Analsex

Analsex:- Ikke la deg presse, råder ekspert

Konsekvensen av analsex kan bli både psykisk og fysisk smerte.

ANALSEX: Dersom du ikke føler deg klar for å prøve analsex mener ekspertene det er viktig at du står på ditt og ikke lar deg presse av partneren din.  Foto: V&P Photo Studio - Fotolia
ANALSEX: Dersom du ikke føler deg klar for å prøve analsex mener ekspertene det er viktig at du står på ditt og ikke lar deg presse av partneren din. Foto: V&P Photo Studio - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Når partnerne våre kommer med forslag til nye ting de vil prøve på soverommet, som analsex, kan det for mange være vanskelig å si nei fordi de føler seg presset til å bli med på leken.

Hva er det egentlig best å gjøre når spørsmålet om analsex dukker opp, og du ikke er helt sikker på om det er noe du har lyst til å prøve? 

LES OGSÅ: Kvier du deg for å være øverst?

Viktig å ikke la seg presse til analsex

Ulla Aasland, som er sexolog og rådgiver, forteller at det først og fremst er viktig å ikke la seg presse til noe man egentlig ikke har lyst til. 

EKSPERTEN: Ulla Aasland.  Foto: Privat
EKSPERTEN: Ulla Aasland. Foto: Privat Vis mer

- All seksualitet skal foregå uten tvang. Dersom du har analsex uten å ville det kan konsekvensene bli både fysisk og psykisk smerte. 

- Endetarmen og åpningen rundt endetarmen må stimuleres før man fører noe inn. Dersom man har analsex uten å ha lyst og ikke tar seg god nok tid kan det oppstå smerte, skader og rifter i slimhinner og i verste fall skade på muskulaturen som styrer lukkemekanismen i tarmen. 

Hvordan kan det påvirke psyken? 

- Man kan føle seg utnyttet og utsatt for overgrep. Det å ikke kunne markere og sette tydelige, sunne grenser overfor hva man vil være med på kan gjøre at man kommer inn i en ond sirkel hvor man setter egne behov til side for å tilfredsstille andre, og dermed utsetter seg selv for krenkelse, gang på gang. 

- Dette vil kunne påvirke selvfølelse, selvtillit og hele identitet. Skal man ha sex må man være trygg og avslappet. Dette må man bruke tid på, sier hun. 

KAN HA NEGATIVE KONSEKVENSER FOR PSYKEN: Man kan føle seg utnyttet og utsatt for overgrep dersom man går med på å ha analsex uten å egentlig ha lyst.  Foto: Monkey Business - Fotolia
KAN HA NEGATIVE KONSEKVENSER FOR PSYKEN: Man kan føle seg utnyttet og utsatt for overgrep dersom man går med på å ha analsex uten å egentlig ha lyst. Foto: Monkey Business - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Er det greit å ha sex på første date?

Passer ikke for alle 

Maria K. Ebbestad, som er redaktør og presseansvarlig hos Kondomeriet.no, mener i likhet med Aasland at det er viktig at man ikke føler seg presset til å ha analsex. 

- Det aller viktigste er at man er enig og at begge ønsker å prøve det. Både kvinner og menn er nysgjerrige på analsex, men det er ikke alltid slik at begge parter ønsker å prøve det. 

- Noen par snakker om det og ønsker å prøve om det kan være noe for dem. Analsex kan nemlig være et spennende moment å trekke inn i sexlivet, og er noe av det mest intime man kan dele, sier hun.

LES OGSÅ: Skal du kjøpe ditt første sexleketøy?

Ikke hopp over forspillet

Har du og partneren din blitt enige om å prøve analsex? Da er det ifølge Ebbestad viktig at du forbereder deg godt. 

- Å skulle planlegge sex kan virke som en skikkelig demper på stemningen, men i dette tilfellet kan det spare begge parter for ubehag og gjøre hele opplevelsen bedre. 

IKKE DROPP FORSPILLET: Eksperten forteller at det er viktig å ha forspill før dere skal ha analsex slik at kroppen er ordentlig klar.  Foto: gstockstudio - Fotolia
IKKE DROPP FORSPILLET: Eksperten forteller at det er viktig å ha forspill før dere skal ha analsex slik at kroppen er ordentlig klar. Foto: gstockstudio - Fotolia Vis mer

- Ofte må det både mentale og fysiske forberedelser til før man skal prøve ut analsex for første gang. Å slippe noen inn bakveien nemlig enorm tillit og god kommunikasjon – det skal være behagelig for begge, og det er derfor viktig å finne den riktige sinnsstemningen.

EKSPERTEN: Maria K. Ebbestad.  Foto: Privat
EKSPERTEN: Maria K. Ebbestad. Foto: Privat Vis mer

Når det kommer til de fysiske forberedelsene, anbefaler hun deg å tenke over hva du spiser dagene før du skal ha analt samleie. 

- Litt fiber er absolutt å anbefale. Du bør derimot unngå rosenkål og andre gassproduserende næringsmidler det siste døgnet. Gå på do først og ta så en dusj.

- En finger med litt såpe vil ofte gjøre nytten, men det går også an å bruke en liten dusj til analt bruk. 

Videre forteller eksperten at det er viktig å ikke hoppe over forspillet, for jo mer opphisset man er, jo mer klar og villig vil kroppen være for sex. 

- Før dere begynner er det viktig å varme opp med en finger eller et analt leketøy med en stopper i bunnen. Dette vil nemlig bidra til at den som mottar blir vant til å ha noe bak, sier hun. 

Andre gode tips til deg som  vil prøve analsex: 

  • Husk glidemiddel! Ikke en gang lek med tanken om å gå inn bak uten dette. Du har nemlig ingen form for naturlig fuktighet der, og litt spytt vil så absolutt ikke være nok. 
  • Dersom dere har planer om å ha vaginalt samleie etter analt er det viktig at dere bruker kondom. 
  • Det kan være lurt å ha intimservietter liggende for å tørke av en finger etter et kjønnsorgan som har vært innom bakdøra. 
  • Unngå bedøvende midler og mengder av alkohol. Meningen er at det skal føles godt, ikke at man skal lamme alle nerver. Dersom det gjør vondt, er det best å kunne kjenne smerten slik at man kan stanse.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer