Omega 3

Alt du bør vite om mat

Hva bør du spise og hvor mye trenger du egentlig? Her er svarene.

Alt du bør vite om mat
Publisert
Sist oppdatert




Alle må ha energi, men det er ikke alltid like lett å vite hva som er kaloririk og kalorifattig mat.
Begrepene er mange; karbohydrater, fett og proteiner... De fleste har fått med seg at vi bør spise litt av alt dette, men hvor mye da?

Hva betyr det når en matvare inneholder 60 prosent karbohydrater? Og hvor mange kalorier er det i fett? Her får du svarene.

Så mye bør du spise:

Er du en middels aktiv kvinne trenger du litt i overkant av 2000 kalorier daglig.

Dette bør du spise:

Sosial- og helsedirektoratet anbefaler at maten din består av:
  • 55 prosent karbohydrater
  • 30 prosent fett
  • 15 prosent protein

  • Så mange kalorier er det i næringsstoffene:

  • 1 gram karbohydrater = 4 kalorier
  • 1 gram fett = 9 kalorier
  • 1 gram protein = 4 kalorier
  • (Vi kan vel også ta med at 1 gram alkohol = 7 kalorier).

    I denne maten finnes næringsstoffene:

    Karbohydrater: For mange kjappe karbohydrater fra for eksempel hvitt brød, kjeks og cornflakes er en vanlig kostholdsfeil i Norge. De moderate og langsomme karbohydratene i blant annet epler og helkornbrød er mye bedre for blodsukkeret. De avgir sukkeret over så lang tid at kroppen hele tiden har noe å jobbe med. Du bør derfor spise mest av dem.
  • 10 tips til karbokutt

  • Fett: Mettet fett bør vi spise minst mulig av. Det er hardt, og finnes i dyreriket og i noen planteprodukter. Ost, melk, fløte. rømme, smør, harde margariner, oppblandete kjøttprodukter, fastfood, søtsaker og snacks har mye mettet fett.
    Enumettet fett er bra. Det er flytende, men stivner i kjøleskap. Vi finner mye av det i nøtter, og i oliven- og rapsolje.
    Flerumettet fett er også bra. Det er helt flytende og er det sunne fettet vi finner i fisk- og planteoljer. Omega 3 og omega 6 er navnet på to flerumettede fettsyrer.
  • Ta testen: Hva vet du om fett?

  • Protein: Gode proteinkilder er melkeprodukter, fisk, fugl og kjøtt - altså stort sett produkter fra dyreriket.
  • Proteiner bygger


  • LES OGSÅ:
  • Slik spiser nordmenn
  • Sunnhets-leksikonet
  • Hvilke matvarer inneholder hva?
  • Ta testen: Hvor sunt lever du?



  • Alt du bør vite om mat
    Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer