Alkohol

Alkohol øker risikoen for tidlig demens

En ny studie viser at det er flere gode grunner til å redusere inntaket.

ALKOHOL KAN ØKE RISIKOEN FOR DEMENS: En ny svensk studie viser at alkoholinntak er blant de største risikofaktorene for demens, foruten de genetiske årsakene. Foto: Edyta Pawlowska - Fotolia
ALKOHOL KAN ØKE RISIKOEN FOR DEMENS: En ny svensk studie viser at alkoholinntak er blant de største risikofaktorene for demens, foruten de genetiske årsakene. Foto: Edyta Pawlowska - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
De fleste av oss pleier å nyte et glass med øl eller vin av og til.

Selv om det i stor grad avhenger av mengde, har det imidlertid vært mye omdiskutert hva slags effekt alkohol har på kroppen din.

På den ene siden har studier vist at et glass vin om dagen kan være bra for hjertet.

Mens andre studier har vist at alkohol også kan ha mer negative virkninger.

Ifølge Forskning.no viser blant annet ny forskning at alkoholpåvirkning øker risikoen for tidlig demens.

LES OGSÅ: Sliter du med korttidshukommelsen?

Øker risikoen for demens hele fem ganger

Det er forskere ved det svenske Universitetet i Umeå, som har sett nærmere på hva det er som øker risikoen for tidlig demens.

Demens er fellesbetegnelsen på organiske sykdommer i hjernen som fører til en generell intellektuell svikt, glemsomhet, desorientering og sviktende dømmekraft. I de fleste tilfeller vil sykdommen føre til store ødeleggelser i hjernen, som til slutt gir multiple funksjonssvikt.

De fleste får sykdommen i høy alder, men såkalt Young-onset dementia (YOD) rammer personer som er under 65, og dette kobles ofte til genetiske årsaker. Men det kan også skyldes andre årsaker, og alkoholpåvirkning skal da være en av de store risikofaktorene.

Faktisk øker det risikoen hele fem ganger.

Resultatene fra studien viser nemlig at alkoholforgiftning (enten det er mild eller kraftig beruselse) er sterkt knyttet til utvikling av demens senere i livet.

LES OGSÅ: Doper seg til perfekt kropp

Det er mulig å redusere risikoen

De svenske forskerne fulgte 488 484 svenske menn i 18-årsalderen, som ble innkalt til verneplikt mellom 1969 og 1980.

Under den 37 år lange oppfølgingsperioden fikk 487 av deltakerne i studien tidlig demens. Disse hadde en snittalder på 54 år da de fikk diagnosen.

Selv om alkoholinntak helt klart var en av de største årsakene til at deltakerne hadde økt risiko for sykdommen, fant også forskerne åtte andre risikofaktorer som er avgjørende.

Slag eller bruk av antipsykotiske legemidler øker risikoen for demens nesten tre ganger.

Depresjon eller å ha en far med demens fordobler nesten risikoen. Blant de andre risikofaktorene er dopmisbruk, nedsatt kognitiv funksjon, kortvoksthet eller høyt blodtrykk ved innkallingstidspunktet.

– Samtidig som de ulike risikofaktorene forsterker hverandre, er det mulig å påvirke mange av dem. Ettersom de fleste risikofaktorene kan påvises alt i ung alder, finnes det gode muligheter for å forebygge utvikling av sykdom, har prosjektleder for studien, Peter Nordström, tidligere uttalt.

LES OGSÅ: Trøtt på dagen, men ikke på morgenen?

GODT FOR HELSEN: Bær er blant de fruktene som kan redusere risikoen for demens senere i livet, takket være antioksidantene. Foto: Fotolia
GODT FOR HELSEN: Bær er blant de fruktene som kan redusere risikoen for demens senere i livet, takket være antioksidantene. Foto: Fotolia Vis mer

Slik kan du forebygge

I tillegg til at det er mulig å redusere risikoen, finnes det også flere matvarer som kan forebygge sykdommen - blant annet bær og spinat.

(Artikkelen fortsetter under bildet)






Forskning viser at et regelmessig inntak av bær (ferske eller frosne) kan ha en svært positiv innvirkning på hjernen, og at det kan motvirke aldersrelatert hukommelsestap og demens.

Dette skyldes at innholdet av antioksidanter beskytter cellene fra skadelige, frie radikaler, i tillegg til at bærfrukter kan endre måten nervecellene i hjernen kommuniserer.

De samme positive egenskapene har også spinat.

I en tidligere studie fant forskere en sammenheng mellom personer som hadde lave nivåer av vitamin C og betakaroten, og utviklingen av demens.

Dermed kan det se ut til at frukt og grønnsaker som er rike på antioksidanter, kan hjelpe til med å bekjempe sykdommens ødeleggende symptomer.

LES OGSÅ: Glem dietten - det funker ikke

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer