Alkohol

Aktive personer drikker mye mer alkohol

Og det gjelder spesielt kvinner.

AKTIVE PERSONER DRIKKER MER: En studie avslører at aktive personer - og spesielt kvinner - har en tendens til å drikke mer en personer som ikke er så aktive.  Foto: All Over Press
AKTIVE PERSONER DRIKKER MER: En studie avslører at aktive personer - og spesielt kvinner - har en tendens til å drikke mer en personer som ikke er så aktive. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er ikke uten grunn at ekspertene anbefaler alle å øke pulsen slik at du blir sliten minst én gang om dagen.

Blant annet viser det seg at kun 15 minutter med moderat fysisk aktivitet hver dag kan forlenge livet ditt med hele tre år.

Det kan imidlertid se ut til at svært aktive personer saboterer sin egen fremgang.

En studie viser nemlig at de mest aktive mosjonistene drikker mye mer enn personer som ikke er fullt så aktive, og det gjelder spesielt kvinner, skriver WomansHealthMag.com.

LES OGSÅ: – Dropp alkohol etter trening

Forskere sliter med å finne sammenhengen

Resultatene stammer fra en studie som ble gjennomført ved Universitetet i Miami i 2009, og det viste seg at desto mer en person trente, desto mer alkohol konsumerte deltakeren.

– Det er en stor misforståelse at de som drikker mye egentlig er sofa-poteter. Det kan være tilfelle enkelte ganger, men det er ikke hva vi har funnet, sier Michael T. French, professor innen helseøkonomi og leder av studien.

Fenomenet har fått forskere til å klø seg i hodet siden 1990, da den første koblingen mellom trening og alkohol kom frem. De forventet at det over tid ville snu helt om, og at inaktive ville drikke mye mer - men det skjedde aldri.

Istedenfor kom det frem i studien - som inkluderte 230.000 menn og kvinner - at personer som drikker, gjennomsnittlig har 10 prosent større sjanse for å engasjere seg i intensiv trening som løping.

Deltakerne som drakk mye alkohol, trente i gjennomsnitt ti minutter mer hver uke enn personene som drakk moderate mengder, og 20 minutter mer enn de som ikke drakk i det hele tatt.

Faktisk så det ut til at hvert ekstra minutt med intensiv trening tilsvarte en ekstra alkoholenhet per uke.

LES OGSÅ: Hvor mye drikker du, egentlig?

Kan skyldes frykt for overvekt

Ifølge en nyere studie utført ved Columbia University er tendensen spesielt tydelig hos kvinner. Deres funn viser at aktive, velutdannede kvinner drikker mer enn noensinne.

En teori blant forskerne for koblingen mellom alkohol og trening, er dagen derpå. De mener det kan ligge noe i at kvinner som har drukket for mye (kanskje også spist for mye) føler de må kvitte seg med noen ekstra kalorier, og føler et behov for å trene.

– Det kan skyldes at kvinner som drikker alkohol må trene mer for å unngå vektoppgang, sier French.

– Samtidig kan det være at kvinnene drikker mer fordi de kan. De vet at de trener og forbrenner kalorier, og er ikke bekymret for vekten, sier han.

LES OGSÅ: Så lang tid tar det før du er edru

Kan være en metode for å takle stress

Men det kan også være en metode for å takle stress. Enkelte tar et par drinker sammen med kolleger etter jobb, andre kaster seg på en intensiv time sirkeltrening - mens noen velger begge deler.

– Å trene stimulerer frigjøringen av serotonin, en naturlig antidepressiva, i tilleg til dopamin, den viktige nevrotransmitter i hjernens belønningssenter. Det betyr at det får deg til å føle deg bra, sier J. David Glass, professor innen hjernekjemi ved Kent State University.

Alkohol vil ha den samme effekten på kroppen, men i motsetning til treningen blir du rolig og avslappet.

LES OGSÅ: Er det egentlig vits i å trene før festen?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer