Detox

Advarer mot juice-detox

Det kan gjøre deg syk, mener ekspert.

RENSING: Såkalte detox-kurer sies å skulle gjøre underverker for kropp og hud, og har blitt svært populært blant kvinner. Men ifølge ekspertene er dette slett ikke så bra som ryktet skal ha det til. Foto: ONOKY - Photononstop / Alamy/All Over Press
RENSING: Såkalte detox-kurer sies å skulle gjøre underverker for kropp og hud, og har blitt svært populært blant kvinner. Men ifølge ekspertene er dette slett ikke så bra som ryktet skal ha det til. Foto: ONOKY - Photononstop / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har sikkert hørt om det. Denne juicetrenden der du skal gå flere dager uten å spise, og bare drikke juice og smoothies. Og da mener vi ikke vanlig appelsinjuice og sukkerholdige smoothies du kjøper på butikken.

Nei, her er det snakk om å kjøre friske grønnsaker og frukt gjennom juicepressa, eller kjøpe en av de mange detoxkurene som finnes på nettet. Dette skal visstnok rense tarm, nyrer og hud for giftstoffer, og resultatet skal være mer energi og finere hud.

Jada, det høres jo flott ut. Men er det egentlig så smart å sulte seg selv over flere dager på denne måten? Svaret er nei.

Ernæringsfysiolog og fagsjef ved Grete Roede AS, Kari H. Bugge, har tidligere sagt til KK.no at kroppen har sine egne avgiftningsmekanismer, og at det ikke er noen vitenskapelige holdepunkter for at slike detoxkurer har noe for seg. Men dette er ikke den eneste grunnen til at du bør la være.

FLYTENDE FØDE: En detox-kur består kun av grønnsaker og frukt i flytende form. Kunne du gått i flere dager uten å spise noe? Foto: Tetiana Vitsenko / Alamy/All Over Press
FLYTENDE FØDE: En detox-kur består kun av grønnsaker og frukt i flytende form. Kunne du gått i flere dager uten å spise noe? Foto: Tetiana Vitsenko / Alamy/All Over Press Vis mer

Kan gi spiseforstyrrelser

Med et konstant ønske om en fast kropp og glødende hud er det kanskje lett å la seg friste av nye, fantastiske kurer som skal gjøre underverker.

Ifølge den britiske psykoterapeuten og spesialisten i spiseforstyrrelser, Sara Shammas, gir denne trenden folk «tillatelse» til å droppe måltider, og er derfor en inngangsbillett til spiseforstyrrelser, skriver Daily Mail.

– Folk tror de blir sunne når de putter spinat og rødbeter i juicene sine, men problemet er at de utelukker hele matvaregrupper, sier hun.

Hun mener at denne spiseforstyrrelsen som hun kaller for juicerexia, er et såpass økende problem at hun har startet en egen gruppe for dette på sin klinikk. Og i motsetning til andre spiseforstyrrelser, der man gjerne lyver om hva og hvor mye man spiser, kan man her være ærlig – fordi man går bare på en kur. Når man i virkeligheten sulter seg selv.

SULTING: Visste du at de fleste spiseforstyrrelser starter med en diett? Ifølge Shammas har de populære detox-kurene vært med på å sette i gang en ny form for spiseforstyrrelse som hun kaller for juicerexia. Det er rett og slett sulting i en annen innpakning. Foto: (c) Image Source/Corbis/All Over Press
SULTING: Visste du at de fleste spiseforstyrrelser starter med en diett? Ifølge Shammas har de populære detox-kurene vært med på å sette i gang en ny form for spiseforstyrrelse som hun kaller for juicerexia. Det er rett og slett sulting i en annen innpakning. Foto: (c) Image Source/Corbis/All Over Press Vis mer

Dietter gir kortvarig effekt

Ernæringsfysiolog og daglig leder av Somebody.no, Camilla Andersen, tror det overdrevne fokuset på kropp og sunn mat i dagens samfunn gjør at det er fort gjort å få kostholdsangst.

– Det skrives så mye motstridende, og advarsler i hytt og vær om hva vi må unngå, droppe og for all del gjøre eller ikke gjøre, at selv en ernæringsfysiolog kan bli stressa. Og da kan man nok bli fristet til å ta en rensekur for å få en ny start, sier hun til KK.no.

EKSPERTEN: Camilla Andersen er ernæringsfysiolog med mastergrad fra Universitetet i Oslo, samt gründer og daglig leder av Somebody.no.  Foto: SomeBody/Martin Andersen
EKSPERTEN: Camilla Andersen er ernæringsfysiolog med mastergrad fra Universitetet i Oslo, samt gründer og daglig leder av Somebody.no. Foto: SomeBody/Martin Andersen Vis mer

Men dette betyr ikke at detoxkurer eller andre dietter er noe hun anbefaler. Snarere tvert i mot.

– Generelt kan jeg si at jeg er imot alle former for dietter og kurer. Det ligger i ordet at det gir kortvarig effekt. Dessuten skaper det bare et unødvendig komplisert forhold til mat, også i sosiale sammenhenger.

I stedet legger hun vekt på å ha et avslappet og bevisst forhold til kosthold, der du spiser det du liker, men avpasser mengdene. At du hovedsaklig kan spise det kroppen blir glad for, men at man også skal unne seg for eksempel sjokolade, uten dårlig samvittighet.

Velg smart, ikke kjapt

Andersen har også stor tro på at det ligger noe i ordtaket «du blir hva du spiser», og at mange kanskje «koser» seg litt i overkant i hverdagen. Men hun mener likevel at det finnes bedre og enklere måter å snu et dårlig kosthold på, enn å starte med en eller annen kur.

– Vi kan ikke slutte å puste fordi luften er forurenset. Vi får velge ut hva vi ønsker å være opptatt av og gjøre det beste ut av det, uten å miste livskvaliteten på veien, tenker jeg.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer