ALOE VERA MOT DÅRLIG ÅNDE: Bruk av aloe vera i daglig munnhygiene kan ifølge eksperter motvirke dårlig ånde.  Foto: Michele Constantini / ZenShui
ALOE VERA MOT DÅRLIG ÅNDE: Bruk av aloe vera i daglig munnhygiene kan ifølge eksperter motvirke dårlig ånde. Foto: Michele Constantini / ZenShui Vis mer

Dårlig ånde

Aloe vera motvirker dårlig ånde

Dreper bakterier og styrker cellevekst.
Dårlig ånde er ikke noe behagelig, uansett om det er du selv som føler at du lukter, eller om det er personen ved siden av deg på bussen eller i kinosalen som gir fra seg en småmuggen stank.

En undersøkelse gjennomført av Norstat for Jordan i fjor, viste at hele 43 prosent av nordmenn sliter med dårlig ånde - som vanligvis stammer fra ubalanse i munnhulens miljø, belegg bakerst på tungen og dårlig renhold mellom tennene.

Det kan imidlertid være veldig vanskelig å merke om du har dårlig ånde selv, og de fleste av oss har nok gomlet i oss et par ekstra mintpastiller eller tyggisbiter, når vi har følt at munnen kanskje lukter som verst.

Les også: Ikke skyll munnen etter tannpuss

Pass på munnhygienen

- Det er ikke alltid så lett å finne ut at man har dårlig ånde. Grunnen er at nervene som registrerer lukt venner seg til din egen lukt. Derfor kan du for eksempel ikke kjenne hvor mye hvitløk andre lukter dersom du selv har spist det, men det er veldig lett å kjenne hvitløkslukt dersom du ikke har rørt det selv, har Ann Cathrin Reichelt, lege ved Lommelegen.no, tidligere uttalt til KK.no.

God tannhygiene og regelmessig tannpuss, bruk av tanntråd og munnskyll kan ofte hjelpe til med å bli kvitt dårlig ånde. Men dersom du føler at dette ikke er nok, og at du fortsatt sliter med illeluktende pust, finnes det faktisk andre enkle grep du kan ta, skriver helsenettstedet AOLHealth.com (EKSTERN LENKE).

- I noen tilfeller, er det rett og slett bare bakterier som har satt seg i tennene, tannkjøttet og toppen av munnen som er grunnen til den vonde pusten, forklarer Laura Torrado, tannlege i New York og medlem av the America Academy of Cosmetic Dentistry.

Når du spiser fester det seg ofte matrester på og rundt tennene, og sammen med bakterier danner det plakk. Etter hvert vil plakket råtne og i prosessen vil ubehagelige lukter utløses. Plakket fjernes ikke kun ved tannpuss, derfor er det også viktig med rengjøring mellom tennene. Hvis du ikke gjør det blir 25 prosent av bakteriene liggende igjen.

Les også: Hvorfor får du dårlig ånde?

Puss tennene med aloe vera

Ifølge Torrado er imidlertid det enkleste ofte det beste, og det å få fjernet bakteriene som sitter igjen i munnen vil forhindre at du får dårlig ånde. Hun forklarer videre at dårlig ånde også kan komme fra halsen, bihulene og magen, og dersom ikke daglig tannhygiene er nok til å få fjernet dunsten, så finnes det andre «hjemmelagde» hjelpemidler du kan benytte deg av.

- Det å pusse tennene med mint-tannpasta kan noen ganger hjelpe mot dårlig ånde, men det å blande inn litt aloe vera kan faktisk fungere enda bedre. Aloe vera dreper nemlig bakterier, sopp og virus i munnen og hele kroppen. Forskning fra the University of Texas Health Science Center har også bevist at aloe vera påvirker veksten og styrken av menneskelige celler, sier Torrado.

Dersom du vurderer å benytte aloe vera i munnhygienen, anbefaler hun imidlertid å sørge for å bruke geleen som lages av stoffene i midten av aloe vera-planten, som også har blitt godkjent av The International Aloe Science Council.

Les også: Test deg selv - har du dårlig ånde?

Andre «hjemmelagde» hjelpemidler mot dårlig ånde:


Bruk natronpulver

Ifølge Lindsey Duncan, som er ernæringsekspert for stjerner som Marc Jacobs og Demi Moore, kan det å pusse baksiden av tungen med natron, et hvitt pulver som brukes som hevemiddel ved baking, som syrenøytraliserende middel i medisin, eller som brannslukkende middel, faktisk fjerne mye av bakteriene og den illeluktende syren som ligger i munnen, halsen og magen. Natron inneholder nemlig alkali, som endrer pH-balansen i munnen.

- Ved å endre pH-balansen i munnen kjapt, vil du merke en dramatisk og øyeblikkelig effekt, sier han til AOLHealth.com.

Lag ditt eget munnskyll

New York tannlege Irwin Smigel, som er grunnlegger og president i the American Society for Dental Aesthetics, anbefaler deg å lage din egen munnskyll med peppermynte olje eller tea tree olje.

- Både peppermynte og tea tree oljer fungerer som naturlige antibakterielle midler, så de kan fjerne bakteriene i munnen som forårsaker den dårlige lukten i forbindelse med dårlig ånde. Tea tree olje inneholder også antiseptiske stoffer, som gjør det til et kraftig desinfeksjonsmiddel, forklarer Smigel.

Han anbefaler derfor at man drypper en liten dråpe av en av disse oljene i en liten kopp vann, og at du skyller munnen med dette i ett minutt før du spytter det ut. Siden dette er et naturlig produkt kan du også bruke dette ganske regelmessig.

Drikk vann og ikke skyll munnen før leggetid

Spytt har også en beskyttende funksjon og hjelper til med å holde munnen ren. Er du mye tørr i munnen kan dette dermed føre til dårlig ånde. Spesielt om natten er det dårlig produksjon av spytt og det er på grunn av dette at de fleste har dårlig ånde om morgenen. Derfor er det viktig å ikke skylle munnen etter tannpussen om kvelden, ettersom mye av den beskyttende fluoren i tannkremen blir borte.

- Dette er spesielt viktig når du skal pusse tennene før du legger deg. Når du sover produserer du mindre spytt og du svelger sjeldent. Det gjør at fluoren forblir i munnhulen og kan virke på tennene over lengre tid. Skyll derfor ikke munnen etter at du har pusset tennene på kvelden, har tannlege, Christian Helgesen, tidligere uttalt til KK.no.

Smigel anbefaler også at man drikker mer vann, for å holde munnen fuktig.

- Det å drikke vann fukter munnen og skyller ned en del bakterier som sitter igjen, sier han.

Rens bihulene

En økning i slimproduksjon, som kan komme i forbindelse med forkjølelse, allergier eller en bihuleinfeksjon, kan også forårsake dårlig ånde. Slike infeksjoner behandles ofte med antibiotika, men Torrado anbefaler at man også forsøker å løsne opp slimet i bihulene selv. Dette kan du gjøre gjennom regelmessig neseskylling, som kan bidra til å rense opp i bakteriene i bihulene.

Spis «grønn» mat

Du kan være en ekspert på daglig munnhygiene, og likevel få dårlig ånde. Årsaken er at det er en rekke matvarer som forårsaker illeluktende pust. Blant disse er de fleste løksorter, hvor den mest kjente er hvitløk, alkohol, fettrik mat og meieriprodukter. I tillegg kan noen typer krydret mat, blant annet retter som inneholder chili pepper, komme inn i blodet etter at det har blitt brutt ned i magesekken.

- Når disse stoffene kommer i blodet vil de nå lungene, og lukten vil derfor bli merkbar når man puster, sier Torrado.

«Grønn mat», altså de fleste grønnsaker, inneholder imidlertid klorofyll, som kan ha en rensende funksjon i kroppen. Jordan Rubin, forfatter av boken «The Raw Truth» og grunnlegger av helsefirmaet Garden of Life, anbefaler derfor å tygge på litt persille for å motvirke dårlig ånde.

- Klorofyll kan behandle dårlig ånde fra innsiden ved å nøytralisere syrene og stoffene som er ansvarlige for lukten, forklarer han.

Dersom persille ikke hjelper, anbefaler han å drikke grønn juice eller grønne pulvershaker hver dag.

Les også: Derfor bør du ta vare på tennene dine

Andre tips for å unngå dårlig ånde:


Jordan har i samarbeid med Norsk tannpleieforening kommet frem til ni tips som forhindrer dårlig ånde.

1. God tannhygiene er et must. Bruk tannpleie artikler passer for deg (tannstikker, tanntråd, mellomromsbørster).

2. Vanlig tannpuss morgen og kveld er en selvfølge. Undersøkelser viser at lukt ofte kommer fra bakre del av tungen. Børst derfor også tungen eller bruk en tungeskrape.

3. Det finnes også egne tungebørster/-skraper og munnskyll som er med på å nøytralisere dårlig ånde.

4. Sugetabletter og spyttfremmende spray som inneholder sink, er også effektive hjelpemidler og disse fås kjøpt på apotekene.

5. Sunn mat som frukt, grønnsaker og grovt brød gir mindre tendens til dårlig ånde, og motvirker dannelsen av bakterieplakk.

6. Drikk rikelig med vann, både for å holde munnen fuktig, og for å skylle vekk matrester.

7. Munnskyll til å skylle munn og tenner med morgen og kveld fås kjøpt uten resept på apoteket og i dagligvarehandelen.

8. Sjekk om du er en «munnpuster», det vil si en som puster mye med munnen åpen. Prøv i så fall å være oppmerksom på dette. Prøv å holde munnen mer igjen. Pust inn gjennom nesen og ut via munnen.

9. Besøk tannlege eller tannpleier regelmessig for rengjøring og kontroll av munnen.

MERKER DET IKKE SELV: Det kan være svært vanskelig å merke om du selv har dårlig ånde.
MERKER DET IKKE SELV: Det kan være svært vanskelig å merke om du selv har dårlig ånde. Vis mer
MATVARER SOM GIR VOND LUKT: Det er en kjent sak at flere løksorter, deriblant hvitløk, gir dårlig ånde.  Foto: Colourbox
MATVARER SOM GIR VOND LUKT: Det er en kjent sak at flere løksorter, deriblant hvitløk, gir dårlig ånde. Foto: Colourbox Vis mer
GOD MUNNHYGIENE: God tannhygiene og regelmessig tannpuss, bruk av tanntråd og munnskyll kan ofte hjelpe til med å bli kvitt dårlig ånd. Foto: Colorbox
GOD MUNNHYGIENE: God tannhygiene og regelmessig tannpuss, bruk av tanntråd og munnskyll kan ofte hjelpe til med å bli kvitt dårlig ånd. Foto: Colorbox Vis mer
BRUK PEPPERMYNTE: New York tannlege Irwin Smigel anbefaler deg å lage din egen munnskyll med peppermynte olje eller tea tree olje. Foto: Thinkstock.com
BRUK PEPPERMYNTE: New York tannlege Irwin Smigel anbefaler deg å lage din egen munnskyll med peppermynte olje eller tea tree olje. Foto: Thinkstock.com Vis mer
IKKE SKYLL MUNNEN PÅ KVELDEN: Det er viktig å ikke skylle munnen etter tannpussen om kvelden, ettersom mye av den beskyttende fluoren i tannkremen da blir borte.  Foto: Image Source
IKKE SKYLL MUNNEN PÅ KVELDEN: Det er viktig å ikke skylle munnen etter tannpussen om kvelden, ettersom mye av den beskyttende fluoren i tannkremen da blir borte. Foto: Image Source Vis mer
SPIS GRØNT: Grønnsaker inneholder klorofyll, som kan ha en rensende funksjon i kroppen. Foto: All Over PressAll Over Press
SPIS GRØNT: Grønnsaker inneholder klorofyll, som kan ha en rensende funksjon i kroppen. Foto: All Over PressAll Over Press Vis mer

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop