Tvilling

Alderen øker sjansen for å få tvillinger

- Fra 30-38 år øker tvillingforekomsten jevnt, sier lege.

ØKNING: Antall tvillinger og trillinger i Norge har økt jevnlig med årene. Noe av dette kan skyldes mors høye alder.  Foto: Fotolia
ØKNING: Antall tvillinger og trillinger i Norge har økt jevnlig med årene. Noe av dette kan skyldes mors høye alder. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2013 ble det født 58 174 barn i Norge. 954 av disse var tvillingfødsler, mens 17 var trillingfødsler.

Gjennomsnittsalder på førstegangsfødende mor var 28,6 år, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Mens det på 70-tallet var i snitt 550 tvillingfødsler og 5 trillingfødsler i året, har disse tallene økt jevnlig de siste årene.

Mors alderen har faktisk noe å si. De eldre mødrene får lettere tvillinger enn de yngre.

LES OGSÅ: Ønsket seg ett barn til - så kom tre!

Vanlig blant eldre mødre

- Fra 30-38 år øker tvillingforekomsten jevnt, men faller fra 39 år. Det kan skyldes at fruktbarheten blir dårligere med økende alder,  forklarer Anne Tandberg, overlege ved Kvinneklinikken på Haukeland, til KK.no:

EKSPERT: Anne Tandberg er overlege ved Kvinneklinikken på Haukeland og har undersøkt forekomst og utfall av tvilling- og trillingssvangerskap i Norge i sin doktoravhandling. Foto: Jørgen Barth
EKSPERT: Anne Tandberg er overlege ved Kvinneklinikken på Haukeland og har undersøkt forekomst og utfall av tvilling- og trillingssvangerskap i Norge i sin doktoravhandling. Foto: Jørgen Barth Vis mer

- En annen grunn til at kvinner i 30-årene har større sannsynlighet for å få tvillinger eller trillinger er at de blir mer «slepphendt» med eggene med årene. Reguleringsmekanismen for eggløsning fungerer ikke så bra slik at det kanskje løsner to egg i stedet for ett.

I sin doktoravhandling har hun undersøkt forekomst og utfall av tvilling- og trillingsvangerskap i Norge i perioden 1967-2008.

Selv om assistert befruktning (IVF) kan forklare noe av økingen av antall tvilling- og trillingfødsler på 80- og 90-tallet, har det likevel vært en jevn økning av antall naturlig befruktede tvilling- og trillingsvangerskap per år.

- Når vi ser på registeret og tar bort antallet som har fått assistert befruktning,  ser vi at det har vært en betydelig økning for dem som får det til på «hjemmemåten», opplyser Tandberg.

LES OGSÅ: Linda og Dan har syv barn!

- Ikke direkte arvelig

Det sies at tvillingfødsler går i arv, men stemmer dette?

- Det er ikke direkte arvelig, men vi ser at toeggede tvillinger går igjen familien, men arvegangen er ikke kjent, opplyser overlegen.

Noe av forklaringen til økt forekomst av tvilling- og trillingsvangerskap kan også være eggløsningstimulerende midler, som blir foreskrevet av leger til kvinner som strever med å få barn.

- Når kvinnene ikke blir gravide like fort som de vil, tyr noen til eggløsningstablett. Da blir det også lettere tvillinger, påpeker hun.

Er det noen symptomer på at man er gravid med tvillinger?

- Det kan være økt grad av svangerskapskvalme. Noen reagerer også på at de har fått stor mage allerede etter 12 uker, sier Tandberg.

Hun forteller at de prøvde å se om årstidsvariasjonene kunne ha en påvirkning på om det ble tvilling- eller trillinger, men konkluderte med at det ikke hadde noe å si.  

Assistert befruktning («IVF»): På 80- og 90-tallet ble det satt inn to til tre egg under den assisterte befruktningen, noe som gjorde at det kom flere tvillinger og trillinger enn før. Etter hvert da legene ble stadig flinkere, holdt det å bare sette inn ett egg. Det har de gjort siden 2005. På 90-tallet var det på det høyeste født 32 trillinger, mens de siste årene har det halvert med rundt 15 i året.

LES OGSÅ: Er du livredd for å føde?

Ekstremt kvalm

Vivian Torvund Berg (34) og Tuva Moflag (35) har begge opplevd å få tvillinger. Torvund Bergs tvillinggutter kom til verden i juni i fjor, mens Moflags tvillingjenter ble født i august i år.

Torvund Berg hadde allerede en datter på 2 år fra før av, mens Moflag hadde to gutter på 3,5 år og 5 år. Dette er også typisk for tvillingmødre - at de har født et barn fra før, ifølge Babyverden.no

- Jeg ble overrasket, men på en annen side ikke. Jeg var tidlig kvalm i mitt første svangerskap, men denne gangen var det tidlig veldig mye verre. Rett før undersøkelsen på tidlig ultralyd spøkte jeg med at det måtte minst være åtte stykker der inne så dårlig som jeg var, forteller Torvund Berg til KK.no.

- Så startet legen undersøkelsen og sa: «ja, men det er ikke så langt fra sannheten!» Da holdt jeg pusten for å si det sånn!

Like etter fortalte legen at det helt klart var to stykker der inne, men at det kunne også hende at det kanskje lå en til skjult ... Dermed måtte Torvund Berg vente til den ordinære ultralyden i uke 18 for å vite om hun gikk gravid med to eller tre.

TVILLINGMAMMA: I fjor ble Vivian Torvund Berg (34) mamma til Oscar og Adrian.  Foto: Privat
TVILLINGMAMMA: I fjor ble Vivian Torvund Berg (34) mamma til Oscar og Adrian. Foto: Privat Vis mer

Det var altså «bare» to - Oscar og Adrian.

LES OGSÅ: Behandler du barna dine likt?

- Det ble et sjokk

- Jeg visste jo at sjansene for å få tvillinger økte med alderen, men jeg hadde ikke forestilt meg at jeg skulle få tvillinger. Det ble et sjokk, innrømmer Tuva Moflag.

I august fødte hun tvillingene Erle og Alva, noe som resulterte i at hun ble firebarnsmor. Bilen måtte byttes ut med en minibuss.

Selv om svangerskapskvalme er vanlig ved tvillingsvangerskap, merket ikke Moflag noe til dette.

- Jeg var ikke kvalm, men jeg var veldig trøtt i begynnelsen. Deretter hadde jeg to-tre uker hvor jeg hadde ekstremt vondt i hodet, etterfulgt av noen uker hvor jeg var så tett i nesa at jeg følte jeg ikke fikk puste, forklarer Moflag.

SNART SKJER DET: Her ser du Tuva Moflag bare et par timer før hun får tvillinger. Foto: Privat
SNART SKJER DET: Her ser du Tuva Moflag bare et par timer før hun får tvillinger. Foto: Privat Vis mer

Hun fikk vite at hun var gravid med tvillinger i uke åtte og fikk tett oppfølging etter dette. Siden Moflags førstefødte kom syv uker for tidlig, var hun i risikogruppen for prematurt svangerskap. Dette førte til at hun var 50 prosent sykemeldt tidlig i svangerskapet. I uke 20 oppdaget legene at livmorhalsen var for kort, noe som gjorde at hun fikk aktivitetsforbud ut svangerskapet.

Heldigvis gikk det bra og tvillingjentene kom til verden i svangerskapsuke 36.

LES OGSÅ: Har kjæresten din barn fra før?

God på logistikk

- Det er veldig koselig å ha tvillinger. Det er hektisk, men man har jo flere å kose med. Jentene er veldig rolige og harmoniske, og har heldigvis gode soverutiner, forteller Moflag.

Torvund Berg har blitt svært god på å planlegge etter at hun ble tvillingmamma.

- Livet som tvillingmor/trebarnsmor er hektisk, men en blir veldig god på logistikk. Dagene som ikke blir planlagt blir som regel kaotiske, så god logistikk er et must!

- Jeg er veldig glad jeg har fått muligheten til å være tvillingmamma! Dobbelt glede og dobbelt trøbbel! Det er herlig å se gleden de har i hverandre og det blir spennende å følge dem i oppveksten, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer