Arvelig Sykdom

Alvorlige sykdommer du kan arve

Derfor er det lurt å sjekke familiens sykdomshistorie.

ARVELIG? Det er over 4000 sykdommer som kan være arvelige. Mange av disse er riktignok sjeldne sykdommer, men det er likevel lurt å være informert om sykdommer i familien. Foto: (c) Maskot/Corbis/All Over Press
ARVELIG? Det er over 4000 sykdommer som kan være arvelige. Mange av disse er riktignok sjeldne sykdommer, men det er likevel lurt å være informert om sykdommer i familien. Foto: (c) Maskot/Corbis/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Vi ønsker alle å leve et langt liv med god helse. Men selv om vi gjør vårt beste for å leve sunt så finnes det likevel ingen garanti.

Noen sykdommer kan tross alt være arvelige. Dette betyr altså at dine gener kan avgjøre hvorvidt du er disponert for å få en sykdom.

Ifølge læringsnettstedet Viten.no, som er utviklet i samarbeid med Utdanningsdirektoratet, er det over 4000 sykdommer som kan skyldes avvik i et enkelt gen, og derfor være arvelige. 

Mange av disse sykdommene er riktignok svært sjeldne, men det finnes også noen mer vanlige sykdommer; som Cystisk fibrose, Huntingtons sykdom og arvelig brystkreft.

Genfeil som kan føre til slike sykdommer kan føres videre i familier over flere generasjoner, og du kan være bærer av et slikt gen, uten at du vet det selv. 

LES OGSÅ: Hvis du får en alvorlig sykdom

Gir mulighet for forebygging

Å ha arvelige sykdommer i familien betyr ikke at du kan forutsi din helse i fremtiden med sikkerhet. Men det kan være en indikator på sannsynlighet og risiko når det kommer til enkelte sykdommer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer