Den nye angrepillen kan beskytte mot graviditet i fem døgn etter ubeskyttet samleie, altså inntil 48 timer etter de vanlige angrepillene.  Foto: Image Source/AOP
Den nye angrepillen kan beskytte mot graviditet i fem døgn etter ubeskyttet samleie, altså inntil 48 timer etter de vanlige angrepillene. Foto: Image Source/AOP Vis mer

Angrepiller

Angrepillen som kan tas etter fem døgn

Nå kan du angre fem dager etter samleie.

Publisert


SI DIN MENING

Synes du den nye angrepillen bør bli reseptfri i Norge?Angrepillene som er lettest tilgjengelig her i landet, NorLevo og Postinor, kan forhindre graviditet i tre døgn etter ubeskyttet samleie.

Den nye angrepillen kan beskytte mot graviditet i fem døgn etter ubeskyttet samleie, altså inntil 48 timer etter de andre pillene. Den nye pillen kom på markedet i oktober, og en ny studie viser at den kan være mer effektiv enn de andre pillene.

Pillen selges i Norge, og er foreløpig reseptbelagt. Om først to til tre år vil det trolig bli mulig å kjøpe Ellaone uten resept. Det er imidlertid mange som er kritiske.

Angrepillen på Rimi

Ja
 
204 (71%)
Nei
 
56 (20%)
Usikker
 
26 (9%)
RESEPTBELAGT: I dag må du ha resept fra lege for å få kjøpe Ellaone. Foto: HRA Pharma Norge
RESEPTBELAGT: I dag må du ha resept fra lege for å få kjøpe Ellaone. Foto: HRA Pharma Norge Vis mer

Mener folk blir slappere

Hvis den nye pillen tas inntil 24 timer etter samleie, forhindrer den opptil to av tre uønskede svangerskap. De andre angrepillene forhindrer graviditet i rundt 60 prosent av tilfellene. Den nye pillen skal dessuten halvere risikoen for graviditet hvis brukt inntil 72 timer etter ubeskyttet samleie.

Det viser en studie som er utført på 2 200 kvinner. Den er publisert i tidsskriftet The Lancet. Professor Anna Glasier, som står bak studien, er bekymret for hva pillen kan gjøre.

- Jeg tror at hvis du tillater folk til å være slappere, så blir de det. Sånn er vi bare, sier hun til avisen Telegraph.

Blir du tykk av p-pille, og synes kondom er klønete? Les her: Problemfri prevensjon

Gir den falsk trygghet?

Det er også andre som er kritiske til pillen, og som er bekymret for at pillen kan føre til at kvinner blir mer slepphendte når det gjelder bruk av kondom. Den kan dessuten gi kvinner en økt «falsk trygghet» som gjør at de får et mer avslappet forhold til sex.

Les også: To av tre dropper kondom

Pillen vil heller ikke få ned tallene på antall aborter og antall tilfeller med kjønnssykdommer, som klamydia.

- Internasjonal forskning viser at ved å gjøre angrepillen mer tilgjengelig, ser man likevel ingen forskjell på mengden uønskede graviditeter eller en reduksjon i aborttallene, sier Norman Wells, ved Family Education Trust.

Les også: Bruker potetgull som prevensjon

Uenighet om hvilke signaler den sender

En annen kritiker synes man gir feil signaler til de unge. På den ene siden sier man at man ikke skal ha ubeskyttet sex fordi det øker risikoen for kjønnssykdommer, men på den andre siden sier man «kjør på!», vi gjør det enkelt for dere.

Legemiddelfirmaet bak pillen tror imidlertid ikke at den nye pillen vil føre til at flere har ubeskyttet sex, eller at flere får kjønnssykdommer.

- Angrepillen har vært tilgjengelig i mange år, og vi tror ikke at den nye pillen vil forandre oppførselen til folk. Vårt råd er at alle bør sørge for å ha tilgjengelig prevensjon, sier Tony Fraser i HRA Pharma.

Velger ikke den tryggeste pillen


Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer