Hår

Aldri mer luesveis

Det er nok av dårlige hårdager om vinteren, men med disse tipsene blir det færre av dem.

LUEFIN: Men hva gjør du for å unngå flatt, brusete hår når du tar av lua? Foto: Thinkstock
LUEFIN: Men hva gjør du for å unngå flatt, brusete hår når du tar av lua? Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Kaldt vær og tørr luft gjør ikke akkurat hårmanken din store tjenester. Perfekt stylet hår kollapser fort i kontakt med snø og slaps, og luer gjør håret både flatt og elektrisk – men holder i det minste ørene og hodet varmt.

Heldigvis finnes det noen tips som hjelper.

1. Bytt ut lua

Du kan unngå den flate luesveisen helt ved ganske enkelt å droppe lua.

En god og stor hette på jakka gjør for eksempel samme nytten. Eller hva med et tubeskjerf, som holder både hals og ører varme?

2. Pump opp volumet

Opplever du at håret blir flatt uansett hodeplagg, finnes det flere ting du kan prøve:

 • Volumpulver: Dette påfører du på hårrøttene, helt inntil hodebunnen, og jobber inn i håret. Pudderet gir håret mer motstand og gjør det lettere å manipulere inn ekstra volum.
 • Tørrsjampo: Fungerer på samme måte som volumpulver. Vær obs på at en del av dem etterlater seg litt hvitt pulver. Håret bør børstes eller ristes godt etter påføring, så du unngår å se ut som du har mel i håret.
 • Tupéring: For å gi håret et løft kan du også tupére det innerst ved hodebunnen. Pass på å dra kammen i bare én retning – inn mot hodebunnen – så skader du håret minst mulig. Sørg for at det aller øverste laget ikke tupéres, så det ser glatt og fint ut.
 • Kreppetang: En liten kreppetang kan brukes til å kreppe underhåret helt innerst ved hodebunnen for å få mer volum. Som med tupéring, bør du sørge for at det øverste hårlaget får være glatt og ubehandlet.
 • Hårføner: Bruk en rundbørste til å strekke håret ut fra hodebunnen når du føner det. Pass på at du føner håret lenge nok, så det får satt seg skikkelig. Klem gjerne inn litt saltvannsspray eller hårskum før du begynner føningen.
 • Sovetrikset: Har du langt hår, vask håret om kvelden, føn det tørt og sett det opp i en hestehale. Sover du med håret slik, vil du få mer volum i håret neste morgen. Vil du våkne med myke bølger i håret, setter du det opp i en knute.

  LES OGSÅ: Aldri mer flatt hår

  3. Sørg for riktig pleie

  Håret har godt av balsam og hårkur, men ikke bruk for mye. Hårkur en gang i uka holder for normalt hår.

  LES OGSÅ: Vasker du håret i riktig rekkefølge?

  Etter vask bruk kun balsam i lengdene - ikke i hårrøttene. For mye pleieprodukter kan gjøre at håret blir tungt, fett og alt annet enn voluminøst.

  4. Unngå elektrisk hår

  Et annet kjent problem om vinteren er elektrisk hår. Adam & Eva-frisør Vegar Undrum har tidligere anbefalt følgende:

  - Statisk elektrisitet skyldes ofte at håret er veldig tørt. Det kan derfor hjelpe med fuktighetsgivende balsamspray eller «leave-in-balsam». Du kan selvfølgelig også bruke hårspray til å legge ned håret.

  Du kan dessuten gjøre noe med problemet allerede før det skjer.

  – Det kan ha en forebyggende effekt å kure håret, legger han til.

  Du kan også prøve følgende, ifølge NRK Puls-lege Ørn Terje Foss på nrk.no:

  Klær av syntetiske stoffer som gir elektriske plager bør vaskes med skyllemiddel i siste skyllevann. Du kan også ha en liten skvett skyllemiddel i håret når du avslutter dusjen. Les mer på nrk.no.

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer