Alle må ha energi, men det er ikke alltid like lett å vite hva som er kaloririk og kalorifattig mat.
Begrepene er mange; karbohydrater, fett og proteiner... De fleste har fått med seg at vi bør spise litt av alt dette, men hvor mye da?
Hva betyr det når en matvare inneholder 60 prosent karbohydrater? Og hvor mange kalorier er det i fett? Her får du svarene.
Så mye bør du spise:
Er du en middels aktiv kvinne trenger du litt i overkant av 2000 kalorier daglig.Dette bør du spise:
Sosial- og helsedirektoratet anbefaler at maten din består av:Så mange kalorier er det i næringsstoffene:
I denne maten finnes næringsstoffene:
Karbohydrater: For mange kjappe karbohydrater fra for eksempel hvitt brød, kjeks og cornflakes er en vanlig kostholdsfeil i Norge. De moderate og langsomme karbohydratene i blant annet epler og helkornbrød er mye bedre for blodsukkeret. De avgir sukkeret over så lang tid at kroppen hele tiden har noe å jobbe med. Du bør derfor spise mest av dem.Fett: Mettet fett bør vi spise minst mulig av. Det er hardt, og finnes i dyreriket og i noen planteprodukter. Ost, melk, fløte. rømme, smør, harde margariner, oppblandete kjøttprodukter, fastfood, søtsaker og snacks har mye mettet fett.
Enumettet fett er bra. Det er flytende, men stivner i kjøleskap. Vi finner mye av det i nøtter, og i oliven- og rapsolje.
Flerumettet fett er også bra. Det er helt flytende og er det sunne fettet vi finner i fisk- og planteoljer. Omega 3 og omega 6 er navnet på to flerumettede fettsyrer.
Protein: Gode proteinkilder er melkeprodukter, fisk, fugl og kjøtt - altså stort sett produkter fra dyreriket.
LES OGSÅ:
