Antibiotika

Antibiotika-«tabben» mange kvinner begår

Dette kan svekke virkningen på medisinen.

UGUNSTIG: Visste du at det ikke alltid er så lurt å drikke melk når du går på antibiotika? Foto: Scanpix Denmark
UGUNSTIG: Visste du at det ikke alltid er så lurt å drikke melk når du går på antibiotika? Foto: Scanpix Denmark Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Svært mange kvinner som har gått på en antibiotikakur i løpet av livet har opplevd å få sopp i underlivet – rett og slett fordi medisinen dreper de gode bakteriene som normalt lever i skjeden.

Dette kan være svært irriterende, og er noe vi helst vil unngå.

Derfor er det ofte vi får råd om å ta melkesyrebakterier eller å spise yoghurt naturell mens vi går på antibiotika.

Men visste du at det ikke alltid er så gunstig å kombinere melkeprodukter med antibiotika?

– Det kan være uheldig å kombinere noen typer antibiotika med kalsium- og jerntilskudd, melk og muligens enkelte meieriprodukter som inneholder mye kalsium, sier fagredaktør hos Apotek1, Eirik Berteig Rustan til KK.no. 

Dette betyr likevel ikke at du må unngå slike matvarer totalt i hele den perioden du går på antibiotikakuren. Det krever rett og slett bare litt planlegging.

– Generelt anbefaler vi at man unngår å spise eller drikke noe samtidig som man tar tabletten, la det gå for eksempel 1-2 timer før eller etter, forklarer han.

Dette bør du også være obs på dersom du tar tilskudd av jern eller kalsium.

LES OGSÅ: Det du faktisk bør vite om antibiotika

BEREGN TIDEN: Unngå melkeprodukter og syrenøytraliserende når du skal ta antibiotikapillen. La det gjerne gå 1-2 timer før eller etter. Foto: Image Source
BEREGN TIDEN: Unngå melkeprodukter og syrenøytraliserende når du skal ta antibiotikapillen. La det gjerne gå 1-2 timer før eller etter. Foto: Image Source Vis mer

Melk kan ødelegge effekten

De fleste av oss har på et eller annet tidspunkt vært nødt til å starte på en antibiotikakur i løpet av livet, og som regel er det ikke melk vi da først tenker at vi burde holde oss unna – men alkohol. 

Men ifølge overlege i Statens Legemiddelverk, Sigurd Hortemo, er det ikke nødvendigvis så ille å drikke litt alkohol mens du går på antibiotika.

– Dette er jo en utbredt forestilling blant folk. Men for vanlig antibiotika har alkohol som regel lite å si for effekten, forutsatt at man drikker moderat, sier han til KK.no.

Derimot kan altså melk eller kalsium påvirke effekten av noen antibiotikatyper. Og dette er kanskje den eneste gangen du vil bli frarådet å drikke melk, og ikke alkohol.

– Det er viktig å merke seg at dette ikke gjelder for antibiotika generelt, men for en spesiell gruppe antibiotika, som kalles tetracycliner. Går du på slik antibiotika er det uheldig å drikke melk, ta jernpreparater eller syrenøytraliserende, forteller overlegen.

EKSPERTEN: Sigurd Hortemo er overlege ved Statens Legemiddelverk.
EKSPERTEN: Sigurd Hortemo er overlege ved Statens Legemiddelverk. Vis mer

Dette er rett og slett fordi det kan gjøre kroppens oppsuging av medisinen dårligere. Og Hortemo påpeker at dette er noe både leger og apotek bør informere pasienten godt om.

– I legens journalsystemer er det også lagt til rette for at legen enkelt skal kunne skrive denne informasjonen på resepten, legger han til.

Disse antibiotikatypene bør ikke blandes med melk

De mest brukte antibiotikatypene der du bør være forsiktig med melkeprodukter og jern, er:

Doxylin: Gis ofte mot infeksjonssykdommer som bronkitt og lungebetennelse, hudsykdommer og seksuelt overførbare sykdommer som klamydia.

Tetracyclin: Gis ofte mot hudsykdommer som akne og rosacea.

Tetralysal og Lymecyclin: Gis for behandling av hudinfeksjoner som for eksempel akne og seborroisk eksem.

Ciproxin og Ciprofloxacin: Gis for å behandle ulike bakterieinfeksjoner i for eksempel luftveiene, mage og tarm, hud, kjønnsorganer og ledd og skjelett.

Dersom du skal hente ut resepter av slike antibiotikatyper som ikke skal kombineres med melkeprodukter og tilskudd av jern eller kalsium, skal du få beskjed om dette på apoteket.

– Ja, hos Apotek 1 informerer vi om dette til alle våre kunder som henter disse medisinene hos oss, forteller Rustan.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer