Til angrep
Overlege Villy Våge er en av fire overleger som har skrevet brev til helseminister Sylvia Brustad med klar beskjed om at nå på overvektige tas på alvor og slippe å betale for fedmeoperasjoner.- Disse pasientene blir møtt med fordommer og skepsis. Fedme blir sett på som noe selvforskyldt, og det finnes de som mener at det offentlige ikke skal betale for slik behandling, sier han til bt.no.
Han får støtte av LFO-nestleder Per Møller Axelsen, som sier at mange har en misoppfatning om hvor vanskelig det faktisk er å bekjempe fedme.
- Det er bare noen måneder siden man måtte skjære ned på behandlingen av kreftsyke barn fordi man må behandle fedme. Når sånne linjer blir trukket opp er nok den alminnelige oppfatning at det handler om den enkeltes viljestyrke, mens det er mye mer komplekst enn som så. Viljen til å bevilge penger sitter nok langt inne og det er mer enn å bare si: spis mindre, tren mer, sier han til VG Nett.
Blodig alvor
Statssekretær Arvid Libak i Helse- og omsorgsdepartementet hevder at sykelig overvekt stadig får høyere prioritering i systemet og at problemet tas på alvor.- Faktisk blir pasienter med fedme og overvekt prioritert, og langt flere enn før får tilbud om operasjon eller annen behandling. Alle skal få hjelp når de trenger det, også når problemene kan skyldes livsstil, sier han til VG Nett.
Axelsen er nå opptatt av at man får mer penger til å granske hvilke behandlingsalternativer som er best for sykelig overvektige, og sier at operasjoner ikke alltid er den beste løsningen.
- Det er helt klart at operasjon er et godt tiltak for behandling av sykelig overvekt, men man kan ikke bruke det som en generell løsning. Man må satse på en stor faglig utredning, og ta folk inn til behandling og se hva som passer til hver enkelt. Har du spiseforstyrrelser blir du ikke kvitt dem om du får en operasjon, sier han.
Han er heller ikke fremmed for å bruke den mer konservative metoden med livsstilsforandring for å gå ned i vekt.
LES OGSÅ: