PROSIT: Allergisk? Se om du kan endre på noe for  gjøre symptomene svakere. Foto: Colourbox
PROSIT: Allergisk? Se om du kan endre på noe for gjøre symptomene svakere. Foto: Colourbox Vis mer

Allergi

Allergisk? Ikke gjør disse feilene!

Se "syndene" vi gjør som kan forsterke allergiske reaksjoner.

Er du allergisk? Reagerer du med nysing, kløe i halsen eller rennende øyne på pollen, dyr eller støv?

Det er ikke noe gøy å være allergisk, men kan det være du kan minske symptomene uten medisiner Ifølge Huffingtonpost.com (ekstern lenke) gjør mange en del feil som ikke akkurat hjelper på allergien. Kjenner du deg kanskje igjeni noen av punktene?

Du lar soveromsvinduet stå åpent
Dersom du lider av pollenallergi kan du redusere symptomene om du lukker vinduet på soverommet på dagtid, slik at ikke pollen kommer inn i løpet av dagen. Dersom du også klarer å sove med lukket vindu om natten er det best, men det kan bety at du får veldig dårlig luft på soverommet, så i å fall bør soveromsdøren stå åpen så du får litt bevegelse i luften.


Du har dyne og pute av dun
Det er veldig deilig med dunpute- og dyne, men fjærene kan skape allergiske reaksjoner. Fjærene blir ødelagt med tiden - de smuldrer opp og avgir støv som kan irritere. Det kan være grunnen til at du plutselig får nyseanfall når du har lagt deg. Det kan hende det hjelper å kjøpe nye dunputer- og dyner, men kanskje du heller bør gå for puter og dyner som ikke er av dun. Uansett bør sengetøyet ristes og luftes godt minst én gang i uka.

Du lar kjæledyret sove i senga
Det er sikkert veldig koselig med pus ved fotenden a senga, men hun drar med seg mye støv i pelsen sin, for eksempel pollen. Soverommet bør være dyrefri sone.

Du trener på feil tidspunkt
Er du pollenallergiker bør du unngå å ta joggeturen om morgenen eller tidlig på ettermiddagen, for et er da plantene slipper mest pollen ut i lufta. Vent til kvelden kommer. Hvis pollennivåene er veldig høye, dropper du løpeturen, eller tar det roligere enn vanlig. Det beste er å løpe ute når det har regnet, for da er luften "renset" for pollen.

LES OGSÅ: Mat kan forverre pollenallergi

Du bruker luftrenseren feil
En luftrenser kan bedre inneluften betraktelig for deg som er allergisk mot pollen, støv eller dyr (det er faktisk dyreflass du reagerer på). Har du ingen luftrenser bør du vurdere å skaffe deg en, men uansett må den brukes riktig. Den klarer kun å rense luften i et lukket rom, så lukk vinduer og dører, ellers er poenget borte.

Boligen er full av støvsamlere
Er sofaen full av puter, ullpledd og saueskinn? Kanskje du har tepper på gulvet? Er rommet til poden fullt av kosedyr? Alle disse samler støv, og dermed hoper dyreflass, pollen og andre irritanter seg opp. Pass på å riste og lufte puter, pledd og tepper når du vasker, og gi gjerne kosedyr en omgang vaskemaskinen dann og vann.

Du ignorerer symptomene
"Jeg er ikke allergisk", sier du kanskje. Men det er mange som utvikler allergier i voksen alder. Går du rundt og føler deg småforkjøla og tett i bihulene konstant? Det kan hende det er snakk om allergi. Få det sjekket ut.

Ta medisiner før reaksjonen kommer
Det kan hende du nå ta medisiner for å holde allergiske reaksjoner i sjakk. I så fall bør du være føre var og ta den før symptomene slår til for fullt. Skal du til en venn som har katt, og du er allergisk, så ta en pille før du drar. Vet du at du reagerer kraftig på pollen, så starter du på allergimedisinen med én gang du kjenner at pollen irriterer.

LES OGSÅ: Ikke bruk allergimedisin mot fyllesyke

Og sist, men ikke minst - pass på at allergimedisinen din er brukanes, og ikke har gått ut på dato!

SOVESTØV: Rist og luft sengetøyet ofte, og bytt ut gamle dundyner og -puter. Foto: Colourbox.com
SOVESTØV: Rist og luft sengetøyet ofte, og bytt ut gamle dundyner og -puter. Foto: Colourbox.com Vis mer
TILPASS TRENINGEN: Legg joggeturen utenom tidspunktene da det er mest pollen i lufta. Foto: Thinkstock
TILPASS TRENINGEN: Legg joggeturen utenom tidspunktene da det er mest pollen i lufta. Foto: Thinkstock Vis mer
STØV PÅ HJERNEN: Gi gjerne også sofaen en overhaling med støvsugeren når du rengjør, så fjerner du mye støv. Foto: Colurbox
STØV PÅ HJERNEN: Gi gjerne også sofaen en overhaling med støvsugeren når du rengjør, så fjerner du mye støv. Foto: Colurbox Vis mer

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: