ÅPENT FORHOLD: Enkelte par har inngått en avtale om at de kan treffe andre mennesker, men er det egentlig så lurt? Foto: Fotolia
ÅPENT FORHOLD: Enkelte par har inngått en avtale om at de kan treffe andre mennesker, men er det egentlig så lurt? Foto: Fotolia
Forhold

Åpent forhold - kan det funke?

– Jeg stiller spørsmål ved hva de egentlig er ute etter, sier psykologen.

De fleste har hørt om det, men det er nok ikke like mange som praktiserer det.

Hva er det snakk om? «Åpne» forhold.

Det er trygt å si at dette ikke er noe for alle - spesielt hvis du allerede irriterer deg over at kjæresten smugkikker på andre damer.

Det hevdes likevel at flere Hollywood-stjerner er i åpne forhold - blant annet musikeren Robin Thicke og kona Paula Patton, samt filmstjerneekteparet Will Smith og Jada Pinkett Smith.

Men er det mulig å få det til å fungere? Vi spurte ekspertene.

LES OGSÅ: Er du uheldig på kjærlighetsfronten?

SJALUSI: Et åpent forhold resulterer gjerne i at en av partnene blir sjalu, og dermed skaper det problemer. Foto: All Over Press
SJALUSI: Et åpent forhold resulterer gjerne i at en av partnene blir sjalu, og dermed skaper det problemer. Foto: All Over Press Vis mer

– Vanskelig å få til å fungere

– Jeg tror det er vanskelig å få det til å fungere for de fleste av oss, siden eksklusiviteten - altså, at vi holder sex innenfor parforholdet, er en så stor del av forestillingen om hva et parforhold skal være, sier psykolog og samlivsekspert, Peder Kjøs til KK.no.

Han forklarer videre at enigheten om åpenhet ofte ikke er like greit for begge parter.

– Hvis det er en maktforskjell i forholdet, og det er det ofte, kan det være slik at den ene føler at hun eller han må godta ordningen - eller miste partneren.

Kjøs er derfor ikke veldig overbevist om at det kan fungere. Det finnes sikkert unntak, men han har sjeldent hørt troverdige historier som beviser at det kan det.

Men hvem er det som oftest ønsker et åpent forhold - menn eller kvinner?

– Litt tradisjonelt vil jeg tro at det er mannen. Ofte har menn mer makt - ikke alltid, men oftest. Menn tjener gjerne mest, og mange kvinner opplever også at mannen følelsesmessig er mindre knyttet inn i forholdet enn det hun selv er, og dette gir ham et overtak, sier Kjøs.

LES OGSÅ: Slik får du draget på byen

Følelser kommer ofte i veien

Psykiater og klinisk sexolog, Haakon Aars, kan fortelle at det er et annet faktum som ofte kan gjøre åpne forhold svært kompliserte.

– Det er veldig stor forskjell på åpne forhold i teori og i praksis. Ja, dere kan bli enige på forhånd om at «dette er noe vi skal få til», men før eller senere så glipper det. Og årsaken til det er rett og slett følelser, forteller han til KK.no.

Vanlige problemstillinger er at man blir glad i den nye personen, at en av partene blir sjalu, at noen føler seg lite verdsatt eller at man tenker den andre partneren er bedre.

– Det kommer opp masse vonde følelser, og det er dette som gjør åpne forhold kjempevanskelig å gjennomføre i praksis.

Også Aars kan fortelle at det er svært få som får det til å fungere.

– Noen får det til å funke, men det er et fåtall. Det finnes par som har en slik avtale. I disse tilfellene er det ofte kvinnen som aksepterer at mannen har noen på si, enten fordi hun ønsker å holde på forholdet, fasaden, økonomien, venner eller slike ting.

LES OGSÅ: Egenskapene kvinner elsker hos menn

ÅPEN FORHOLD: Det høres kanskje gøy ut i teorien, men i praksis skaper det svært ofte problemer, forteller ekspertene. Foto: nyul - Fotolia
ÅPEN FORHOLD: Det høres kanskje gøy ut i teorien, men i praksis skaper det svært ofte problemer, forteller ekspertene. Foto: nyul - Fotolia Vis mer

Selv «knullekompiser» kan være vanskelig

Begge ekspertene er enige om at et åpent forhold ikke er å anbefale, og de har liten tro på at det kan fungere. Hvis det eventuelt skulle lykkes, kan de fortelle at ordningen må ha noen grunnleggende og felles regler og rammer.

– Som for eksempel å si fra dersom du blir forelsket i noen andre. Men, uansett hvor mange rammer og avtaler du lager, så ender det som oftest opp med problemer, sier Aars.

– Mange unge i dag velger også å ha det de omtaler som en «sexvenn», og tenker at det skal kunne gå helt fint. Det gjør det ofte også en stund, men etter hvert vil det som regel dukke opp følelser hos en eller annen part, og da blir det vanskelig og vondt.

Kjøs stiller i tillegg spørsmål ved hva du er ute etter hvis du ønsker en slik ordning.

– Hvis man vil prøve er det opp til hvert enkelt par, men jeg ville nok stilt spørsmål ved om det er så lurt, og hva de egentlig er ute etter. Jeg har litt problemer med å forstå hva som skal være poenget.

Han forklarer at begge parter må være inneforstått med hva de risikerer - som at partnere kan bli forelsket i en annen.

– Noen lager regler om at de ikke skal forelske seg, men hjertet følger ikke nødvendigvis slike regler.
Til forsiden