Foreløpig er denne dietten ganske ukjent i Norge, men den er svært omtalt i USA, hvor stjerner som Jennifer Aniston og Kirsten Dunst sies å være tilhengere, skriver Ahlan.com (ekstern lenke).
Men hva går denne dietten egentlig ut på?
Mat med høy pH
Den alkaliske dietten dreier seg hovedsakelig om å spise mat med pH-verdi mest mulig lik pH-en vi har i kroppen.Blodets pH-verdi ligger på mellom 7,35 og 7,45 - blodet vårt er med andre ord litt basisk (stoffer med pH-verdier over 7 er basiske, stoffer med pH-verdier under 7 er sure).
Personer som går på denne dietten, mener at dersom man spiser mat med lav pH-verdi, blir blodets pH-verdi forstyrret.
Dette skal også være med på å hindre opptak av næringsstoffer og mineraler som kalium, magnesium, kalsium og sodium, skriver About.com.(ekstern lenke)
I vår opprinnelige diett, da vi fortsatt jaktet og høstet det vi spiste, var det lite mat med lav pH-verdi. Da vi begynte å dyrke jorda og holde buskap endret vi kostvaner, og i dag spiser vi langt mer kjøtt og korn enn vi gjorde i fordums tider. I tillegg er lite av maten vår grønnsaker og frukt, mens stadig mer er industriprodusert mat - og fryktelig mye sukker.
Dette er symptomer på «for sur» diett
Ifølge The alkaline diet kan en rekke symptomer være tegn på at vi spiser for sur mat.Disse er:
- lite energi
- mye slimproduksjon (snørr)
- tett nese
- nervøsitet og irritabelhet
- ofte rammet av forkjølelse og influensa
- cyster i livmor og eggstokker
- hodepine
Merk! Disse symptomene kan selvsagt også ha andre årsaker, og derfor bør du oppsøke lege, hvis du får problemer som følge av symptomene.



Dette kan du spise
En alkalisk diett består av både karbohydrater, proteiner og fett, men disse skal spises i mest mulig ren og naturlig form.Det betyr at hel og halvfabrikata bør unngås. Måltidene trenger ikke være 100 prosent alkaliske - 20 prosent kan være mat med lav pH-verdi; som rødt kjøtt, melkeprodukter og hveteprodukter.
Her er en oversikt over hva slags mat som er alkalisk, og hva slags mat som ikke er det:
Alkalisk mat
- quinoa
- linser
- villris
- mais
- bananer
- kirsebær
- ananas
- fersken
- sitron (ja, den er alkalisk selv om smaken er sur)
- appelsiner
- avokado
- gulrøtter
- tomater
- sopp
- kål
- erter
- blomkål
- neper
- rapsolje
- soyaprodukter
- tørket frukt
- melon
- druer
- epler
- pærer
- kiwi
- squash
- grønne bønner
- rødbeter
- selleri
- salat
- squash
- søtpoteter
Nøytral mat
- melk
- fløte
- yoghurt naturell
Ikke-alkalisk/sur mat :
- kunstige søtningsstoffer
- brus
- rødt kjøtt
- øl
- hvetemel (og produkter laget med hvetemel)
- fisk
- sjokolade
- kaffe
- vin
- fårekjøtt
Du finner en fin og stor oversikt over matvarers pH-verdi hos Angelfire.com (ekstern lenke).
Er alkalisk diett noen vits?
Som du ser er den alkaliske dietten veldig variert.Hovedpoenget er å spise mer grønnsaker og frukt, og mindre hvete, rødt kjøtt, sukker og prosessert mat.
Sånn sett følger den jo langt på vei vanlige kostholdsråd, og siden 20 prosent av maten kan ha høy pH-verdi, er egentlig den gode, gamle kostholdspyramiden like grei å følge.
