Helse & Livsstil

Advarer mot økning i barnefedme

Antall overvektige barn i EU vil øke med 1,3 millioner i året.

Advarer mot økning i barnefedme
Publisert
Sist oppdatert
Ved slutten av dette tiåret vil antallet barn i EU som lider av fedme ha blitt doblet. Det konkluderer International Obesity Task Force (IOTF) med etter å ha studerte forskningsdata om barn og fedme fra hele verden. Det betyr at 26 millioner EU-barn vil være overvektige i 2010, og at 6,4 millioner av disse vil lide av fedme.

- Fedmetalene er nøkternt regnet ut, og ekstremt bekymringsfulle, sier doktor Tim Lobstein i IOTF til BBC.

Det kan ha stor effektbare å få barn til å drikke mindre brus, ifølge en ny amerikansk studie. 103 ungdommer i alderen 13 til 18 år deltok i studien, og halvparten av dem fikk levert sunne drikkevarer på døra en gang i uka. Den andre halvparten fortsatte med sine etablerte spise- og drikkevaner. Etter seks måneder hadde den første gruppen redusert inntaket av sukkerholdige drikker med 82 prosent, samtidig som de gikk ned i vekt. Ungdommene som ikke endret drikkevaner, gikk litt opp. Gjennomsnittlig lå forskjellen i vektendring mellom de to gruppene på en halvkilo i måneden.

- Vi valgte å studere én enkelt vane som kan ha stor effekt, samtidig som vi gjorde det enkelt for ungdommene å bytte ut de sukkerholdige drikkene med lavkaloridrikker, sier doktor Cara Ebbeling, som ledet studien. Hun mener at skolene bør gjøre sukkerfrie drikkevarer enklere tilgjengelige for barn.

- Sukkerholdige drikker har ingen næringsverdi, og ser ut til å utgjøre en enorm forskjell med hensyn til vektøkning, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer