Omega 3

Alt du bør vite om omega 3, 6 og 9

Alle fettsyrene er nødvendige for at hjernen og kroppen skal fungere optimalt.

OMEGA-FETTSYRER: Omega 3, 6 og 9 fungerer som byggesteiner for kropp og hjerne, og vi trenger det for at kroppen vår skal kunne fungere optimalt.  Foto: Fotolia
OMEGA-FETTSYRER: Omega 3, 6 og 9 fungerer som byggesteiner for kropp og hjerne, og vi trenger det for at kroppen vår skal kunne fungere optimalt. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Du har helt sikkert hørt det før – omega-fettsyrer er viktige for at kroppen skal fungere optimalt. Derfor er også fisk og fettstoffer en nødvendig del av menneskets kosthold.

Omega fungerer nemlig som byggesteiner for kropp og hjerne, og vi trenger det for at vi skal kunne fungere godt.

For eksempel består 60 prosent av hjernens tørrvekt av fett og hele 50 prosent av denne skal være omega 3.

Forvirrende? Jepp. Derfor kan det være greit å vite akkurat hvilke fettsyrer du bør få i deg, hvilken funksjon de har, og hvor mye av de ulike stoffene kroppen din trenger.

LES OGSÅ: Dette er det beste du kan ha på brødskiva

Helsenettstedet Qualityhealth.com (ekstern lenke) har laget en liten guide over omega-fettsyrene, og her er det du trenger å vite:

LES OGSÅ: Alt du bør vite om mat

Omega 3

Du trenger omega 3-fettsyrer (flerumettet fettsyre) fordi de er en viktig del av membranen som omgir hver eneste celle i kroppen din. Omega 3-fettsyrer er spesielt viktige fordi de, til forskjell fra en del andre fettstoffer, ikke kan produseres av kroppen. Du må med andre ord få omega 3 fra kostholdet ditt.

Omega 3 er også viktig fordi det er med på å redusere risikoen for utvikling av hjerte- og karsykdommer, samt slag, ved at det senker LDL (skadelig kolesterol) i kroppen, samtidig som det senker antall triglyserider (også kalt triasylglyseroler – blodfett) som sirkulerer gjennom kroppen. Omega 3 hjelper til med å holde pulsårene elastiske og forhindrer at fettholdig plakk bygger seg opp i pulsåreveggene. Omega 3-fettsyrene tynner også ut blodet, noe som er med på å forhindre utviklingen av blodpropp. I tillegg reduserer fettsyrene betennelser, og kan hjelpe til med å kontrollere leddgikt og eksem.

De mest kjente formene for omega 3-fettsyrer er EPA og DHA. Disse finnes i fet fisk, som laks, sardiner, makrell og tunfisk. DHA er knyttet opp mot hjernens utvikling, samt nervevev. En annen omega 3-fettsyre – ALA, finnes i vegetabilsk fett, som oljer, soyabønner og valnøtter. ALA kan bli omdannet til EPA og DHA i kroppen din.

LES OGSÅ: Derfor er fett bra for deg

Omega 6

Omega 6 fettsyrer finnes i vegetabilske oljer, nøtter og frø. Det kan blant annet være med på å senke risikoen for hjertesykdommer ved å redusere LDL-kolesterolet i kroppen når det brukes i stedet for animalsk fett i kostholdet ditt.

For mye omega 6-fettsyrer kan imidlertid også ha motsatt virkning og øke risikoen for utviklingen av hjertesykdommer ved at det promoterer betennelser i kroppen din. Det kan også redusere nivåene av HDL-kolesterol og påvirke kroppens bruk av ALA ved at det konverterer det til EPA og DHA.

LES OGSÅ: Matvarer med smarte bonuseffekter

Omega 9

Omega 9-fettsyrer finnes i produkter som rapsolje, olivenolje, peanøttolje og saflorolje. Kroppen produserer imidlertid nok mengder omega 9-fettsyrer på egenhånd, så til forskjell fra de andre omega fettsyrene, er de ikke regnet som nødvendig å innta ekstra av. Derfor trenger du heller ikke like mye omega 9, som omega 3 og omega 6.

Uansett om det kommer fra kroppen eller kostholdet ditt, kan imidlertid omega 9 være med på å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer, ved å senke det skadelige nivået av LDL kolesterol i kroppen, samtidig som det øker nivået av HDL-kolesterol i blodet.

LES OGSÅ: Fisk to ganger i uka forlenger livet

Litt info til slutt

Omega-fettsyrer er bare bra for deg når du inntar riktige mengder av de ulike fettsyrene, og den balansen skal være 2:1 til 4:1 for omega 6 til omega 3.

Ifølge Qualityhealth.com inntar imidlertid amerikanere ofte langt mer omega-6 enn omega-3. For å minske dette anbefaler the American Heart Association og andre medisinske eksperter at du spiser fet fisk to ganger i uken for å øke omega 3-inntaket.

Ifølge the University of Maryland Medical Center er middelhavskostholdet et godt eksempel på et kosthold som gir en god balanse av de tre sunne omega fettsyrene.

Dette er et kosthold som er rikt på frukt og grønnsaker, fullkorn, sjømat og fjerkre, samtidig som det har fokus på oljer og vegetabilske oljer. I tillegg består det som regel av lite rødt kjøtt, smør og krem.

Dersom du vurderer å ta kosttilskudd for å øke inntaket av omega 3, særlig hvis du har blitt diagnostisert med hjertesykdom, bør du snakke med legen din for å finne ut hvilke tilskudd som er best for deg, og hvor mye du bør ta.

LES OGSÅ: Ikke smartere av omega 3

Generelt om fettsyrer

Lege Roar Pedersen i Lommelegen.no har laget følgende guide om fettsyrene:

Mettede fettsyrer
Matvarer med høyt innhold av mettet fett er smør, fett i melk, harde oster, palme- og kokosolje. Kjøtt inneholder også mye mettede fettsyrer. Disse fettypene er faste ved romtemperatur. Høyt inntak av mettede fettsyrer øker mengden kolesterol i blodet og risikoen for hjerte-karsykdom. Mettet fett kan man klare seg uten, og er det "mest usunne" fettet.

Enumettede fettsyrer
Viktige kilder er olivenolje, rapsolje, avocado, nøtter og frø. Enumettede fettsyrer er heller ikke nødvendige for kroppen fordi kroppen kan lage disse selv. Middelhavsdietten inneholder mye enumettet fett, og det er holdepunkter for at dette fettet reduserer kolesterolnivået i blodet, og derved risiko for hjerte-karsykdommer.

Flerumettede fettsyrer
Slike fettsyrer får du mye av i vegetabilske oljer, fiskeoljer og fet fisk. Denne gruppen innehlder også to fett-typer som kroppen ikke klarer seg uten, de såkalte essensielle fettsyrene:

Flerumettede fettsyrer er «sunt fett»og man tror at et kosthold med slikt fett fremfor mettet fett beskytter blant annet mot hjerte-karsykdom, bryst-, tarm- og bukspyttkjertelkreft.

Transfettsyrer
Margarin, kjeks, kaker og potetgull inneholder en del av disse fettsyrene som er herdet industrielt for å unngå harskning. Transfettsyrer finnes i rikelige mengder i melk- og kjøttprodukter, og har en negativ effekt på kolesterolnivået.

(KK.no og Lommelegen.no eies begge av Aller Internett).

LES OGSÅ: Slik spiser du deg glad

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer