Allergi

Allergien som er et økende problem

Kan skyldes ingredienser i både matvarer og kosmetikk.

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Omkring tre prosent av oss har allergi mot krydder, men nå mener eksperter at det kan være enda flere, fordi mange av testene som blir brukt ikke er gode nok.

– Det skyldes at vi spiser mer og mer krydret mat, og i tillegg har mye kosmetikk, parfymer og tannpasta som inneholder ulike krydder, sier allergispesialist, Sahmi Bahna, ved Lousiana State University.

Derfor har forskere ved American College of Allergy, Asthma and Immunology, lagt til krydder på allergilistene, skriver Daily Mail. Og særlig kvinner risikerer å utvikle krydderallergi.

LES OGSÅ: Disse krydderne kan gjøre deg oppblåst

Kryssallergier

Folk med bjørkepollenallergi, kan ofte kryssreagere med krydder. Vanlige allergier inkluderer kanel og hvitløk, men kan variere fra sort pepper til vanilje.

Desto sterkere krydderet er, desto større er sjansen for å reagere på det. Ikke all mat er merket med hvilket krydder som er brukt, og kan lage trøbbel.

Men de gode nyhetene er at koking, steking og andre former for oppvarming kan redusere allergiene, ifølge doktor Bahna.

Men - varme kan også forsterke den allergiske reaksjonen. Både å puste inn, ta på og spise krydder kan forårsake allergien. Symptomer kan være alt fra lett nysing til anafylaktisk sjokk.

– Derfor bør legene sjekke krydderallergier hos de som har mange matallergier, sier Bahna.

LES OGSÅ: Krydder kan fjerne kløen

NAAF har mange på lista

Også Norges Astma- og allergiforbund har sett at krydder kan kryssreagere med andre allergier. De har samlet en alfabetisk oversikt over de vanligste krydderne som kan forårsake trøbbel for allergikere i jula:

Anis
Kan kryssreagere med burot. Hudproblemer kan oppstå ved bruk av olje som presses ut av frøene og anvendes i bl.a. tannkrem og tyggegummi.

Basilikum
Basilikum senker blodtrykket, men kan kryssreagere med bjørk og burot.

Dill
Dill er veldig sunt, men for de uheldige: kryssallergi burotpollen/dill er ganske vanlig.

Hvitløk
Sjelden allergi, men er påvist med hud- og luftveissymptomer. Intoleranse med magesmerter er kjent i forbindelse med hvitløk. Kryssallergi mellom hvitløk og burotpollen er også omtalt.

Kanel
Kryssallergi med bjørk og burot forekommer, men er ikke vanlig. Astma er beskrevet som yrkessykdom hos arbeidere som puster inn støv fra kanel. Allergisk kontakteksem er beskrevet.

Kanel er også en viktig ingrediens i tunge, ”orientalske” parfymer. Som krydder benyttes det både i søte og salte retter, for eksempel er kanel en av ingrediensene i Coca-Cola.

Karve
Kan kryssreagere med burot.
Frøet er den mest brukte delen av planten. I surkål, pultost og akevitt finner du karvefrø.

Muskatnøtt
Kryssreagerer med selleri og pollen (burot og eventuelt bjørk).

Nellik
Matvareallergi forekommer, men er sjelden. Nellik brukes til smakssetting av ketchup, krydderoljer og likører. I vårt kosthold brukes nellik mest i nøkkelost. Nellik er uunnværlig i nedlagt sild f.eks. sursild, i pickles og til gløgg.

Nellik er også et utmerket krydder i leverpostei, blodmat, pepperkaker, tacokrydder, endel fruktkaker og som en anelse også i fruktsalat. Hel nellik blir også brukes til å pynte juleskinke og sylteflesk.

Oregano
Kryssallergi mot burotpollen er kjent for oregano.

Paprika
Kryssallergi mot burotpollen er utbredt. Slimhinnereaksjoner i munn og svelg er vanlige symptomer.

Persille
Kryssallergi burotpollen/persille er ikke uvanlig.

Sitronmelisse
Mange allergikere rapporterer om irritasjonsreaksjoner ved nærkontakt med sitronmelisse.

Vanilje
Vanilje inngår ofte som element i matvarer som gir allergi. Varen vaniljesukker er syntetisk fremstilt (cellulosebasert), og kan gi overfølsomhetsreaksjoner som kontakteksem.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer