Helse & Livsstil

Alkohol kan gi matallergi

I alkoholtåka smaker det ekstra godt med mat. Allergikere slurver i julebordesongen.

Alkohol kan gi matallergi
Publisert
Sist oppdatert









De siste årene har Matallergiregisteret fått ekstra mange meldinger om alvorlige allergiske reaksjoner på mat i førjulstiden. Det finnes flere mulige årsaker til dette, men en av dem er at alkohol gjør allergikere mindre påpasselige med hva de spiser, skriver Matportalen.

– Alkohol er ikke helt uproblematisk i forhold til matallergi, sier professor Martinus Løvik ved Matallergiregisteret hos Folkehelseinstituttet.

  • Ta testen: Driter du deg ut på julebordet?
  • Ta testen: Kan du å motså fristelser?
  • Ta testen: Er du en sosial vinner?

  • Slurver på julebordet

    Et av de største problemene knyttet til alkohol og allergi, er at alkohol gjør folk mindre påpasselige med hva de spiser.

    – Allergikere som vet at de har matallergi og vet hva de bør unngå, vil med alkohol innabords lettere ta sjanser og ikke undersøke hva maten inneholder, eller de tar sjansen på å spise noe de egentlig ikke bør, sier professor Maartinus Løvik til Matportalen.

    Han forteller at det er en vanlig oppfatning blant fagfolk at alkohol får allergikere til å reagere lettere. En person med moderat matallergi kan i alkoholrus plutselig reagere sterkt på en liten mengde mat hun ellers ville ha tålt.

    Kornallergi av øl

    Noen hevder at en kan få allergiske reaksjoner av selve alkoholen, men dette er usikkert. Det som derimot kan forekomme, er at man kan få matallergiske symptomer ved å drikke drinker med høyt alkoholinnhold.

    - Det må understrekes at slike reaksjoner ikke er vanlige, sier Løvik.

    Et annet kjent problem er at alkohol kan inneholde allergifremkallende stoffer, såkalte allergener. Øl inneholder allergen fra korn, og allergiske reaksjoner på øl er ikke uvanlig.

    – Likører kan dessuten ha mange tilsetninger av frukt, egg og annet som allergikere kan reagere på. Ekte allergi mot vin er heller ingen raritet; drueallergi er ikke helt uvanlig, og drueallergikere kan reagere på stoff fra druer i vinen, forklarer Løvik.

  • Her er julebordtipsene
  • Gode råd for dagen derpå
  • Slik blir du festens dronning

  • Sunn fornuft

    - Det at alkohol forsterker matallergiske reaksjonar er noe alle eksperter mener at de vet, og som trolig er rett, men som strengt tatt ikke er dokumentert vitenskapelig, forklarer Løvik.

    Det nærmeste en kommer dokumentasjon, er en rapport om en kvinneleg murer som fikk allergisjokk av matpakken sin. Tester viste at hun ikke reagerte på hvetemel skjult i annen mat. Siden hun var murer ble hun bedt om å løpe opp en trapp etter å ha drukket en flaske øl. Denne gangen reagerte hun.

    – Problemet er at hardt fysisk arbeid gjør at en lettere får allergiske reaksjoner. Derfor vet vi ikke om det var alkoholen eller det fysiske strevet som gjorde utslaget i dette tilfellet. Konklusjonen er likevel:Har du matallergi og mistenker at du har spist noe du ikke tåler på julebordet, er ikke sterk drikke og dans etterpå det lureste, sier professor Martinus Løvik.






    LES OGSÅ:

  • Vi drikker mer øl enn juice
  • Festklar i en fei
  • Null alkohol til gravide
  • Her er den evigkalde ølen
  • Hvorfor drikker du som en mann?
  • Mer lommepenger=mer fyll
  • Festklar i en fei

  • Alkohol kan gi matallergi
    Alkohol kan gi matallergi
    Alkohol kan gi matallergi
    Alkohol kan gi matallergi
    Alkohol kan gi matallergi
    Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer