Anti-hva-sa-du? Ja, de fleste av oss har hørt om antioksidanter, og vet at det er viktig å få i seg nok av disse stoffene gjennom kostholdet. Spørsmålet er imidlertid hva antioksidanter egentlig er, og hvorfor man bør få det i seg?- Antioksidanter er rett og slett et samlenavn for en lang rekke stoffer. Noen er vitaminer, noen er mineraler og noen er fargestoffer i bær, frukt og grønnsaker. Særlig bær viser seg å være proppfulle av antioksidanter, har kostholdsekspert Jeanette Roede tidligere uttalt til KK.no. LES OGSÅ: Næringsstoffene du ikke bør glemme
Kroppens forsvarere
Som KK.no tidligere har skrevet er det flere grunner til at vi bør få i oss nok antioksidanter, men den viktigste er at disse stoffene beskytter kroppen mot såkalt «frie radikaler». - I kroppens stoffskifte dannes det hele tiden små mengder skadelige stoffer. Disse kalles frie radikaler og kan skade celler og vev. Antioksidantene fungerer som kroppens forsvarere mot disse skadelige stoffene. De er hele tiden på vakt for å holde de frie radikalene «i sjakk», har Roede forklart: - Hadde vi ikke hatt antioksidanter til å beskytte oss mot disse skadelige stoffene, ville vi «harsknet» i løpet av kort tid. Ekstra mye frie radikaler dannes når immunsystemet er opptatt med å forsvare seg mot infeksjoner, og når vi utsettes for luftforurensning, tobakksrøyk og stråling. Da kan det oppstå situasjoner med såkalt oksidativt stress (se mer info lenger ned i artikkel) der det er for mye frie radikaler og for lite antioksidanter.LES OGSÅ: Dette gjør dietten med huden dinForebygger alvorlig sykdom
Tidligere forskning har vist at antioksidanter er blant de beste midlene for å forebygge sykdom, deriblant hjerte- og karsykdommer, samt kreft. - Antioksidanter trengs også for å forebygge utvikling av hjerte– og karsykdommer. Når du spiser grønnsaker, frukt og bær, får du i deg antioksidanter som kan hindre det «farlige» i å skade åreveggene, har Roede sagt: - Vi vet at de som spiser rikelig mengder frukt og grønnsaker hver dag, har lavere risiko for kreft. Selv om man enda ikke vet helt hvorfor det er slik, er det mye som taler for at antioksidantene spiller en viktig rolle også her. Uansett; med rikelig tilgang på antioksidanter kan vi holde radikalene i sjakk i alle situasjoner. Vi får ingen 100 prosent garanti mot sykdom, men vi kan redusere risikoen.LES OGSÅ: Ti juicer for bedre helseHolder deg ung og frisk
Oksidativt stress er en av de viktigste grunnene til at vi eldes. Når vi utsettes for dette blir nemlig DNA-et vårt sakte, men sikkert skadet. Ifølge en artikkel skrevet av klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius på helsenettstedet Bramat.no (ekstern lenke) kan oksidativt stress i hjernen for eksempel føre til at vi etter hvert husker dårligere, mens oksidativt stress i huden gjør at vi gradvis får mer rynker og en hud som har mindre glød og elastisitet.- Oksidativt stress kan også være en medvirkende faktor til at vi utvikler sykdommer som kreft, hjerte- og karsykdommer, leddgikt et cetera. Kroppen har sitt eget forsvarsverk av antioksidanter som begrenser skadene av oksidativt stress, men hvor mye antioksidanter vi produserer avhenger av arv, kosthold og livsstil, skriver hun på nettstedet: Å spise nok mat med antioksidanter er derfor viktig for å bygge opp kroppens evne til å forsvare seg. Sjekk hvor mye antioksidanter du får gjennom ditt daglige kosthold her! (ekstern lenke)LES OGSÅ: Disse fargene bør du ha på tallerkenenGrønnsaker, frukt og bær
Matvarer som er spesielt rike på antioksidanter, er for eksempel brokkoli, nyper, paprika, blomkål, blåbær, epler og tomater. World Health Organization (WHO) anbefaler et daglig inntak på minst 400 gram grønnsaker og frukt hver dag (cirka fem om dagen) for å forebygge sykdom og fedme. Porsjonene bør fordeles på tre porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt, helst forskjellige typer. Det sunneste er å velge rå alternativer, bladgrønnsaker, gulrøtter og sitrusfrukter.Professor Rune Blomhoff ved Universitetet i Oslo har tidligere utarbeidet en liste over antioksidant-innholdet i en lang rekke matvarer. På toppen av lista troner altså nypene, men også andre bærtyper, samt vin, te og diverse juicer og safttyper. Hele lista finner du her! (ekstern lenke). LES OGSÅ: De viktigste matvarene for kvinnerMange ulike typer antioksidanter
Vi mennesker får, som nevnt, i oss mest antioksidanter gjennom frukt og grønt. I tillegg finnes det andre kilder til antioksidanter, deriblant krillolje (astaksantin).Det finnes en rekke ulike former for antioksidanter, og blant de mest kjente er C- og E-vitamin, lykopen, lutein, betakaroten og selen.Det finnes også ulike grupperinger av antioksidanter, deriblant fenoler, som består av lignan, fenolsyrer, flavonoider og stilbener. Mest fenoler finner vi i frukt, juice og vin. Fenoler fra bær, frukt og grønt kan stimulere dannelsen av antioksidantenzymer.Mørkegrønne bladgrønnsaker er også rike på karotenoider, som er en annen gruppe fettløselige antioksidanter. Det finnes flere hundre kjente karotenoider (disse stoffene gir også matvarene sterk farge) deriblant alfa- og betakaroten, lykopen og lutein, og gode kilder til denne gruppen antioksidanter er for eksempel søtpotet, papaya, gulrøtter, brokkoli, mais, sitrusfrukter og tomat. Karotenoider kan dessuten bli kraftigere (som lykopen) og tas lettere opp i kroppen dersom matvaren (for eksempel tomater) varmebehandles før den spises. LES OGSÅ: Derfor bør du koke gulrotenFå det inn gjennom maten
Det absolutt beste du kan gjøre for å sikre et solid antioksidantinntak, er å få det inn gjennom kosten. Og derfor er det også viktig å sørge for at du spiser nok frukt, grønnsaker og bær. Får du ikke nok gjennom kosten, kan kosttilskudd også være nyttig.Ifølge Cathrine Borchsenius på Bramat.no (ekstern lenke) er det imidlertid bedre med mat enn kosttilskudd, da de biologisk aktive stoffene i mat og drikke har forsterkende effekter på hverandre. - Vi vil altså aldri kunne klare å etterligne den positive effekten et antioksdiantrikt kosthold har på hud og helse ved å ta antioksidanter i form av tilskudd, skriver hun. Det er heller ikke kun gjennom frukt, bær og grønnsaker du får i deg antioksidanter. Som KK.no tidligere har skrevet kan kaffe også være en god kilde til stoffene. Det samme gjelder for krydder og urter, som chili, pepper og kanel. Bær er også, som nevnt, proppfulle av antioksidanter, og det kan derfor lønne seg å fryse ned poser med bær (for eksempel blåbær, jordbær og bjørnebær) og ha det i frokostblandingen, lage smoothies, eller spise med lett-yoghurt til dessert. - Velg variert og fargerikt! oppfordrer Jeanette Roede. I tillegg inneholder også fullkornprodukter med fiber, som for eksempel havregryn, en del antioksidanter. LES OGSÅ: Er dette den nye superfrukten?Noe du lurer på? Spør KK.no
Hvordan kan jeg gjøre de trange, nye skoene mine mer komfortable? Hvordan legger jeg sminke som varer hele dagen? Når er det best å trene - før eller etter middag?Har du også et spørsmål om klær, sminke, kosthold eller trening? Send det til spor@kk.no, og vi vil finne det ut for deg.Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger