Alle har hørt om antioksidanter, men vet du hva det er, og hvorfor du bør få det i deg?
- Antioksidanter er rett og slett et samlenavn for en lang rekke stoffer. Noen er vitaminer, noen er mineraler og noen er fargestoffer i bær, frukt og grønnsaker. Særlig bær viser seg å være proppfulle av antioksidanter, sier KKs kostholdsekspert Jeanette Roede i nettmøte med kk.no lesere.
Professor Rune Blomhoff ved Universitetet i Oslo har utarbeidet en liste over antioksidant-innholdet i en lang rekke matvarer. På toppen av lista troner nypene, men også andre bærtyper, samt vin, te og diverse juicer og safttyper er rike på antioksidanter. Hele lista finner du her.
- I kroppens stoffskifte dannes det hele tiden små mengder skadelige stoffer. Disse kalles frie radikaler og kan skade celler og vev. Antioksidantene fungerer som kroppens forsvarere mot disse skadelige stoffene. De er hele tiden på vakt for å holde de frie radikalene «i sjakk». Hadde vi ikke hatt antioksidanter til å beskytte oss mot disse skadelige stoffene, ville vi harsknet i løpet av kort tid. Ekstra mye frie radikaler dannes når immunsystemet er opptatt med å forsvare seg mot infeksjoner, og når vi utsettes for luftforurensning, tobakksrøyk og stråling. Da kan det oppstå situasjoner med såkalt oksidativt stress der det er for mye frie radikaler og for lite antioksidanter, sier Jeanette Roede.
Forskning har vist at antioksidanter også er blant de beste midlene for å forebygge sykdom, blant annet kreft.
- Antioksidanter trengs også for å forebygge utvikling av hjerte– og karsykdommer. Når du spiser grønnsaker, frukt og bær, får du i deg antioksidanter som kan hindre det «farlige» i å skade åreveggene. Vi vet at de som spiser rikelig mengder frukt og grønnsaker hver dag, har lavere risiko for kreft. Selv om man enda ikke vet helt hvorfor det er slik, er det mye som taler for at antioksidantene spiller en viktig rolle også her. Uansett; med rikelig tilgang på antioksidanter kan vi holde radikalene i sjakk i alle situasjoner. Vi får ingen 100 prosent garanti mot sykdom, men vi kan redusere risikoen, sier Jeanette Roede.
WHO anbefaler et daglig inntak av minst 400 gram grønnsaker og frukt hver dag for å forebygge sykdom og fedme. Porsjonene bør fordeles på tre porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt, helst forskjellige typer. Det sunneste er å velge rå alternativer, bladgrønnsaker, gulrøtter og sitrusfrukter.
- Velg variert og fargerikt! oppfordrer Jeanette Roede.


