Problemer I Forholdet

- Alle har godt av å gå til parterapi

Kan være lurt, selv om dere ikke har problemer, mener ekspert.

PARTERAPI: Visste du at dere ikke trenger å ha problemer for å oppsøke parterapi?  Foto: (c) Wavebreak Media LTD/Wavebreak Media Ltd./Corbis/All Over Press
PARTERAPI: Visste du at dere ikke trenger å ha problemer for å oppsøke parterapi? Foto: (c) Wavebreak Media LTD/Wavebreak Media Ltd./Corbis/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Har du og partneren din vært sammen en stund og føler at det ikke kunne gått bedre  med forholdet deres? Da har helt sikkert ikke tanken på å oppsøke en parterapeut streifet dere.

For det er vel bare par med problemer som trenger parterapi?

Nei, dette stemmer faktisk ikke. Ifølge eksperten er det faktisk ikke så dumt å snakke med noen profesjonelle – selv om dere ikke har problemer i samlivet.

LES OGSÅ: Ikke tid eller energi til sex?

Mange forbinder det med noe negativt

- Det er en myte at parterapi kun er til for par som har samlivsproblemer eller som holder på å gå fra hverandre. Alle par, uansett status, gjør lurt i å snakke med en parterapeut, sier Catrin Eide, som er psykolog og parterapeut, samt en av ekspertene i det aktuelle TV-programmet «Gift ved første blikk», til KK.no: 

- Jeg tror mange forbinder parterapi med noe negativt og skummelt, da vi her i Norge har denne obligatoriske meglingen når par går fra hverandre. I tillegg har det å gå til en parterapeut, i likhet med det å gå til psykolog, lenge vært stigmatisert – det var helst noe man gjorde i all hemmelighet, forklarer hun.

SAMLIVSPROBLEMER: Ifølge eksperten er det en myte at parterapi kun er for par som har problemer.  Foto: mast3r - Fotolia
SAMLIVSPROBLEMER: Ifølge eksperten er det en myte at parterapi kun er for par som har problemer. Foto: mast3r - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Ville du tilgitt et sidesprang?

Lærer å kommunisere bedre

Men hvorfor skal egentlig par som har det bra gå til en parterapeut? Eide forteller at det kan være lurt å snakke med en profesjonell for å forsikre seg om at man står stødig når utfordringene kommer - for det gjør de.

- Parterapi kan blant annet hjelpe til å synliggjøre negative kommunikasjonsmønstre, samt skape bevissthet rundt behov og ønsker. Mange har en slags forestilling om at lykkelige par leser hverandres tanker, eller at de intuitivt vet den andres behov - slik er det ikke, dette må læres.

Videre forteller hun at det å gå i parterapi kan sammenlignes med å bruke penger på vedlikehold av bil eller helsesjekk av kropp og tenner.

- Det er naturlig å prioritere tid på vedlikehold av det som betyr noe for oss. Parforhold bør være noe av det mest dyrbare, det handler jo om overlevelse.

Hvor ofte bør man gjøre dette?

- Det er vanskelig å si for dette er svært individuelt, men for å fortsette helsesjekkmetaforen så kan man kanskje gjøre dette årlig.

- For noen vil det mest handle om å bekrefte for hverandre at man er på et godt sted, mens for andre kan det handle om å avdekke temaer som det er nødvendig å rydde opp i. Dette kan være viktig for å klare å bevare nærhet og trygghet i forholdet.

BEDRE KOMMUNIKASJON: Årsaken til at par som har det fint sammen kan ha godt av parterapi er fordi det kan bedre kommunikasjonen deres.  Foto: Syda Productions - Fotolia
BEDRE KOMMUNIKASJON: Årsaken til at par som har det fint sammen kan ha godt av parterapi er fordi det kan bedre kommunikasjonen deres. Foto: Syda Productions - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Slik kommer dere ut av kompisfella

Kan forebygge samlivsbrudd

Videre forteller hun at det å møte opp til slike timer årlig også kan forhindre et samlivsbrudd som kanskje ville funnet sted en gang i fremtiden.

- Man kan absolutt forhindre et fremtidig samlivsbrudd dersom man går til terapi og lærer hvordan man skal kommunisere bedre med hverandre.

- Jeg ser ofte i terapirommet hvordan par endrer måten de snakker sammen på og begynner å lytte til hverandres tanker og følelser. De setter seg inn i hverandres perspektiv i stedet for å sitte og lade opp neste argument. Disse parene har det greit sammen, men kan få det kjempebra ved å få litt hjelp, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer