- Jeg syns det er veldig gøy å bruke det at jeg er annerledes. Snart reiser jeg til Italia for å gjøre et modelloppdrag, sier Andrea Pharo Ronde.  Foto: Mona Nordøy
- Jeg syns det er veldig gøy å bruke det at jeg er annerledes. Snart reiser jeg til Italia for å gjøre et modelloppdrag, sier Andrea Pharo Ronde. Foto: Mona NordøyVis mer

Kk Portrett

Andrea Pharo Ronde (20) har albinisme

– Jeg syns det er gøy å bruke det at jeg er annerledes.

Foreldrene til Andrea var opptatt av at hun skulle vite hva det var med henne, slik at hun skulle ha noe å stille opp med.

Da hun var tre år spurte en gutt i sandkassen: «Hva er det med deg?». Andrea svarte: «Jeg har albinisme, skjønner du» og forklarte at hun mangler pigment, var veldig lysømfintlig og svaksynt.

– Det at jeg ser annerledes ut, har åpnet mange dører. Jeg har fått filmroller og modelloppdrag. Modeller skal jo egentlig være minst 175, og jeg er jo ikke i nærheten. Men siden jeg ser annerledes ut, får jeg være med likevel.

LES OGSÅ: – Skal jeg ligge her til jeg dør?

Kan ikke bli brun

Andrea forteller at det mest slitsomme med albinisme er å måtte smøre seg med solfaktor 50 hele tiden.

– Jeg får en grunnstøtte på 600 kroner i måneden, blant annet til solkrem. Da jeg var liten, sprang mamma alltid etter meg med parasoll, og jeg gikk med hatt. Nå gjør jeg som jeg vil, men oppholder meg sjelden lenge i solen.

Når hun er i utlandet, blir det mye oppstyr omkring det at hun er så lys. Mange synes det er pent.

– I Frankrike stoppet en mann og sa: «Stakkars deg, har du ikke fått vært på stranden i år?» og ga meg tips om selvbruning. Jeg har prøvd flere ganger, og det funker, men sitter ikke så godt.

Da Andra var yngre, virket det kult å være brun, men hun har akseptert det og innsett at hun ikke har behov for å være brun.

– Bestevenninnen min er blond, og får ikke så mye farge. Hun synes det er veldig greit å være sammen med meg om sommeren. Da føler hun seg litt brun.

LES OGSÅ: Ingrid (29) lever med utlagt tarm

Vil ikke endre på utseendet sitt

Andrea har cirka ti prosent av normalt syn. Det er bedre enn mange med albinisme, men hun tåler mye mindre lys. Kjæresten hennes er også svaksynt. Han ser mye dårligere enn henne.

– Det er bare tull at folk med albinisme har røde øyne. Mine er blå. Jeg bruker ofte brune linser med solbeskyttelse, men jeg synes det er penest uten. Ute går jeg nesten alltid med mørke solbriller.


Mange med albinisme farger håret for at andre ikke skal stirre.

– Jeg ville aldri farget håret fordi andre har et problem. Jeg ser totalt annerledes ut med og uten sminke, og må bruke en god del for å få vipper og bryn mørkere. Jeg har ingen problemer med å gå til butikken uten maskara, men sminker meg alltid når jeg skal noe litt mer viktig.

En gang var hun på et «Din stil»-kurs, og gledet seg til å få vite hvilke øyeskygger og klær hun kledde. Men det hadde skjedd en misforståelse.

– Damen var veldig alternativ og snakket om fiolette fargebad, og ville helbrede oss gjennom å holde rundt tærne våre. «Nå skal vi drikke lyden av hvitveis, dere». Hun sa litt om farger også, som at jeg ikke måtte bruke oransje. Men jeg går aldri med oransje uansett.

LES OGSÅ: – Jeg tenker på Kristin hver dag

I KK: Saken om Andrea er hentet fra ukens utgave av KK - som er i salg fredag 12. juli!
I KK: Saken om Andrea er hentet fra ukens utgave av KK - som er i salg fredag 12. juli! Vis mer

Ikke et stort nederlag

Andrea har aldri blitt mobbet, men hun har fått en del kommentarer opp igjennom. Folk stirrer gjerne når hun går på gata. Det er mest moren og venninnene hennes som merker det.

– Da setter de dem på plass, på en hyggelig måte. «Unnskyld, er det noe du lurer på?» Da blir folk rimelig flaue!

Albinisme ligger skjult i genene, og selv om Andra har det, er det ikke så sannsynlig at hennes barn får det. Men siden hun ikke synes albinisme er så skummelt, så ville det ikke gjort noe heller.

– Det er klart jeg har ønsket at jeg ikke hadde albinisme, men mer på grunn av synet enn av huden og håret. Jeg har nesten bare hatt positivt utbytte av å være annerledes. Jeg har blitt bedt om å holde foredrag og fått høre at jeg er et forbilde for andre. Det gjør noe med selvbildet mitt. Jeg ser ikke på det å ha albinisme som noe stort nederlag.

(Denne saken er hentet fra KK nummer 28, som er i salg fra fredag 12. juli!)

LES OGSÅ: – Jeg utviklet nesten tvangstanker

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: