KK.NO: Har du og partneren din vært sammen en stund og føler at det ikke kunne gått bedre med forholdet deres? Da har helt sikkert ikke tanken på å oppsøke en parterapeut streifet dere.
For det er vel bare par med problemer som trenger parterapi?
Nei, dette stemmer faktisk ikke. Ifølge eksperten er det faktisk ikke så dumt å snakke med noen profesjonelle – selv om dere ikke har problemer i samlivet.
LES OGSÅ: Ikke tid eller energi til sex?
Mange forbinder det med noe negativt
- Det er en myte at parterapi kun er til for par som har samlivsproblemer eller som holder på å gå fra hverandre. Alle par, uansett status, gjør lurt i å snakke med en parterapeut, sier Catrin Eide, som er psykolog og parterapeut, samt en av ekspertene i det aktuelle TV-programmet «Gift ved første blikk», til KK.no:
- Jeg tror mange forbinder parterapi med noe negativt og skummelt, da vi her i Norge har denne obligatoriske meglingen når par går fra hverandre. I tillegg har det å gå til en parterapeut, i likhet med det å gå til psykolog, lenge vært stigmatisert – det var helst noe man gjorde i all hemmelighet, forklarer hun.

LES OGSÅ: Ville du tilgitt et sidesprang?
Lærer å kommunisere bedre
Men hvorfor skal egentlig par som har det bra gå til en parterapeut? Eide forteller at det kan være lurt å snakke med en profesjonell for å forsikre seg om at man står stødig når utfordringene kommer - for det gjør de.
- Parterapi kan blant annet hjelpe til å synliggjøre negative kommunikasjonsmønstre, samt skape bevissthet rundt behov og ønsker. Mange har en slags forestilling om at lykkelige par leser hverandres tanker, eller at de intuitivt vet den andres behov - slik er det ikke, dette må læres.
Videre forteller hun at det å gå i parterapi kan sammenlignes med å bruke penger på vedlikehold av bil eller helsesjekk av kropp og tenner.
- Det er naturlig å prioritere tid på vedlikehold av det som betyr noe for oss. Parforhold bør være noe av det mest dyrbare, det handler jo om overlevelse.
Hvor ofte bør man gjøre dette?
- Det er vanskelig å si for dette er svært individuelt, men for å fortsette helsesjekkmetaforen så kan man kanskje gjøre dette årlig.
- For noen vil det mest handle om å bekrefte for hverandre at man er på et godt sted, mens for andre kan det handle om å avdekke temaer som det er nødvendig å rydde opp i. Dette kan være viktig for å klare å bevare nærhet og trygghet i forholdet.

LES OGSÅ: Slik kommer dere ut av kompisfella
Kan forebygge samlivsbrudd
Videre forteller hun at det å møte opp til slike timer årlig også kan forhindre et samlivsbrudd som kanskje ville funnet sted en gang i fremtiden.
- Man kan absolutt forhindre et fremtidig samlivsbrudd dersom man går til terapi og lærer hvordan man skal kommunisere bedre med hverandre.
- Jeg ser ofte i terapirommet hvordan par endrer måten de snakker sammen på og begynner å lytte til hverandres tanker og følelser. De setter seg inn i hverandres perspektiv i stedet for å sitte og lade opp neste argument. Disse parene har det greit sammen, men kan få det kjempebra ved å få litt hjelp, sier hun.