Angst

Angst og depresjoner: Derfor rammer det stadig flere unge voksne

- Gir grunn til bekymring, sier Kari Jussie Lønning, leder ved helseavdelingen hos Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus.

ANGST OG DEPRESJON:  I dag er det  langt flere unge voksne som rammes av angst og depresjoner, og det kan se ut til at særlig kvinner er utsatt. Foto: plainpicture
ANGST OG DEPRESJON: I dag er det langt flere unge voksne som rammes av angst og depresjoner, og det kan se ut til at særlig kvinner er utsatt. Foto: plainpicture Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Det antas at rundt 30 prosent av oss vil få en angstlidelse i løpet av livet, mens rundt 25 prosent vil rammes av en depresjon, viser tall fra Folkehelseinstituttet

I dag er det også langt flere unge voksne (18-35-årsalderen) som rammes av slike psykiske lidelser enn tidligere, og det kan tyde på at særlig kvinner er utsatt. 

Leder ved helseavdelingen hos Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus, Kari Jussie Lønning, forteller til KK.no at det i 2010 og 2014 ble gjennomført to nasjonale SHoT undersøkelser som gikk på studentenes helse og trivsel.

Større økning blant jenter/kvinner

Da resultatene fra SHoT 2010 og SHoT 2014 ble sammenlignet viste det en økning av psykiske symptomplager på ni prosent hos jenter, og tre prosent hos gutter.

– Det virker som trenden går i den retningen, og det er klart det gir grunn til bekymring, sier hun til KK.no.

Spørsmålet er hva denne økningen egentlig skyldes, og her tror hun det er en sammensetning av flere faktorer.

LES OGSÅ: 400.000 nordmenn lider av depresjoner

ALENE: Mange kan nok kjenne på ensomheten og sårbarheten i studenttilværelsen. Foto: Maskot / Tuomas Marttila
ALENE: Mange kan nok kjenne på ensomheten og sårbarheten i studenttilværelsen. Foto: Maskot / Tuomas Marttila Vis mer

– Som student (og ung) er man i en overgangsfase der mange kan føle seg sårbare fordi man flytter hjemmefra og til et nytt sted. Da må man skape et nytt nettverk og klare seg selv, samtidig som man skal prestere på høyt nivå, forteller hun.

Dette kan føre til at mange kjenner på ensomheten og sårbarheten, som igjen gir seg utslag i psykiske plager.

LES OGSÅ: Bruker du mye tid på selfies?

Sosiale medier gir økt forventningspress

I dag er det langt mer akseptert å være åpen om sine psykiske plager enn før. Og hvorvidt dette kan ha fått flere til å stå frem, eller om det er snakk om en reell økning av tilfellene er derfor ikke godt å si. Hovedpoenget er likevel at dette er et problem, og Lønning tviler ikke på at sosiale medier kan ha noe med saken å gjøre.

– Rosabloggtilværelsen er med på å skape et bilde av hvordan et «vellykket liv» skal være. Og hvis listen legges ut i fra et nettsamfunn og man tror at det er en reell framstilling av livet, så har man misforstått, sier hun.

Mariann Marthinussen som underviser i psykosyntese og er terapeut hos Lev ditt liv og LifeArt Academy, tror at sosiale medier er med på å skape et økt forventningspress blant unge voksne.

SKRYTESTATUS: Sosiale medier er med på å skape et økt forventningspress og et feilaktig bilde av et vellykket liv. Foto: © Stuart Pearce
SKRYTESTATUS: Sosiale medier er med på å skape et økt forventningspress og et feilaktig bilde av et vellykket liv. Foto: © Stuart Pearce Vis mer

– Vi lever i en veldig prestasjonsorientert kultur der medier som Facebook, Twitter og Instagram brukes for å vise hvor vellykkede vi er. I hvert fall kan det gi inntrykk av det, sier hun til KK.no. 

Viser feil bilde av hvordan vi egentlig har det

Marthinussen påpeker at de færreste ønsker å poste sine nedturer, sin fortvilelse og sin utilstrekkelighet, derfor skaper dette er feil bilde av hvordan vi egentlig har det. 

– Personlig skulle jeg ønske at vi var flere som kunne vise flere ansikter utad. Denne vellykketheten er i stor grad en maske for mange, som dekker over en dyp fortvilelse av å ikke strekke til, forteller hun.

– Mange unge jeg snakker med tror virkelig at alle andre rundt dem får til alt, fordi det ser slik ut.

- Mange er også svært aktive med flere hobbyer hvor det også stilles krav til deltakelse eller innsats på høyt nivå. Så prøver man så godt man kan å rekke over alt på en gang, legger hun til. 

LES OGSÅ: Sliter du med angst?

MULTITASKER: Unge voksne i dag legger et stort press på seg selv og forsøker å rekke over alt på en gang. Foto: Masterfile / Radius Images
MULTITASKER: Unge voksne i dag legger et stort press på seg selv og forsøker å rekke over alt på en gang. Foto: Masterfile / Radius Images Vis mer

Du kan ikke gjøre alt - lær deg å si nei

De fleste psykiske lidelser oppstår ofte i ung, voksen alder, og det er ikke uvanlig at angst og depresjoner kan gå hånd i hånd. Slike plager skapes gjerne av følelser man har undertrykt. 

– Det er ingenting unormalt i dette og kan sjelden kureres med piller. Derimot må vi lære oss å ta imot følelsene når de kommer, lytte til de og handle mer i tråd med hva vi har overskudd og lyst til. 

– Det betyr også at vi må tørre gå vår egen vei, uten å forsøke henge på jaget som skapes av omverden og andre. Vi må tørre å velge vekk en del for å få nok ro og hvile i det vi holder på med, sier Marthinussen.

Her er terapeutens beste råd og tips på veien:

  • Avklar hvilke forventninger man føler at man har. Hvilke av de kommer fra deg selv og hvilke kommer fra andre?
  • Spør gjerne andre om de også synes det er mye å forholde seg til. På den måten kan dere finne trygghet og fellesskap i hverandre. 
  • Kutt ned på aktivitetsnivået – du må ikke gjøre alt. Hobbyer og fritidsaktiviteter tar også energi og oppmerksomhet.
  • Be om hjelp til å prioritere dersom du føler du har vann over hodet.
  • Sørg for gode rutiner med mye søvn og hvile.
  • Sørg for å gjøre ting som gir deg glede.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer