppete bikinilinjeSå ofte bør barberbladet byttesLes dette før du vokser bikinilinjen

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer