KLESKAOS: Er det rart vi aldri finner noe å ha på oss når garderoben ser slik ut? Foto: Stine Okkelmo
KLESKAOS: Er det rart vi aldri finner noe å ha på oss når garderoben ser slik ut? Foto: Stine Okkelmo
Klestips

Aldri mer kaos i klesskapet

Se hvordan du enkelt og greit får full oversikt over garderoben.

Det er når du ikke finner yndlingstoppen du skulle ha på deg på festen, eller kommer hjem fra shopping og oppdager at du allerede har tre t-skjorter i den fine korallfargen fra før av at du skjønner at det er på tide å gjøre noe med garderoben.

Og da mener vi å rydde ordentlig i den, så du faktisk vet hva du har der inne, og hvor det ligger.

Det er jo de færreste av oss som har så mye plass at vi kan henge opp alle klærne, enda det gir aller best oversikt, og får klærne til å bli mindre skrukkete. Så i stedet er vi nødt til å brette dem sammen og legge dem i skuffene.

Det gjør det utfordrende å få full oversikt, men vi har nettopp lært en ny måte å brette og stable klærne på, og den gjør det såre enkelt å finne fram til de forskjellige plaggene.

LES OGSÅ: 10 ting du bør ha i klesskapet

Japanske Marie Kondo har nemlig gitt ut boka "The Life-Changing Magic off Tidying", der hun deler mange gode tips til hvordan du får orden i kaoset hjemme.

Kondos bok har blitt en stor hit i USA og Storbritannia, nettopp fordi hun har en litt annen tilnærming til dette med å rydde og kaste ting du ikke trenger. Hennes mantra er at du skal spørre deg følgende om en gjenstand du vurderer om du kaste eller beholde: Gir den deg glede?

Er svaret nei, så kast den.

LES OGSÅ: Se inn i klesskapet til Silje, KKs moteredaktør

Slik får du orden i klesskapet

Men tilbake til kaoset i klesskapet. Kondos triks er like enkelt som det er genialt: I stedet for å lagre plaggene liggende oppå hverandre, skal du lagre dem på høykant. Da er alle plagg fullt synlige i skuffen, og du kan enkelt fiske ut det du skal ha på deg.

I bildeserien under ser du hvordan du skal brette hhv. t-skjorter og langermede topper:

 Slik bør toppene dine lagres, ifølge Marie Kondo. Foto: Stine Okkelmo Slik bør toppene dine lagres, ifølge Marie Kondo. Foto: Stine Okkelmo Tenk at du deler toppen i tre på langs, og brett den ene tredjedelen inn. Foto: Stine Okkelmo Tenk at du deler toppen i tre på langs, og brett den ene tredjedelen inn. Foto: Stine Okkelmo Brett inn fra den andre kanten av toppen. Brett inn fra den andre kanten av toppen. Fold toppen sammen. Foto: Stine Okkelmo Fold toppen sammen. Foto: Stine Okkelmo Brett den nederste tredjedelen av toppen inn. Foto: Stine Okkelmo Brett den nederste tredjedelen av toppen inn. Foto: Stine Okkelmo Og til slutt bretter du over den siste delen. Og til slutt bretter du over den siste delen. Voilá! Du har en pent brettet liten pakke av en topp som du kan plassere på høykant nedi skuffen. Voilá! Du har en pent brettet liten pakke av en topp som du kan plassere på høykant nedi skuffen. Med langermede topper er det litt mer vrient. Foto: Stine Okkelmo Med langermede topper er det litt mer vrient. Foto: Stine Okkelmo Følg samme prosedyre, tenk at du deler toppen i tre på langs, og brett så inn den ene tredjedelen. Foto: Stine Okkelmo Følg samme prosedyre, tenk at du deler toppen i tre på langs, og brett så inn den ene tredjedelen. Foto: Stine Okkelmo Sånn cirka der det andre tredjedelskillet går, bretter du ermet tilbake igjen. Foto: Stine Okkelmo Sånn cirka der det andre tredjedelskillet går, bretter du ermet tilbake igjen. Foto: Stine Okkelmo Så folder du den ytterste delen av ermet ned langs kanten. Foto: Stine Okkelmo Så folder du den ytterste delen av ermet ned langs kanten. Foto: Stine Okkelmo Så gjentar du på den andre siden. Brett over. Foto: Stine Okkelmo Så gjentar du på den andre siden. Brett over. Foto: Stine Okkelmo Fold ermet tilbake igjen, og pass på at det ikke stikker ut noe på siden. Foto: Stine Okkelmo Fold ermet tilbake igjen, og pass på at det ikke stikker ut noe på siden. Foto: Stine Okkelmo Nederste del av ermet foldes nedover langs kanten. Foto: Stine Okkelmo Nederste del av ermet foldes nedover langs kanten. Foto: Stine Okkelmo Brett toppen sammen. Foto: Stine Okkelmo Brett toppen sammen. Foto: Stine Okkelmo Slik får du orden i klesskapet Foto: Stine Okkelmo Slik får du orden i klesskapet Foto: Stine Okkelmo Fold den siste tredjedelen over. Foto: Stine Okkelmo Fold den siste tredjedelen over. Foto: Stine Okkelmo Ferdig! En fin liten pakke som kan plasseres ned i skuffen. Ferdig! En fin liten pakke som kan plasseres ned i skuffen.

 

LES OGSÅ: Slik kan du stryke silketoppen uten å ødelegge den

Hva med gensere og bukser?

Gensere du ikke har plass til å henge i skapet, kan brettes på samme måte som langermede topper.

Er det tykke gensere kan det være enklere å rulle dem sammen når du har brettet ermer og sider inn. Start med toppen av genseren og rull slik at nederste del er den som havner ytterst på rullen. Bukser rulles sammen - det er lettest hvis du ruller ovenfra og ned, altså slik at buksebeina ender opp ytterst på rullen.

PENT OG PYNTELIG: Slik kan du plassere gensere og bukser i skuffen, så du ser hvor alt er. Foto: Stine Okkelmo
PENT OG PYNTELIG: Slik kan du plassere gensere og bukser i skuffen, så du ser hvor alt er. Foto: Stine Okkelmo Vis mer

LES OGSÅ: Ikke ha disse klærne i tørketrommelen

Til forsiden