Overvekt

Amerikanere er sprekere enn oss

Sjekk hvor inaktive vi nordmenn er sammenlignet med andre land.

INAKTIV: Vi nordmenn er overraskende nok mer inaktive enn amerikanerne, ifølge ny rapport. Foto: Panther Media
INAKTIV: Vi nordmenn er overraskende nok mer inaktive enn amerikanerne, ifølge ny rapport. Foto: Panther Media Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
«Ut på tur, aldri sur!» Dette utsagnet er kjent som et typisk norsk motto. Likeså har vi tanken om at vi må «yte før vi kan nyte» og at «vi er født med ski på beina».

Men hold an litt ... Det er ikke lenger slik at vi nordmenn er et friskusfolkeslag som spretter opp fjelltopper som fjellgeiter og har hvilepuls som Bjørn Dæhlie i storhetstiden alle mann.

Vi er slett ikke så aktive og spreke som vi liker å tro. Siste tall fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag viser at 23-24 prosent av norske kvinner lider av fedme.

LES OGSÅ: Unngå mer enn to timer fjernsyn om dagen - lev lenger

DETTE TELLER: Sykler du til jobb eller butikken? Det teller som moderat aktivitet. Foto: All Over Press
DETTE TELLER: Sykler du til jobb eller butikken? Det teller som moderat aktivitet. Foto: All Over Press Vis mer
AKTIVE: Fattige bangladeshere har ikke mulighet til å ligge på sofaen. Foto: Balaram Mahalder
AKTIVE: Fattige bangladeshere har ikke mulighet til å ligge på sofaen. Foto: Balaram Mahalder Vis mer

Slappere enn amerikanerne

Og i en nylig rapport der forskjellige nasjoners inaktivitet ble målt, kommer ikke Norge spesielt godt ut.

I rapporten så forskerne på diverse helseundersøkelser fra 129 land gjennomført mellom 200 og 2010, og samlet sammen dataene til en omfattende rapport om inaktivitetsnivåer.I rapporten ble det regnet som inaktivitet dersom du ikke gjennomfører 5x30 minutters moderat aktivitet (for eksempel gå eller sykle rolig), 3x20 minutter høy aktivitet (for eksempel. løpe eller sykle fort).

Her kommer det fram at av oss nordmenn er 44,2 prosent inaktive (45 prosent av kvinner og 43,4 prosent av menn). Amerikanerne er faktisk mer aktive enn oss, skal vi tro denne rapporten. Deres inaktivitetsnivå er på 40,5 prosent.

Hvis det er noen trøst, er svenskene like inaktive (44,2 prosent). Danskene er en god del sprekere enn oss - her er andelen inaktive på 35,1 prosent. Kan det være fordi danskene er mye flinkere til å sykle i hverdagen?

Europas sprekeste er imdlertid grekerne, som bare har en inaktivitetsrate på 15,6 prosent. (Hmmm, den høye aktiviteten til grekerne ser imidlertid ikke ut til å smitte over på landets brutto nasjonalprodukt, for Hellas er som kjent et land på randen av økonomisk ruin for tiden ...)LES OGSÅ: Helgefråtser du? Sjekk når det bikker over til altfor mye

Fattige og spreke

De sprekeste nasjonene er ikke overraskende fattige land der fysisk aktivitet er en del av arbeidet som må gjøres for å overleve. I Bangladesh, Mozambique, Comoros, Benin og Mongolia er inaktivitetsraten mindre enn 10 prosent.

LES OGSÅ: Svømming - aktiviteten som passer for alle, uansett form og vekt

De mest inaktive

Det får være en trøst at det er mange land som er langt mer inaktive enn oss. Faktisk er det seks land der graden av inaktivitet er over 65 prosent: Swaziland, Serbia, Saudi-Arabia, Argentina, Mikronesia og Kuwait.

Lurer du på hvilke forlkeslag som veier mest? Det er selvsagt gjort undersøkelser som regner ut gjennomsnittsvekten i forskjellige land. Sjekk hvem som er tjukkest, og hvor nordmenn havner på lista i denne artikkelen.

Det er det vitenskapelige magasinet Lancet som har publisert rapporten, og om du vil se hele listen, kan du finne den hos Guardian.co.uk.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer