Alkohol

Akevitt kan være sunt

Men da bør du holde deg til ett glass og drikke den før maten.

EN DEL AV JULEMATEN: Potetbrennevinet har positive egenskaper om det anvendes riktig. Foto: Colourbox
EN DEL AV JULEMATEN: Potetbrennevinet har positive egenskaper om det anvendes riktig. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Er alkohol sunt? Tja. De lærde strides.

I moderate mengder mener dog et flertall av forskningsmiljøene at alkohol kan gi helsemessige fordeler.

SKÅL: En liten akevitt til forreten forbereder kroppen på det som kommer. Foto: Colourbox
SKÅL: En liten akevitt til forreten forbereder kroppen på det som kommer. Foto: Colourbox Vis mer

Si ja til akevitt

Helsefordelene dreier seg i hovedsak om at alkohol senker det dårlige kolesterolet, og øker det gode, noe som minsker risiko for tette blodårer og hjerteinfarkt.

Merk at man med moderate mengder mener alkoholmengde tilsvarende én alkoholenhet, altså et lite glass vin, eller en flaske øl om dagen.

Nå i førjulstiden er akevitt ofte en selvskreven del av måltidet. Og siden alkoholens innvirkning på kolesterolnivået er den samme - uansett hva slags type drikke det er snakk om, er et snapsglass med akevitt (basert på potetsprit) like sunt som et lite glass vin.

LES OGSÅ: Hvor mye drikker du, egentlig?Hjelper også fordøyelsen

Men akevitt har også andre positive egenskaper. Drikken er smakssatt med diverse krydder. En gjenganger er karve, men det kan også være anis, fennikel, dill eller pors.

Disse krydderne gjør akevitten bitter i smak, og det er nettopp dette som gjør akevitt til en fin drikke til store og tunge måltider.

Når tunga kjenner smaken av bitterhet vil det sendes signaler til hjernen som igjen ber kroppen begynne å produsere hormonet gastrin. Gastrin fører til økt produksjon av magesyre, enzymer og galle, og varsler også tarmene om at de skal forberede seg på at det kommer mat.

Med andre ord vil et glass akevitt få i gang fordøyelsessystemet og gjøre det beredt på jobben som kommer. Og når vi snakker om ribbe, pinnekjøtt eller medisterkaker er dette ganske kraftig kost å fordøye.

Dermed er det ikke så dumt å ta et glass akevitt før maten serveres. Å drikke mer enn dette har imidlertid ingen spesielt gunstig effekt.

LES OGSÅ: Så mye mettet fett er ok

Alkohol til maten gjør deg stinn

Mange tror at å drikke alkohol til maten hjelper fordøyelsessystemet å bryte ned fett. Dessverre, slik er det ikke.

Det alkohol faktisk gjør er å bremse fordøyelsen - med så mye som 50 prosent på det meste, skal vi tro en studie fra 2010, som du kan lese mer om hos Discovery.com.

Det viste seg at fordøyelsesprosessen gikk mye tregere for dem som drakk alkohol til ostefonduen enn dem som drakk vann eller te til. Og alkoholdrikkerne takket nei til dessert etterpå, til forskjell fra de andre.

Hva slags effekt dette har, er vanskelig å si. Dersom vi er flinke til å kjenne etter, vil litt alkohol til maten gjøre at vi kjenner oss mette raskere, og hindre oss i å overspise.

Kanskje dropper vi også desserten etterpå. Men for mye alkohol kan jo også gjøre at vi mister kontroll og ikke merker hvor mye vi har spist før det er for sent og vi er helt stappa.

LES OGSÅ: Forspist deg? Etter tre timer ligger fettet på magen

Fet mat hjelper mot fyll

For å gjøre det enda vanskeligere må vi nevne at det er slik at fet mat faktisk bremser opptaket av alkohol fra tarmene. Dermed vil det ta lenger tid å bli beruset hvis du har fet mat i magen.

Med andre ord kan kombinasjonen av fet mat og alkohol gjøre at du tåler å få i deg mer drikke før du blir full. Vet du at kvelden blir lang, og at det kommer til å bli en del alkohol, bør du dermed takke ja til den fete maten.

Magebesvær og bakrus uansett

Når det er sagt, betyr ikke kombinasjonen stort alkoholinntak og fet mat at du vil slippe unna bakrusen dagen etter. Her er det mengden som spiller inn, og i hvilken grad du blir dehydrert.

Fet mat er dessuten tungt for fordøyelsessystemet, så du vil lett oppleve at magen er i ulage dagen etter.

Konklusjonen bør altså være at du gjerne kan takke ja til et glass akevitt før maten, men at du bør drikke lite og sakte under måltidet uansett hva slags alkohol det dreier seg om.

På samme måte skal du spise maten sakte og tygge godt, for å hjelpe fordøyelsen, og gi kroppen tid til å sende hjernen signaler om at du er mett i riktig tid - altså før du har forspist deg.

LES OGSÅ: Fyllesyk? Spis dette!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer